返回列表 回覆 發帖

為什麼我不是基督徒之......

1. 好在我份工好他條

從事擔泥嘅工友比較啱信耶穌

太11:28  凡勞苦擔重擔的人、可以到我這裡來、我就使你們得安息。

1. 好在我份工好他條

從事擔泥嘅工友比較啱信耶穌
太11:28  凡勞苦擔重擔的人、可以到我這裡來、我就使你 ...
沙文 發表於 2024/5/14 00:12

今日擔重擔既人都好輕鬆喇, 係加拿大仲收$15-$20加元一粒鐘
回覆 2# beebeechan

呢個只係一部勞苦擔重擔的車咋喎。
回覆 2# beebeechan
因為我國有minimum wages. 所以佢咁呼召,我無法build up身份認同。或者第日有機會轉行做泥工,咁就有可能信主。
回覆  beebeechan
因為我國有minimum wages. 所以佢咁呼召,我無法build up身份認同。或者第日有機會轉行 ...
沙文 發表於 2024/5/14 16:08

亞叔都好他條

靚女都入行
係呀, 建造業興旺就會較多人信主
https://www.facebook.com/groups/1533327640090992/
Don't know where God is but the Devil is in the details
係呀, 建造業興旺就會較多人信主
沙文 發表於 2024/5/14 23:15

係呀, 上邊建新耶路撒冷城要好多工人, 薪優假期多, 包食包住
您啲料有幾堅咖?我覺得係您自己斷估啫。上次托您問天主何以松鼠就唔駛指紋,都冇下文。可見其實您同天主根本就冇溝通
Don't know where God is but the Devil is in the details
2. 教會嘅資源始終有限。
譬如話慕道班座位咁先算啦, 如果我佔咗一個座位,咁就少咗一個位畀旁觀者、lefeng、抽都斷水三位,或者其他任何慕道網友都失卻了信主的機會。即是咁,將來排隊領聖體,條隊都會長咗,神父晏咗收工,服務時間又會太長,不免會影響服務素質。所以,任何排隊領聖體的人,你都係剝奪別的教友接受教會優質服務的機會。
我剝削咗佢哋,佢哋因此而少咗機會親近基督道理, 將來佢哋落地獄,豈不是畀我累嘅? 咁我情何以堪呢?
所以我犧牲自己, 將呢個機會留畀佢哋。唔信, 其實係基督精神的體現。

Jhn 15:13 人若為自己的朋友捨掉性命,再沒有比這更大的愛情了。
回覆 9# 沙文

真係同我諗既「殺人係為咗幫人早得永恆快樂」有異曲同工之妙,只可惜我呢個理念搵唔到經文支持。
回覆  沙文

真係同我諗既「殺人係為咗幫人早得永恆快樂」有異曲同工之妙,只可惜我呢個理念搵唔到經 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/18 19:58

咁幾時你又想通埋下一步: 沙文屌你老婆, 都係教佢享受人間性歡愉。將大樂帶俾佢…

(你抽水, 真係食咗幾打「知善惡果」勒)
2. 教會嘅資源始終有限。
譬如話慕道班座位咁先算啦, 如果我佔咗一個座位,咁就少咗一個位畀旁觀者、lefeng ...
沙文 發表於 2024/5/17 14:46

只有凡人先優心得五個餅兩條魚, 幾千人邊到夠食.....
在耶穌手上, 餵多五千人都唔係問題。

在神學上, 「方舟」就是教會的喻象。
教會收盡天下各類人, 好人,名人, 富人,  壞人, 衰人, 賤人..都可上船。
經上從没有提過隻方舟內會唔會唔夠位, 裝唔哂咁多動物。(只有啲唔明理既反基仔先會咁諗)

「沙文救世教會」就會唔夠資源。
耶穌建立的教會.....有亞爺照住。
咁幾時你又想通埋下一步: 沙文屌你老婆, 都係教佢享受人間性歡愉。將大樂帶俾佢…

(你抽水, 真係食咗幾 ...
beebeechan 發表於 2024/5/18 22:08

你又跌入咗一夫一妻制既狹隘思維當中了,如果可以實現多元關係,沙文分分鐘會養埋我個仔,我又可以屌埋你老婆,何樂而不為?
你又跌入咗一夫一妻制既狹隘思維當中了,如果可以實現多元關係,沙文分分鐘會養埋我個仔,我又可以 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/18 22:40

真係比人民公社, 共產主義仲前衛。
老婆, 老公不私有, 拿到公家公用。

男人咪變咗配種豬咁? 女人就係慰安婦
回覆  沙文

真係同我諗既「殺人係為咗幫人早得永恆快樂」有異曲同工之妙,只可惜我呢個理念搵唔到經 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/18 19:58

「殺人係為咗幫人早得永恆快樂」呢句是《捉蟲入屎忽教》寫「吃人的怪獸」
既魔幻應該學習的。
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
真係比人民公社, 共產主義仲前衛。
老婆, 老公不私有, 拿到公家公用。

男人咪變咗配種豬咁? 女人就係慰 ...
beebeechan 發表於 2024/5/18 22:52

多元關係又唔駛一推就推到咁極至既,不如你再推盡啲,可以不限物種添丫笨。
多元關係又唔駛一推就推到咁極至既,不如你再推盡啲,可以不限物種添丫笨。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/19 00:25

抽水天堂在日本
您唔好顛倒是非黑白喎,而家係我犧牲色相,甘願委屈地被抽水嫂屌,唔係我屌抽水嫂。

靠敕法解決問題的時代已過曬氣好耐啦,1st century以來的教宗,有邊個識法術嘅?仲講什麽5餅3魚?
就算係方舟時代,不潔動物都只限一pair. 方舟capacity係有limitation嘅。
.
方舟capacity係有limitation嘅。
沙文 發表於 2024/5/19 08:15

不過, 經上就從未講過話「唔夠位」,, 唔該坐逼啲 (見#12)

冇實物進行試驗, 你點樣證明夠唔夠坐

高級模式 | 發新話題
換一個