返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 「藍絲」、「黃絲」與雞鴨

classical吖嘛。妖酋又夠中意著古裝啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
我識得一D人,從智能手機出現時就逢人講:「我剩係用手機打電話,其祂功能多餘嘅。」呢D人而家進步咗少少,識玩微信同遊戯,其他一概唔識。
逃出魔幻紀 發表於 2019/11/5 05:35

在信仰上, 
旁觀者可能仍是用寫信戔, 貼郵票寄出的那種, 不曉whatsapp, email
(佢滿腦子仲係僻邪紀實)
你搞咗一大輪,連移鼠係乜都未知,就話佢係「最高智慧者」,我看你都唔使學咯,學都嘥氣。 ...
旁觀者 發表於 2019/11/4 23:53

我肯定我係已知同認識耶穌係最高智慧。邊句説話令你有誤會?你唔明我點解不斷學習同思考?「條件」?「項目」?
向最高智慧者學習,不斷思考唔通有錯咩?無論搞幾大輪都唔應該停止學習。
至於耶穌答唔答你,就視乎你係味真心想學,一個人嘅知識豐富程度同佢嘅虛心求知慾係成正比嘅,世間知識係噉,天上知識亦係噉,ABC嘅道理啫。我識得一D人,從智能手機出現時就逢人講:「我剩係用手機打電話,其祂功能多餘嘅。」呢D人而家進步咗少少,識玩微信同遊戯,其他一概唔識。
衹要你有心向耶穌請教, 你始終會有明白嘅一日, 但係,佢答你應該係有條件嘅我諗
逃出魔幻紀 發表於 2019/11/4 09:30

你搞咗一大輪,連移鼠係乜都未知,就話佢係「最高智慧者」,我看你都唔使學咯,學都嘥氣。
佢就無教:
https://support.apple.com/zh-hk/guide/iphone/iph2c0651d2/ios

但我試過,可以逐個字好慢咁讀,但咁就好容易認錯字。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆  沙文

如果用唉瘋,可直接講「逗號」、「句號」。
抽刀斷水 發表於 2019/11/3 18:05

主啊!用此法中間出分號冇問題。但如果我係想打逗號、句號4個字呢?  阿孟。
回覆  沙文

抽刀斷水 發表於 2019/11/4 10:05

我係用Android,輸入係用大陸「訊飛」,我唔知佢講唔講得出標點符號,我不嬲都都係篤篤下,有啲煩,點都舒服過打字。這套系統母語係普通話,所以輸出正體字同粵語有時short  short 地。
回覆 11# 沙文

衹要你有心向耶穌請教, 你始終會有明白嘅一日
逃出魔幻紀 發表於 2019/11/3 17:30

OK, 我試下問佢點L樣用語音輸入標點啦。thanks anyway
請問語音輸入點打「」,、?
沙文 發表於 2019/11/3 22:01

與其懷疑d標準符號, 我覺得不如集中思考d實際問題比較有幫助, 就好似leefeng同旁觀者執著於思考的鹹濕問題同埋殺子女問題一樣,  我當年亦都執著於質問天主點解好似黑社會收靚噉收猶太人做靚而去屠殺其他民族, 呢個問題執著咗幾十年, 而家發現, 衹要你有心向耶穌請教, 你始終會有明白嘅一日, 但係,佢答你應該係有條件嘅我諗, 條件為何? 亦都係一個非常好嘅思考項目。正在學習呢個項目,頗有進展。
回覆 5# 沙文

另類耶教宣傳:很榮幸做鴨
閣下還是先用下腦,想下為啥唔聽「天主」話,將家中童男童女燒熟供牠打牙祭。為啥唔聽「主耶穌」教誨,殺死世人和親屬吧。
回覆 3# 抽刀斷水

我在其它宗教獲得的神秘經驗比較多,但在那些宗教內認真探索修行,人生及靈魂的疑難始終得不到合邏輯的答案,在迷惘與混沌的狀態下,再多的神秘經驗亦只會令我產生懷疑與恐懼,不想再與這些神秘東西相遇。
在天主教的神祕經驗不多,遇到時亦感覺到其指向的目標相當正面及明確及合邏輯,給我帶來喜悅感,期望再次經歷。跟隨耶穌基督最大的收穫是:通過在基督內的學習與實踐,每天都感覺到自己在道德、智慧、及能力方面實實在在的進步,每天都在為今日的我比昨日的我更成熟而高興。
請問語音輸入點打「」,、?
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 2# 沙文
多謝提點, 我係用語音輸入, 已經儘量執, 以後再留意多啲。
除了你個人的神秘經驗之外,耶教還有甚麼比起你曾涉獵的其他宗派優勝的呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個