返回列表 回覆 發帖

基督徒是一群怎樣的人?

可惜佢衰多口講咗下句“而是有病的人”,咁就wor hor曬
Don't know where God is but the Devil is in the details
可惜佢衰多口講咗下句“而是有病的人”,咁就wor hor曬
沙文 發表於 2024/6/4 11:35

點解突然間又識要上聞下舐既?
所以, 亞沙文, 瘋狗李, 旁膠者之流係死都唔會去搵耶穌囉
beebeechan 發表於 2024/6/4 11:20

正常人誰會去搵屁眼教主﹖只有妖徒才會晚晚趷高屎窟,像那新娘一樣,等候「主」「復臨」!
回覆 53# 沙文

都係你理解及閱讀理解錯誤問題啦。

漢語知識都講明無需講明係隠喻,"耶穌亦都好似冇話自己係暗喻緊",同當時係咪比喻緊係冇關係,你唔去理解漢語知識,又唔關我事喎,唔好成日講到我踩人,我都係傳授啲正確常識啫,俗語叫塞錢入你袋。

為咗各位方便, 我recap一下”康健的人用不著醫生” 嘅錯謬:
1 體檢, 因為唔睇醫生就唔知道係唔係康健
2 康健的人, 但係畀人搞大咗個肚, 都用得著醫生
3 康健的人,但係對波唔夠大, 又用得著醫生
4 bb仔出世, 點都規定要睇醫生
沙文 發表於 2024/6/4 06:46

錯誤就係好簡單嘅上綱上線錯誤,抽離比喻中心,將比喻不當引申。
1. 康健的人,係假設已知康健,如何得知康健並不在討論範疇。
a. 緃使有一個不康健的人未體檢而不看醫生猝死了,亦不違背"康健的人用不著醫生"的道理
2. 邊個話大肚一定要醫生?要個老襯同執媽都搞掂啦。
3. 整形醫生同以前嘅醫生完全做緊不同嘅事,一個係救死扶傷,一個係改善生活質素,屬於偷換概念謬誤
4. 用香港或某些發逹國家嘅經驗去概括所有地方情況,及以法理需要混淆生理需要,屬於以偏概全謬誤及混淆視聽。

我知你係都要作啲理由出黎駁我,麻煩作啲好少少唔好充滿謬誤嘅理由。

從來都話沒有"短的才對"這道理,Andrew Wiles 證費馬大定理PDF有109頁,四色地圖解法用當時超級電腦暴力解決,冇人話過有謬誤。唔鐘意讀長篇咪唔好話自己有學究精神囉。

話題要轉了嗎?
又係將經文斬頭切尾, 只抽幾粒字出嚟, 當然讀不出耶穌在講乜, 指乜。

這句出自耶穌召叫瑪竇, 去瑪竇家作 ...
beebeechan 發表於 2024/6/4 11:20

基督教應該改為【犯賤教】或【犯罪教】比較貼切

一定要有嚴重精神病,心理嚴重缺憾,三觀不正,一日到黑想做壞事(強姦啦,打人啦,搶掠啦,侵略啦,殺人啦等等),
這種人覺得自己有罪,知道自己有罪,只能走去信耶穌。
耶稣教是一个藏污納垢既巢穴,一個罪人既天堂。

所以去搵耶穌的只有做壞事既人,信耶穌的一定都是壞蛋。

基督教徒是【壞人】,
社會人士要小心防賊罪犯啦!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
1. 康健的人,係假設已知康健,並唔係事實上康健, 耶穌係話”康健的人用不著醫生”, 還是”自以為康健的人用不著醫生”?
a. 一個不康健的人未體檢而不看醫生猝死了,佢用不著醫生係因為死L咗,但係都要forensic驗屍嘅
2. 唔一定要睇, 都唔係”用不著”
3. 做緊不同嘅事,都係醫生
4.法理需要及生理需要, 都係用得著醫生
我冇話過自己有學究精神㗎喎,不過若果寫得好我就唔會介意
你漏咗講bb仔睇兒科打ckickenpox針. 煩請補充
Don't know where God is but the Devil is in the details

回覆 66# 沙文

1. 假設已知康健,咪即係假設事實康健,成個比喻都係假設㗎啦。"已知"同"事實"根本係一樣,又喺度不停混淆詞彙偷換概念做乜。你為拗而拗,不如重頭構作過啲合理嘅說法好過喺自己已知因對比喻無知所生嘅錯誤嘅論點度繼續出醜?
a.又抽離中心思想,又以今代古,古時邊度會要forensic驗屍?就算今時今日死左都唔係人人驗屍啦,病理醫生同以前嘅醫生完全做緊不同嘅事,一個係查證死因,一個係救死扶傷,混淆二者屬於偷換概念謬誤。
2. ”用不著”,原文 [G2192][G5532][G3756] KJV 係need not,唔係want not ,唔係 benefit will receive not。
3. 都話古時冇整形醫生,又係以今代古,唔通又可以隨隨便便延伸到電腦醫生,心靈醫生、企業醫生?有直接嘅喻意唔取,堅持要脫離時空脈絡去做反駁?你得咁多斤兩?
4. 咁唔康健要醫生係因為生理需要而唔係法理需要,你嘅解法咪屬於以偏概全謬誤及混淆視聽。

咁你到宜家講得出一個比喻點構作才合理未?到底類比係要睇相同嘅野,定不相同嘅野?定有其他準則?

連天主教嘅我都唔洗答,我要幫BB答?佢自己唔識答㗎?我驚你要幫李瘋旁觀DIOR上下流答埋你招架唔住咋。
1. 假設已知康健,事實未必康健, 假設唔可以當成事實
a. 唔係冇, 係耶穌唔識 https://m.chinanews.com/wap/detail/chs/zw/10143507.shtml
病理醫生同以前嘅醫生都係醫生, 你就話一定要係救人嘅醫生? 耶穌就冇咁講
2. 所以耶穌就係錯囉, 佢哋係need㗎, 不過因某些理由唔睇, 唔睇係有後果嘅
3.唔係冇, 係耶穌唔斤兩 https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 2%E5%A4%96%E7%A7%91
4.不論乜嘢需要都係要醫生㗎啦, 並唔係”有病才用得著”

類比係要睇相同嘅野,定不相同? 只要耶穌唔好錯就冇所謂
講到這裡,大家應該睇到,耶穌條友扮識嘢,但其實佢思想limited by佢嘅寒酸出身,若果真係大衛子孫咁L巴屎閉,正所謂未食過豬肉都見過豬跑,應該聽過佢老豆講大衛得閒無事召個御醫黎,有病醫病,無病強身,唔強身都要壯陽,有病才用得著?窮鬼先咁以為。

以及,“召罪人”這句, 罪人病人亦都係不當類比。

只有病人揾醫生求醫,幾見醫生召病人來睇症?各位你邊位試過有醫生襟鐘“呢位先生請問駛唔駛睇醫生呀?今日做特價喎。”

幾見醫生召病人來睇症?
沙文 發表於 2024/6/5 02:56

醫生係會召病人架。

依家有個鴨屎做喇
correction: 幾見醫生召new patients來睇症.

不過有時又真係有, 通常係牙醫會咁做,我承認呢點都未必絕對

apply落去現實嘅情形就係咁, 一般嘅病人就有機會被醫生召見

但係尊貴嘅病人好似我同 David咁, 就係召醫生嚟

"連天主教嘅我都唔洗答,我要幫BB答?佢自己唔識答㗎?我驚你要幫李瘋旁觀DIOR上下流答埋你招架唔住咋。"

人哋屌9你仲咁多口
correction: 幾見醫生召new patients來睇症.

沙文 發表於 2024/6/5 03:50

呢個醫生話收新症,
我國同胞排哂隊嚟攞申請表喎
回覆 73# beebeechan

佢哋要申請, 咪即係求醫囉
一般嘅病人有機會被醫生召見

所以傳福音嘅躝癱, 我冇叫你就唔好嚟搵我

沙文 發表於 2024/6/5 04:01

唔使好尊貴既
病到攤攤腰唔曉行, 都可以要求醫生home visit 既

https://www.rightathomecanada.com/richmond-hill?gclid=Cj0KCQjw9vqyBhCKARIsAIIcLMGUqCI_dlnL-4JSSX8H3JJnoJjnuamUWRs2dKrw5panNcIwUYAwAMEaAkgsEALw_wcB
回覆  beebeechan

佢哋要申請, 咪即係求醫囉
一般嘅病人有機會被醫生召見

但係尊貴嘅病人好似我同 David ...
沙文 發表於 2024/6/5 04:01

佢地係先聽到召叫, 才來申請喎
要尊貴㗎, 呢啲係要自己買保險先至有喎
要尊貴㗎, 呢啲係要自己買保險先至有喎
沙文 發表於 2024/6/5 04:19

你揹咗啲喎
係噢協級化架
你真係好L叻, 我唔係住Scarborough

其實,要病人嘅醫生, 通常係啲啱啱畢業掛牌醫生, 一定唔會名醫
我唔係住Scarborough

其實,要照病人嘅醫生, 通常係啲啱啱畢業生掛牌, 一定唔會名醫 ...
沙文 發表於 2024/6/5 05:46

香港人多數住劣著民山?
高級模式 | 發新話題
換一個