返回列表 回覆 發帖

導人向善

屌人哋內容有解釋標題點解唔需要寫到明信仰,你自己唔睇啫。由於宗教信仰包括貴教.所以我同意你嘅statement: 「所有宗教信仰都是導人向善。」這句話絕對錯誤!
我哋點會南轅北轍?咁係叫做殊途同歸、異曲同工、all roads lead to Rome。

求同存異, 你先有機會慢慢感化我㗎嘛

麻煩你用詞要準確啲, 間間大學都有呢個要求嘅

Don't know where God is but the Devil is in the details
樓主係點都唔會承認同沙文同聲同氣既,因為樓主已經敬畏耶和華,智慧方面絕對唔可以同沙文平起平坐,依家分分鐘被沙文拉埋入屋仔司機房入邊,咁第日仲邊有資格再寫鴻文呢?樓主一定要保持高高在上,傲視同儕,鶴立雞群,獨孤求敗,咁先可以繼續唔得閒同人風花雪月,先可以講野其他人唔明,先可以突出敬畏耶和華之後開始咗既智慧,丫嘛。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
係咪傾完宗教信仰既定義了?係咪都需要傾下「導人」同「善」既定義咁呢?
回覆 22# 抽刀斷水
但係我業已同意咗“所有宗教導人向善絕對錯”。不論咩原因我同意都係同意啫。點可以否認咁賴貓而不善呢?
回覆 24# 沙文

用「逃三招」即可回應你(係呀,回應咗架喇):

1. 可惜論:你已一步步進入屋仔司機房入邊,唉呀真係戥你可惜。

2. 無智慧論:「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10),好希望你有智慧可以有資格同我傾到偈/唔得閒同你風花雪月。

3. 優越論:持續不斷引述經文,企圖闡述信徒的優越性,及與非信徒的不相容性,包括:
  • 「正義與不法之間,那能有什麼相通?或者,光明之於黑暗,那能有什麼聯繫?基督之於貝里雅耳,那能有什麼協和?或者,信者與不信者,那能有什麼股份?」(格後6:14-15)
  • 「當人子在自己的光榮中,與眾天使一同降來時,那時,他要坐在光榮的寶座上,一切的民族,都要聚在他面前;他要把他們彼此分開,如同牧人分開綿羊和山羊一樣:把綿羊放在自己的右邊,山羊在左邊。那時,君王要對那些在他右邊的說:我父所祝福的,你們來罷!承受自創世以來,給你們預備了的國度罷!」(瑪25:31-34)
  • 「讓兩樣一起長到收割的時候好了;在收割時,我要對收割的人說:你們先收集莠子,把莠子捆成捆,好燃燒,把麥子卻收入我的倉裡。」(瑪13:30)
  • 「你們不要把聖物給狗,也不要把你們的珠寶投在豬前,怕牠們用腳踐踏了珠寶,而又轉過來咬傷你們。」(瑪7:6)
我發現天主教真係好鍾意欺壓小眾宗教/信仰/儀式,之前獵巫行動响度捉女巫搞到一鑊粥,依家又對養鬼仔落降頭既人指指點點,其實呢啲野係咪導人向善都好似你點用把刀,用黎煮野食或者用黎斬人都係由持刀者決定,
抽刀斷水 發表於 2024/5/4 13:24

有問「養鬼仔落降頭」如何導人向善?

似乎「養鬼仔落降頭」冇講過話導人向善。
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
助養兒童都唔善?食懵你
我老婆可能向我落咗愛情降,咁佢先可以日日導我向善
Don't know where God is but the Devil is in the details
助養兒童都唔善?食懵你
我老婆可能向我落咗愛情降,咁佢先可以日日導我向善 ...
沙文 發表於 2024/5/5 02:23

咁又係,助養兒童起碼都善過性侵兒童!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
不過,善事還善事,我凈係聽過人話養鬼仔、落降頭叫做"巫術",嫌巫術唔係幾好聽, 叫做法術都得, 如果你係懶係要正經, 咁咪叫做邪術我都冇乜意見, 但係就從冇聽過人叫這些做“信仰”, 咁L戇9仲要好意思問人什麽什麽定義。

呢位師父姐姐顏值都好過抽刀嗰個七師父......

而且佢有小小北姑accent相當sweet, 我要求抽刀斷水要深刻反省佢貼出嚟嘅video, 以後唔好影響本網論壇質素,嚴重過逃出魔幻貼文

有問「養鬼仔落降頭」如何導人向善?
beebeechan 發表於 2024/5/5 02:02

呢度已經解釋過你聽,無記性無耳性口多多。

呢位師父姐姐顏值都好過抽刀嗰個七師父......
而且佢有小小北姑accent相當sweet, 我要求抽刀斷水要深刻反省佢貼出嚟嘅video, 以後唔好影響本網論壇質素,嚴重過逃出魔幻貼文
沙文 發表於 2024/5/5 06:13

我都深刻反省過了,七仙羽本身顏值略遜一籌,我都欣賞沙文追尋真、善、美既心,但佢可以引到紅鼻妹妹仔睇下都唔差啦。

如果真係只睇樣,建議參考唐碧霞師傅既video,話晒都做過model選過港姐:

上帝還有這一手
全善的神、信仰,還有這一手!

https://www.facebook.com/100088920786168/videos/316248727987145
師傅揸咁多gold bars做乜嘢呢? 據我目測嗰度大概46條, 搬到氣咳不如揸paper gold?
Disadvantages of Paper Gold
1.Lack of physical ownership: Paper gold does not give investors direct possession of the underlying asset, which may reduce the asset's value in times of financial distress.

2.Market risk: Various market dynamics can influence the value of paper gold, leading to potential fluctuations.

3.Liquidity Issues: Some forms of paper gold may face liquidity constraints, making it challenging to convert holdings into cash quickly.

4.Expense Ratio: Paper gold often incurs management fees and expenses, which can erode overall returns and impact the cost-effectiveness of the investment.

https://www.iifl.com/blogs/other ... tand-the-difference
回覆  沙文

1. 可惜論:你已一步步進入屋仔司機房 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/4 23:35

你總結嘅呢三點之中,除咗第三點比較近磅,只有呢一點同敬畏天主嘅智慧有關;如果話有優越性,我真心希望每個人都得到呢種優越性,就係都能藉着基督得到天父嘅子女咁優越嘅地位,包括你,所以根本唔會有歧視他人之優越感,只有戥人得唔到優越性嘅可惜感;你見到紐約街邊啲喪屍咁就嚟死嘅吸毒者你會唔會有優越感?基督徒同反基的確不相容,好似沙文話齋「溝唔埋」,丟珠寶俾狗咬同踐踏的確唔應該。

至於三點之中嘅第一同第二點,你真係又諗錯晒啦,呢兩點同敬畏嘅智慧毫無關係,無智慧都可以傾世界層面嘅嘢嘅,但如果世界層面都溝唔埋,話不投機半句多,咁都冇計。你唔記得咗屋仔司機房係乜嘢,可以問下leefeng,呢間房唔關智慧唔智慧嘅事,亦都冇資格限定,只係溝唔溝通得到嘅問題。下邊我剪貼一篇品蔥網友俾我嘅回覆,雖然佢未必有敬畏嘅智慧,但係睇得出佢明白我講乜嘢,提出佢自己嘅相關觀點,並用合邏輯嘅理據去加以說明,呢種評論絕對唔可能出自屋仔司機房,因為你喺佢裏面完全搵唔到例如將List of religions and spiritual traditions嘅中文名講成「世界宗教名單」咁嘅也也鳴差不多先生元素。其實我不嬲覺得抽刀你係個客觀理性嘅人,可惜企咗去反基嗰邊,仲搞埋咁多反基平台,呢樣嘢我真係戥你可惜!我喺呢度同埋香討嗰邊個反基竇從來都冇見過一個反基講得出以下咁有紋路嘅嘢:

「奧姆教徒自以為麻原大師就是善了,所以他們的宗教是勸人向善的;撒旦教倒真不是,大前提就是撒旦是惡的。養鬼仔是巫術,不屬於宗教。宗教必須要有理論,巫術儀式之類只是基於某宗教的理論上的實踐操作而已。
個人覺得這句話最大的問題是裝得好像是以宗教信徒的角度去說,實際上卻是根深蒂固的無信仰思維。
宗教是一種對世界真相的猜想,是一種理論或哲學,不論它對世俗有什麼樣的影響都不是你支持或排斥它的理由。但說這句話的人通常都是說『我覺得宗教很好,宗教勸人向善』之類的話,重視宗教對世俗世界的影響而不是宗教本身,就像『我覺得宇宙大爆炸理論很不好,反對神明反對宗教反對道德會讓社會敗壞』一樣荒謬。
要反對一個理論只能從理論和邏輯去反對,支持也只能用理論和邏輯去支持。」
回覆  沙文

抽刀斷水 發表於 2024/5/4 07:35

我十分樂意承認埋佢回應咗。否則條粉腸繼續吟吟沉沉拜神唔見雞, 悶親好多人
回覆 35# 抽刀斷水

屌您試下炒金逐條搬番屋企啦笨實加個箍, 西貢淪陷咩
你總結嘅呢三點之中,除咗第三點比較近磅,只有呢一點同敬畏天主嘅智慧有關;如果話有優越性,我真 ...
逃出魔幻紀 發表於 2024/5/5 16:31

多謝你既回應。

至於你好欣賞品蔥網友既回應,我就不表認同,當中有不少自以為是、未有共識的聲稱,我都真係未有智慧覺得該回應係有紋路既:

撒旦教倒真不是,大前提就是撒旦是惡的 <-- 作者有了解過撒旦教的教義麼?

養鬼仔是巫術,不屬於宗教 <-- 未經討論共識的聲稱

宗教必須要有理論,巫術儀式之類只是基於某宗教的理論上的實踐操作而已 <-- 未經討論共識的聲稱

宗教是一種對世界真相的猜想,是一種理論或哲學 <-- 是按照什麼根據作出的聲稱呢?

不論它(宗教)對世俗有什麼樣的影響都不是你支持或排斥它的理由 <-- 為何如該宗教對世俗有壞影響,就沒有理由排斥它?(對有好影響就不能支持?)

重視宗教對世俗世界的影響而不是宗教本身,就像『我覺得宇宙大爆炸理論很不好,反對神明反對宗教反對道德會讓社會敗壞』一樣荒謬 <-- 不明白荒謬之處在哪裡。如果覺得獨裁主義/無政府主義很不好,是否也是荒謬呢?

要反對一個理論只能從理論和邏輯去反對,支持也只能用理論和邏輯去支持 <-- 同上,撒旦教的理論和邏輯有何值得被反對?
多謝你既回應。

至於你好欣賞品蔥網友既回應,我就不表認同,當中有不少自以為是、未有共識的聲稱 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/5 17:34

我唔係認同佢嘅觀點,而係認同佢嘅條理同態度。佢冇可能講一次就解釋晒你心裏面嘅疑問,否則要寫成本書咁厚都未必得。佢只係有條理咁將自己嘅觀點同初步理據擺喺度,冇左閃右閃打空翻,你先至可以同佢逐條展開邏輯討論,搵出真相,譬如話宇宙大爆炸理論,討論嘅範圍首先應該係真定假,而唔係好定壞。
高級模式 | 發新話題
換一個