返回列表 回覆 發帖

[網址介紹] 香港50樣經典小食

有幾真確,您應該一早問阿B点解公屋小販的捱苦成就係香港,深圳河以北捱苦的成就結果係乜啦。答案又有幾真確?冇理由到依家先問我

睇唔到蔡瀾,但有Iron Chef
http://www.foodnetwork.com/food/show_ia_the_series/text/0,
並唔係好似殖民地TVB一言堂,只听一個人講哂而所有人信哂,係比較合乎科學嘅

霍金寫書幾手每一本都會講下科學史,您冇留意到嘅咩?
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 71# 沙文 的帖子

我沒有說過豬油渣麵的歷史,連叙述這兩天發生過的事都不夠嚴謹,幾十年前發生過的又會有幾真確?~

關於飲食--香港,勝在有蔡瀾,他的金句之一:「膽固醇萬歲!」令許多香港人對長壽與飲食的快樂重新反思。正在公仔箱看他,加拿大看到嗎?http://food.tvb.com/chuaschoice/

理科是有歷史,我讀會考 computer studies 時都要學甚麼 punch card system... 不過這些讀得幾叻都對使用或設計電腦無乜幫助喎。讀物理,學那些異端牛頓的東東,也不及活生生的霍金那樣精彩呢。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹

回復 70# 抽刀斷水 的帖子

理科一樣有歷史嘛,唔通理科係今日突然出現嘅咩?
您指出豬油渣麵的歷史由邊位負責寫啫,邊度有冒犯細佬呢?
其他人落香港係走難咁走,但令尊甘願放棄風花雪月特登來支持殖民,可敬可佩。
想必是殖民地的小食吸引佢。但您亦要勸下老人家唔好食咁多。
您地推介的殖民地小食,都是high cholesterol, trans fat, 我老婆根本唔會俾我食,佢話最憎男人大肚腩,若然我食您地推介的小食,就好難keep 住咁嘅身形:

其實您地推介之餘亦最好詳細列出此等食品的.ingredients,提醒版友注意康健。否則版友見您地講得咁好食,食到短咗幾年命就唔好啦
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 69# 沙文 的帖子

我表達我這個門外漢對歷史的小小意見而已,假如沙兄感到受到冒犯,在此說句對不起。

如果你對我這個門外漢說這些東東,能協助你解決人在外國無香港地道小食之苦,我也自當協助領受。

吾父很少提及自己過去的事,有的都只是風花雪月。我感到當人經歷越多,越不想把很多以前的包袱,傳到下一代。

回復 67# 抽刀斷水 的帖子

咁許多人都信大秦景教,認為比理科更真實啦
歷史記載大秦景教對人類造成禍患乜乜物物,真實與否都無從考究,只當古仔听下算啦,未必係真有其事;教会所講的野史版本可能更真實
有啲野史話若非有殖民地您地連豬油渣都冇得食,仲妄想住公屋?牛棚就有您份。咁係咪較為真實?

您真係想知抝乜,都好易啫。
問下令尊,或求其一位上一、兩輩的香港人,佢地游水都要游到殖民地,係咪因為好鍾意運動?
當時吾中华上国政府都搞很多運動啦,點解佢地咁犯賤要落香港住公屋啫?
原帖由 抽刀斷水 於 2008-7-19 00:54 發表

碗仔翅雖不是真魚翅,但它的起源卻真的來自魚翅。四五十年代在廟街榕樹頭一帶...

以前旺角麥花臣球场後面個條街 都係有生菜魚肉和碗仔翅, 白天都有, 仲唔驶等到晚上。伊加想起來都聞倒d香味。

回復 66# 沙文 的帖子

都唔知你地拗乜。

我理科出身,對歷史認知好淺薄,個人認為歷史只為當權者說話,真實與否都無從考究,我就只當故事看。不過,許多人都對野史有興趣,認為比正史更真實。

回復 64# 抽刀斷水 的帖子

咁都好啲。我以為呢啲小食含有食咗令人不尊重歷史的元素,咁食得多就冇益
原帖由 weakest 於 2008-7-18 09:21 發表
你會唔會唔知醒架...
唔好提佢嘛。
等佢miss咗個flight, 听朝又返來此處吹水  
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-19 01:17 發表

資料有錯

碗仔翅是用酒家煲完上湯後的湯渣做的 材料有老雞 金華火腿 赤肉等
雖是剩餘物資 但其實是正野來的

咦~可能「倒餿水」除了翅頭翅尾外,還有你所說的材料,因為只有翅頭翅尾、豆粉、味精、豉油,根本成不了一碗像樣的碗仔翅。

原帖由 沙文 於 2008-7-19 01:12 發表
咁呢兩樣咁值得緬懷的小食,又見證咗咩呢?我們在當中又可以得到咩啓發呢?內裡又包含了邊個的成就呢?

見證左移民外國的港燦,無法享受這些小食,就算這些小食僥倖存在於外國境內,味道也……

給我的啟發是,無得食這些小食,我會很痛苦,因此我極大機會不會移民。

我認為內裡包含了移民外國港燦的成就,因為他們無這些小食也可快活生存至今,這些我就望塵莫及了。
原帖由 weakest 於 2008-7-19 01:21 發表
你會唔會唔知醒架...

8:15集合 訓喇  訓喇

回復 61# 訪客得得b 的帖子

你會唔會唔知醒架...
原帖由 抽刀斷水 於 2008-7-19 00:54 發表

源自香港的小食:

碗仔翅雖不是真魚翅,但它的起源卻真的來自魚翅。四五十年代在廟街榕樹頭一帶,街邊檔用俗稱「倒餿水」,即酒家食剩的翅頭翅尾,開豆粉水、落味精、豉油等去賣。今日的碗仔翅當然已由鋪頭自己煲自己調校,沒 ...

資料有錯

碗仔翅是用酒家煲完上湯後的湯渣做的 材料有老雞 金華火腿 赤肉等
雖是剩餘物資 但其實是正野來的

回復 59# 抽刀斷水 的帖子

咁呢兩樣咁值得緬懷的小食,又見證咗咩呢?我們在當中又可以得到咩啓發呢?內裡又包含了邊個的成就呢?
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-12 22:36 發表
豬油渣麵源自本港的公屋小販 利用炸豬油後的剩餘物資而造成 見証了港人克苦耐勞 艱苦奮鬥的一段歷史 青年人食豬油渣麵時要記住 香港是我們上一兩代人捱苦建成的 而不是甚麼殖民地的成就 ...

源自香港的小食:

碗仔翅雖不是真魚翅,但它的起源卻真的來自魚翅。四五十年代在廟街榕樹頭一帶,街邊檔用俗稱「倒餿水」,即酒家食剩的翅頭翅尾,開豆粉水、落味精、豉油等去賣。今日的碗仔翅當然已由鋪頭自己煲自己調校,沒有魚翅,卻有粉絲。

http://hk.88db.com/hk/Knowledge/Knowledge_Detail.page?kid=12883

雞蛋仔大概在五十年代左右出現,據說當時有些雜貨店,會把店裡因壓壞而破殼的雞蛋,平價賣給小販。小販則將雞蛋,加入麵粉、牛油等材料,弄成雞蛋漿倒進模裡,再經烘烤做成蛋糕。後來,模版被改良成蜂巢狀,雞蛋漿的材料加入砂糖、淡奶等,烤出像蛋型的小蛋糕,就成為大家喜愛的雞蛋仔了。

(抽按:家父以前也經營雜貨店,破雞蛋也拿回家做蛋糕)

http://hk.88db.com/hk/Knowledge/Knowledge_Detail.page?kid=12920

這些港人創作的小食,來源共通點都是:捱苦。
原帖由 訪客得得b 於 2008-7-16 22:30 發表
我一直有抗拒英帝管冶香港 自中學起我就拒絕讀英文 {這完全可從我成績單中取得証明}
逃學到山上學道法 練武功 過澳門賭錢慕集資本  等待時機反攻復國 本來計劃好在九七年七月二日行動 奪回河山 可能是消息走漏  倒算英人知機 於我動手前乖乖執好包服 滾回大西洋
咁我嘅English Language 同您都係咁上下啫, English literature則可能仲衰
不過我就有份出錢維持英皇御准香港賽馬會的運作,唔知您肯唔肯交條數出來俾大家睇下在這方面您有幾多建樹?

回復 56# 訪客得得b 的帖子

世界咁大,点會冇呢?
要用行動來證明您的不認同嘛,得把口,叫人点信您呀?
原帖由 沙文 於 2008-7-17 14:24 發表
您都係啫, 契兄
佢做您契爺做到97年7月1日退休

我生在香港是無得選擇的 但我從不認同殖民地管冶
因我看得清歷史

我一直有抗拒英帝管冶香港 自中學起我就拒絕讀英文 {這完全可從我成績單中取得証明}
逃學到山上學道法 練武功 過澳門賭錢慕集資本  等待時機反攻復國 本來計劃好在九七年七月二日行動 奪回河山 可能是消息走漏  倒算英人知機 於我動手前乖乖執好包服 滾回大西洋

回復 54# 訪客得得b 的帖子

您都係啫, 契兄
佢做您契爺做到97年7月1日退休

而我,反而一早已溜咗 --- 比您更早同佢脫離父子關係
原帖由 沙文 於 2008-7-17 02:09 發表
若然您食煙引起火災燒死成幢大厦嘅人,咁您咪做咗衰人
在燒死嘅人之中會否有一個3歲細路仔
眾人看來,慘絕人寰
但誰知道
佢將來帶給世界禍害仲犀利過希特拉?
咁,您又会反而係好人
在每件事的後面,隱藏無限咁多可能性;但已發 ...

重係死性不改

在謀殺案的審理中 法官是不會追究凶手父母 當年做愛造左個凶手出來的

但如案中有串謀人的話 就一定會對進行追究

滿清王朝是中國的賊 英帝國亦是賊

有a賊入你屋 搶掠後正想打你屁股主意  b賊剛又黎打劫你 正所謂一屋不能藏二賊
兩賊打起來 你趁機逃脫 為感激b賊保你貞操  於是你認左b賊做契爺
高級模式 | 發新話題
換一個