返回列表 回覆 發帖

且聽生命自己述說生命的奧秘

各人就根據基督的判決,分別到天堂或地獄去度過自己的永恆
逃出魔幻紀 發表於 2024/3/16 07:32

屁眼教主自己都俾人審判,結果要釘十字架,這樣一個酒囊飯袋,有何能去審判人﹖
魔鬼撒但就藉着罪的權柄控制世界

又吹「天主」萬能,點會俾魔鬼也文也武, 響佢頭上屙屎呢﹖豈非間接證明「天主」係個膿包﹖
相信就相信(不確定),絕對就絕對(確定),絕對與相信是矛盾的。

例句:你阿媽絕對是女人【表達 ...
抽刀斷水 發表於 2024/3/16 16:41

呢度牽涉思維方式、表達方式,同心態等幾方面嘅問題,我明白你嘅講法同埋理解你嘅表達,呢度不加判斷。
我嘗試解釋我「絕對相信」嘅意思俾你聽:一個人對某客體嘅「相信」,會根據自己所掌握嘅證據多寡而產生不同程度嘅信心;例如不信、懷疑、偏向相信、輕微相信(微信微微信),比較相信,相信,深信、堅信等等,耶穌基督講咗好多只有天主先講得出嘅道理,行咗好多只有天主先行得出嘅神跡,最後按照自己預先講好嘅預言被釘死在十字架上,埋葬三天後死而復活升天,佢做咁多講咁多都係為咗叫人相信佢係天主下凡拯救世人嘅救世主;天主係無限大嘅,渺小嘅我無論掌握幾多證據都唔可以百分之百證明到佢成個真實狀態,所以只能靠佢啟示;對於佢啟示嘅嘢,因為我冇足夠證據去證明,我只能選擇信或者唔信。我「絕對相信」耶穌基督係表示我對佢嘅信心係最大級別嘅,佢係天主,又係我嘅救主,恩重如山,所以作為受恩者嘅我唔應該(而且冇能力)好冇禮貌咁講:「我有足夠科學證據證明耶穌基督就係復活、真理、生命」,所以我絕對相信佢,而唔係微微信咁簡單。耶穌基督俾我嘅任何啟示,我都會絕對相信。
因此,基督同阿媽,兩者不可同日而語。講完無限大嘅天主,而家講返極細嘅客體「阿媽」,佢係咪女人係可以用科學證據去證明嘅,你話「我信阿媽係女人」,即係你未有足夠證據,請問你基於乜嘢作出咁樣嘅判斷?再問你一個問題:「你信唔信你係你阿媽(假設佢叫做抽太)生嘅呢?」
只有天主的啟示才是唯一的真相嗎?我絕對相信是。

相信就相信(不確定),絕對就絕對(確定),絕對與相信是矛盾的。

例句:你阿媽絕對是女人【表達肯定】/我相信你阿媽是女人【表達不肯定】

如果你說:我絕對相信你阿媽是女人,究竟你確定未?
高級模式 | 發新話題
換一個