返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 關於食物的一些體悟

..
咁除咗呢篇文章,你仲有無搵到咩證據,話我或者呢個網,自從2004年開始至今,有勸過人離教既呢?
抽刀斷水 發表於 2022/10/19 10:01

呢句仲搞笑,
如神父話:
咁除咗亞john 呢單畸屎, 你仲有無搵到咩證據, 話我性侵兒童呢?

咁神父就會脫罪架咩?
睇下點賣法既啫,可以合法咁賣架嘛。其實呢篇文章本身都有解釋點解會寫咗出黎。

咁除咗呢篇文章, ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/19 10:01

你既控罪係「教唆, 勸人離教」
你就自加: 我都「無係呢到」教唆勸人離教.....所以你係無辜?

不如再附加....「我在2014年後, 都無在呢到.......」

如套在神父性侵上....神父話: 「我都無在教堂範圍內性侵」.....咁係咪無罪既呢?

身為南方人的我,用醋煮食比較少,大多食麵或餃子的時候加一些,尤其是鹼水麵需要用醋來中和鹼水味。

有人說多食醋可以通血管,近期果醋大行其道,又有些人說不科學,都是有爭議性。

有一種說法,檸檬和醋進肚子裡會變成鹼性、酸性體質易生癌等,說得頭頭是道,然後又一堆專家說不科學。

算了,喜歡就吃吧。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
唔通你賣藍精靈, 十字架, 忘我...你都無叫人「食」, 就唔算販毒咩!
beebeechan 發表於 2022/10/19 06:09

睇下點賣法既啫,可以合法咁賣架嘛。其實呢篇文章本身都有解釋點解會寫咗出黎。

咁除咗呢篇文章,你仲有無搵到咩證據,話我或者呢個網,自從2004年開始至今,有勸過人離教既呢?
呢篇文你都搵到,都幾拜讀我既作品架喎,但係你喺呢個網站範圍係搵唔到呢篇文既,我亦無apply過呢篇文既策 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/19 01:20

焦點不是你對甚麼人游說, 是游說甚麼:你勸人離教, 信教無益。 這就是反基囉

唔通你賣藍精靈, 十字架, 忘我...你都無叫人「食」, 就唔算販毒咩!
呢篇文你都搵到,都幾拜讀我既作品架喎,但係你喺呢個網站範圍係搵唔到呢篇文既,我亦無apply過呢篇文既策略响任何地方,包括呢度。所以,我真係無勸過人離教架。

文章最後都有寫:「本文只會在這個討論區出現,並不會張貼在離教者之家上,這可以減少被人濫用,而又希望能幫助真正有需要的基督徒的親友。」(這個討論區是指當時原文所在的三屋基版新聞組)
你係咪有咩誤會呀,同教徒傳教不一樣,本網立場係不會勸人離教既,我本人都無咁做過,只係提供「離 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/18 09:48

本網立場係不會勸人離教既.........咁解釋下乜叫做:「游說」

唔通係話在游水池中說話?
你依家係見到亞John同佢老婆有問題,
就叫人千祈唔好結婚,
結咗都快啲變番獨身 ...
beebeechan 發表於 2022/10/18 00:38

你係咪有咩誤會呀,同教徒傳教不一樣,本網立場係不會勸人離教既,我本人都無咁做過,只係提供「離教是一個選項」相關資訊。

你個招牌應寫:「離那教會」者之家, 不應是離教者之家
咁就無咁梗耳
A: 寧教人打仔,莫教人分妻。你做乜叫阿John離婚呀?
B: 如果佢地兩公婆本身無問題既,佢地又點會離婚呀 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/17 22:45

你依家係見到亞John同佢老婆有問題,
就叫人千祈唔好結婚,
結咗都快啲變番獨身
使人遠離天主.

你辦呢嗰網, 打著旗幟說離教才是明智之舉咁講
beebeechan 發表於 2022/10/17 22:37

A: 寧教人打仔,莫教人分妻。你做乜叫阿John離婚呀?
B: 如果佢地兩公婆本身無問題既,佢地又點會離婚呀?
回覆  beebeechan

其實响你角度,咩為之「反」呢?
抽刀斷水 發表於 2022/10/17 21:27

使人遠離天主.

你辦呢嗰網, 打著旗幟說離教才是明智之舉咁講
回覆 17# beebeechan

其實响你角度,咩為之「反」呢?
將食物變型,可以提供不同口感,例如牛肉變成牛丸,可增加食物風味,原意是善意的,可惜就提供誘因給食物製造商,加些不適合人類食用的東西,就變成壞事了。
抽刀斷水 發表於 2022/10/14 21:50

同樣邏輯
提人不要迷信, 不要給神棍坑了....原意是善意的, 可惜變了逢基必反, 加些失實的渲染抺黑, 就成壞事矣。
你都幾有宗教味....
好像在說.....人不是創造者, 只有創造者給的才是最好。
人不以為懂造這, 造那, 造出X,  ...
beebeechan 發表於 2022/10/14 21:22

將食物變型,可以提供不同口感,例如牛肉變成牛丸,可增加食物風味,原意是善意的,可惜就提供誘因給食物製造商,加些不適合人類食用的東西,就變成壞事了。

自己將牛肉手打成牛丸,魚肉攪碎打成魚蛋,自己買部麵包機做麵包,就可免卻被添加的風險,那就可安全食用了,我亦不會抗拒。
在食物健康上, 你懂這個不要吃, 那個不好..少吃...你就認同
在行為上, 宗教說這個不要做, 個少做...你就說不是活在當下, 是無形枷鎖
你都幾有宗教味....
好像在說.....人不是創造者, 只有創造者給的才是最好。
人不以為懂造這, 造那, 造出X, 造成Y....便與神一樣, 不需要神了
原型食物

除醃製食品外,現時我也傾向食用「原型食物」,避免「看不見原貌的食物」。

食物製造商家追求產 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/14 11:02

那經基因改造的又如何?
你都開始知道不兒少時聽進的, 坊間流傳的東西....原來都是不確失實。
可惜, 在歷史上, 你對十字軍, 宗教審裁, 沙勿略在果阿, 君權神授, 義和團, 南京屠殺, 中共英勇抗日...等等
仍是維持「豬油含膽固醇,引致心臟病」的層次。
原型食物

除醃製食品外,現時我也傾向食用「原型食物」,避免「看不見原貌的食物」。

食物製造商家追求產品有以下特性:色香味美、保存期長、成本低。假如食物被改變成其他形狀,就提供很大誘因給食物製造商,添加不同化學劑,以達至上述目的。這些添加劑本身就不是食物,否則大家乾脆只吃添加劑就可以充饑,不用再吃食物了。

例子:麵包、蛋糕、餅乾、即食麵、魚蛋肉丸、香腸火腿午餐肉、大部分零食、大部分連鎖漢堡包店的食物。

以前與同學燒烤,他們必定先燒腸仔魚蛋,說這些快熟一些可即時充饑,我就會慢慢燒雞翼肉類,也不急在一時。當時我已意識和感覺到,腸仔魚蛋這些是有點問題。

現在購買包裝食物前,除了留意營養標籤上有沒有反式脂肪之外,也會留意成份中添加劑有多少,愈少就愈好。

為降低成本,現在在街市也有一些假扮原型食物的東西,例如合成三文魚肉、合成肥牛肉等,仿真度頗高,如果貪平不慎買入,隨時得不嘗失。

仿製食品,日本早就流行很久了,蟹柳實際是魚肉溝粉,魚子用膠膜包起帶腥味的橙色液體,大家都習慣了,吃得滋味。

至於新科技的植物肉,我未敢放心進食,看將來發展如何再定。小時看過一些紀錄片,說蘇聯為嘗試解決糧食問題,研究以塑膠轉化為肉類供人類食用,測試結果是這些人後來大都患有癌症,於是計劃終止,這種改變食物的童年陰影,至今未能遺忘。
高級模式 | 發新話題
換一個