返回列表 回覆 發帖

基督徒的思維

你不要諗, 不去想, 不等同問題消失了。

宗教上的答案你話唔好, 唔要
咁科學上有無答案咁呢?
有呀?....... ...
beebeechan 發表於 2010/8/25 00:34

我幾時又有唔諗依個問題?
我唔諗就唔會唔接受基督教既答案啦
其實你諗野又唔駛咁窄
唔係宗教既野又唔一定要係科學既
哲學可以, 甚至非基督教的宗教所給的答案我也不一定反對
BTW, 你唔好又係度轉視線, 依度唔係討論緊人生問題既答案,
係討論緊基督徒既思維
唔關事既, 唔駛講太多
信一個不合邏輯的答案
咁反智, 我寧願唔要
louisey 發表於 2010/8/25 00:12

那就說明世上不是無甜橙
咁反智, 我寧願唔要
只是你只揀酸的橙來立論唶.

問題是你, 多過是那堆橙
信一個不合邏輯的答案
咁反智, 我寧願唔要

你不要諗, 不去想, 不等同問題消失了。

宗教上的答案你話唔好, 唔要
咁科學上有無答案咁呢?
有呀?.......講黎聽聽

為什麼有些人要早埋單, 有些人不用?
(請舉科學答案, 做咩實驗來說明? 步驟如何? 有甚麼前置, 後置, 前提後提?)
信一個不合邏輯的答案
咁反智, 我寧願唔要

無人監你要
呢個就係人要去思考的問題
是用思考, 不是用實驗, 數理化來解決的罷。
這些問題, 對有仰者, 一早就諗通左 ...
beebeechan 發表於 2010/8/25 00:07

信一個不合邏輯的答案
咁反智, 我寧願唔要
有些人deserve多一點機會?
用甚麼準則? ...
louisey 發表於 2010/8/24 23:00

呢個就係人要去思考的問題
是用思考, 不是用實驗, 數理化來解決的罷。
這些問題, 對有仰者, 一早就諗通左哩........你仲未起步咩?
你要定一條不合理的命題, 當然就容易找到破綻來攻擊之哩.......個箭靶仲大個大球埸, 怎會射不中?
beebeechan 發表於 2010/8/24 22:46

如果一個思維模式係冇問題的話
合理既命題自然會被斷定係合理
不合理既會被斷定係不合理
要審視一個思維模式有冇問題時
合理同唔合理既命題都用上係最正常的事
是但一邊錯左, 依個思維模式都係有問題

正如文中所講, 基督徒思考, 只會看支持自己的一邊
你支持了這個說法。
回復 20# 抽刀斷水
您有所不知
當時天上十個太陽
9近1遠
佢射中近的九日
但missed遠的一日
that's why 如今天無2日也
太遠都係會射不中嘛.
沙文 發表於 2010/8/24 23:34

胡說!后羿都可以射日啦。
你要定一條不合理的命題, 當然就容易找到破綻來攻擊之哩.......個箭靶仲大個大球埸, 怎會射不中?
beebeechan 發表於 2010/8/24 06:46

太遠都係會射不中嘛.
你又諗錯野哩
人不是因為是「酸橙」, 所以要「死於非命」。
「死於非命」中也有「甜橙」。

人不死, 天主 ...
beebeechan 發表於 2010/8/24 22:51

有些人deserve多一點機會?
用甚麼準則?
我的命題是橙是會有甜的,
你的命題是要所有橙都是甜而不酸的,

看來....我的命題要求是比你合理得多, 較有普通常識

beebeechan 發表於 2010/8/24 22:46

當要去審時一個思維模式有冇問題時
好多時會用依D思維模式去諗一D唔合理既命題
因為一個思維模式有問題, 就算命題再不合理也看不出來
例如含有邏輯謬誤的思維

你只懂提出合理的命提去支持基督徒的思維模式, 正正如我所說, 只找支持的證據而ignore矛盾, 甚至偽證也不做
咁多位, 活生生有個人板係度
回復  beebeechan

言下之意,今次死於非命的是天主不要的酸橙,掉了算。 ...
weiyan 發表於 2010/8/24 20:17

你又諗錯野哩
人不是因為是「酸橙」, 所以要「死於非命」。
「死於非命」中也有「甜橙」。

人不死, 天主怎與你埋單結賬
死於非命的人若是甜橙, 當受天主的招待。
回復  beebeechan

請看清楚命題,命題不是"橙是甜的"
而是"所有橙都是甜而不酸",如果你認為兩句說話是 ...
louisey 發表於 2010/8/24 19:29

我的命題是橙是會有甜的,
你的命題是要所有橙都是甜而不酸的,

看來....我的命題要求是比你合理得多, 較有普通常識

回復 13# louisey

形容基督徒既思維好簡單, 一個字" 癲".
回復 12# 抽刀斷水

呀~冇拉落去睇, 唔好意思
回復 11# louisey

留意末段「資料來源」部分。
回復  louisey

這圖可充分表達樓主的意思:
抽刀斷水 發表於 2010/8/24 21:17

有冇原source?
我想quote
回復 1# louisey

這圖可充分表達樓主的意思:
http://exchristian.hk/wiki/doku.php/科學與信仰
天主跟本不會要酸的橙, 只要甜的橙。
酸的橙, 掉了算。
beebeechan 發表於 2010/8/24 03:20

非也非也
兲主食麵包都要搽jam嘅

橙皮酱:
  原料:酸橙200克,砂糖或蜂蜜80克(砂糖或蜂蜜的量控制在酸橙的40%左右)。
  做法:
  1、清洗酸橙,然后一剖二,挤出果汁,去籽。
  2、用匙刨果皮内侧,去除酸橙的筋缕等。
  3、将果皮切碎,厚度约为1毫米。
  4、将切碎的果皮浸于水中,水面刚好淹住果皮,放置一晚。
  5、次日去除做法4的水分,然后加入足量的水,点火煮,沸腾后倒去水。如此反复两次。
  6、将做法1的果汁放入锅内,加进做法5和砂糖的一半,以中火煮,去浮沫。煮时应注意尽量不触动锅内的材料,但需要时时晃动锅子。
  7、待果皮煮透,加上剩下的砂糖调味。
  贴士:酸橙皮经水煮可去果皮的苦味,这一步制作过程不可草率。若以蜂蜜增加甜味,风味更佳。橙皮果酱以酸橙、柚子、柠檬等柑橘类果实为原料,酸甜口味可自由调整。
  提醒:果酱煮成后,一般于85℃下装罐,90℃下杀菌30分钟,高浓度果酱可溶性固形物含量达70%~75%,糖分不低于65%,不必杀菌,煮成后趁热装罐,密封即可。最好放冰箱中。
高級模式 | 發新話題
換一個