返回列表 回覆 發帖

基督徒是一群怎樣的人?

correction: 幾見醫生召new patients來睇症.

沙文 發表於 2024/6/5 03:50

呢個醫生話收新症,
我國同胞排哂隊嚟攞申請表喎
"連天主教嘅我都唔洗答,我要幫BB答?佢自己唔識答㗎?我驚你要幫李瘋旁觀DIOR上下流答埋你招架唔住咋。"

人哋屌9你仲咁多口
Don't know where God is but the Devil is in the details
correction: 幾見醫生召new patients來睇症.

不過有時又真係有, 通常係牙醫會咁做,我承認呢點都未必絕對

apply落去現實嘅情形就係咁, 一般嘅病人就有機會被醫生召見

但係尊貴嘅病人好似我同 David咁, 就係召醫生嚟

Don't know where God is but the Devil is in the details
幾見醫生召病人來睇症?
沙文 發表於 2024/6/5 02:56

醫生係會召病人架。

依家有個鴨屎做喇
講到這裡,大家應該睇到,耶穌條友扮識嘢,但其實佢思想limited by佢嘅寒酸出身,若果真係大衛子孫咁L巴屎閉,正所謂未食過豬肉都見過豬跑,應該聽過佢老豆講大衛得閒無事召個御醫黎,有病醫病,無病強身,唔強身都要壯陽,有病才用得著?窮鬼先咁以為。

以及,“召罪人”這句, 罪人病人亦都係不當類比。

只有病人揾醫生求醫,幾見醫生召病人來睇症?各位你邊位試過有醫生襟鐘“呢位先生請問駛唔駛睇醫生呀?今日做特價喎。”

1. 假設已知康健,事實未必康健, 假設唔可以當成事實
a. 唔係冇, 係耶穌唔識 https://m.chinanews.com/wap/detail/chs/zw/10143507.shtml
病理醫生同以前嘅醫生都係醫生, 你就話一定要係救人嘅醫生? 耶穌就冇咁講
2. 所以耶穌就係錯囉, 佢哋係need㗎, 不過因某些理由唔睇, 唔睇係有後果嘅
3.唔係冇, 係耶穌唔斤兩 https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 2%E5%A4%96%E7%A7%91
4.不論乜嘢需要都係要醫生㗎啦, 並唔係”有病才用得著”

類比係要睇相同嘅野,定不相同? 只要耶穌唔好錯就冇所謂

回覆 66# 沙文

1. 假設已知康健,咪即係假設事實康健,成個比喻都係假設㗎啦。"已知"同"事實"根本係一樣,又喺度不停混淆詞彙偷換概念做乜。你為拗而拗,不如重頭構作過啲合理嘅說法好過喺自己已知因對比喻無知所生嘅錯誤嘅論點度繼續出醜?
a.又抽離中心思想,又以今代古,古時邊度會要forensic驗屍?就算今時今日死左都唔係人人驗屍啦,病理醫生同以前嘅醫生完全做緊不同嘅事,一個係查證死因,一個係救死扶傷,混淆二者屬於偷換概念謬誤。
2. ”用不著”,原文 [G2192][G5532][G3756] KJV 係need not,唔係want not ,唔係 benefit will receive not。
3. 都話古時冇整形醫生,又係以今代古,唔通又可以隨隨便便延伸到電腦醫生,心靈醫生、企業醫生?有直接嘅喻意唔取,堅持要脫離時空脈絡去做反駁?你得咁多斤兩?
4. 咁唔康健要醫生係因為生理需要而唔係法理需要,你嘅解法咪屬於以偏概全謬誤及混淆視聽。

咁你到宜家講得出一個比喻點構作才合理未?到底類比係要睇相同嘅野,定不相同嘅野?定有其他準則?

連天主教嘅我都唔洗答,我要幫BB答?佢自己唔識答㗎?我驚你要幫李瘋旁觀DIOR上下流答埋你招架唔住咋。
1. 康健的人,係假設已知康健,並唔係事實上康健, 耶穌係話”康健的人用不著醫生”, 還是”自以為康健的人用不著醫生”?
a. 一個不康健的人未體檢而不看醫生猝死了,佢用不著醫生係因為死L咗,但係都要forensic驗屍嘅
2. 唔一定要睇, 都唔係”用不著”
3. 做緊不同嘅事,都係醫生
4.法理需要及生理需要, 都係用得著醫生
我冇話過自己有學究精神㗎喎,不過若果寫得好我就唔會介意
你漏咗講bb仔睇兒科打ckickenpox針. 煩請補充
又係將經文斬頭切尾, 只抽幾粒字出嚟, 當然讀不出耶穌在講乜, 指乜。

這句出自耶穌召叫瑪竇, 去瑪竇家作 ...
beebeechan 發表於 2024/6/4 11:20

基督教應該改為【犯賤教】或【犯罪教】比較貼切

一定要有嚴重精神病,心理嚴重缺憾,三觀不正,一日到黑想做壞事(強姦啦,打人啦,搶掠啦,侵略啦,殺人啦等等),
這種人覺得自己有罪,知道自己有罪,只能走去信耶穌。
耶稣教是一个藏污納垢既巢穴,一個罪人既天堂。

所以去搵耶穌的只有做壞事既人,信耶穌的一定都是壞蛋。

基督教徒是【壞人】,
社會人士要小心防賊罪犯啦!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 53# 沙文

都係你理解及閱讀理解錯誤問題啦。

漢語知識都講明無需講明係隠喻,"耶穌亦都好似冇話自己係暗喻緊",同當時係咪比喻緊係冇關係,你唔去理解漢語知識,又唔關我事喎,唔好成日講到我踩人,我都係傳授啲正確常識啫,俗語叫塞錢入你袋。

為咗各位方便, 我recap一下”康健的人用不著醫生” 嘅錯謬:
1 體檢, 因為唔睇醫生就唔知道係唔係康健
2 康健的人, 但係畀人搞大咗個肚, 都用得著醫生
3 康健的人,但係對波唔夠大, 又用得著醫生
4 bb仔出世, 點都規定要睇醫生
沙文 發表於 2024/6/4 06:46

錯誤就係好簡單嘅上綱上線錯誤,抽離比喻中心,將比喻不當引申。
1. 康健的人,係假設已知康健,如何得知康健並不在討論範疇。
a. 緃使有一個不康健的人未體檢而不看醫生猝死了,亦不違背"康健的人用不著醫生"的道理
2. 邊個話大肚一定要醫生?要個老襯同執媽都搞掂啦。
3. 整形醫生同以前嘅醫生完全做緊不同嘅事,一個係救死扶傷,一個係改善生活質素,屬於偷換概念謬誤
4. 用香港或某些發逹國家嘅經驗去概括所有地方情況,及以法理需要混淆生理需要,屬於以偏概全謬誤及混淆視聽。

我知你係都要作啲理由出黎駁我,麻煩作啲好少少唔好充滿謬誤嘅理由。

從來都話沒有"短的才對"這道理,Andrew Wiles 證費馬大定理PDF有109頁,四色地圖解法用當時超級電腦暴力解決,冇人話過有謬誤。唔鐘意讀長篇咪唔好話自己有學究精神囉。

話題要轉了嗎?
所以, 亞沙文, 瘋狗李, 旁膠者之流係死都唔會去搵耶穌囉
beebeechan 發表於 2024/6/4 11:20

正常人誰會去搵屁眼教主﹖只有妖徒才會晚晚趷高屎窟,像那新娘一樣,等候「主」「復臨」!
可惜佢衰多口講咗下句“而是有病的人”,咁就wor hor曬
沙文 發表於 2024/6/4 11:35

點解突然間又識要上聞下舐既?
可惜佢衰多口講咗下句“而是有病的人”,咁就wor hor曬
“不是健康的人須要醫生”就係錯嘅statement啦,並唔會因辦喺馬荳屋企講就會變咗啱。佢以為自以不健康的人 ...
沙文 發表於 2024/6/4 11:24

哈. ..淨係拎呢10粒字嚟讀, 又無錯架喎

「不是健康的人」需要醫生

小便炒飯, 讀番成小炒便飯囉
“不是健康的人須要醫生”就係錯嘅statement啦,並唔會因辦喺馬荳屋企講就會變咗啱。佢以為自以不健康的人才會找他?唔係喎,我都試過以上mentioned的情形揾醫生。

又係將經文斬頭切尾, 只抽幾粒字出嚟, 當然讀不出耶穌在講乜, 指乜。

這句出自耶穌召叫瑪竇, 去瑪竇家作客,  與其他稅吏共席。
法利塞人指耶穌犯大忌:

瑪竇被召為徒 

耶穌從那裏前行,看見一個人在稅關那裏坐著,名叫瑪竇,對他說:「跟隨我!」他就起來跟隨了耶穌。
當耶穌在屋裏坐席時,有許多稅吏和罪人也來同耶穌和衪的門徒一起坐席。
法利賽人看見,就對衪的門徒說:」你們的老師為什麼同稅吏和罪人一起進食呢﹖」
耶穌聽見了,就說:「不是健康的人須要醫生,而是有病的人。
你們去研究一下:『我喜歡仁愛勝過祭獻』是什麼意思; 我不是來召義人,而是來召罪人。 」

法利塞人自鳴是義人, 道德上健康的人, 稅吏是罪人

耶穌是回應法利塞人, 自以為健康的人不會找他, 自知有罪過的人(如瑪竇, 稅吏), 不健康的人才會來找他。
耶穌更說法利塞人即使發覺自己有罪, 以為殺隻牛, 羊作祭獻就可以無罪, 洗底咁)

所以, 亞沙文, 瘋狗李, 旁膠者之流係死都唔會去搵耶穌囉。

(抽水話佢慕-ing 道, 唔計)
耶穌講野漏洞百出,根本就唔係「真理」。

真理:真實不變的道理。

https://dict.revised.moe.edu.tw/ ... =%E7%9C%9F%E7%90%86
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
你一講我又醒起,有些地方潛水要揾醫生填form 證明康健。https://cdn.sandals.com/sandals/v11/pdfs/scuba-medical.pdf

考 instructor 亦都要醫生證明康健 https://www.ontario.ca/page/code-medical-examination-divers

外遊前又話要諮詢醫生

消委會指出,市民最好在外遊前4至6個星期,向醫生諮詢意見,詢問是否需要預早接種疫苗或服用預防藥物。

https://topick.hket.com/article/ ... E%E8%97%A5%E7%89%A9
高級模式 | 發新話題
換一個