返回列表 回覆 發帖

你渴望得到世上的一切權力及榮華富貴嗎?

英文文法點錯, 亞旁唔識架喇, 留俾沙文搞勒
beebeechan 發表於 2024/4/15 10:41

係咪要我榮耀中國香港警察?
P.S. 同埋, 如果得到咗世上一齊嘅榮華富貴之後, 咁就唔可以賺錢, 只能夠駛錢 , 譬如Elon賺曬全世界嘅M2,
咁到時佢只能夠免費送Tesla畀人, 因為冇人會有錢買。咁到時佢肉唔肉痛呢? 咁就真係要問過佢先至知
Don't know where God is but the Devil is in the details
要計唔該計埋呢一條:其實, “你渴望得到世上的一切權力及榮華富貴嗎” 係搵笨命題
世界M2總數係 $8.28 trillion, 就算係Elon Musk, 身家都只不過係 $182B, 呢兩個星期可能冇咁多添,佢都只不過係世界全部錢嘅450分之一左右
邊有人諗住可以得到得到世上的一切榮華富貴?
至於權力方面就更加唔使講, 作為天主喺地上代理嘅教宗, 有幾大一切權力?

好似我咁, 若果我得到Musk 嘅1%, 我都已經夠曬, 感謝天主, 一切榮華富貴? 你畀咁L多錢我做乜q嘢? 不如你直接畀幾百條女我好過啦。

但係如果係望幾條女, 不如信伊斯蘭好過?
Don't know where God is but the Devil is in the details
兩個字通用㗎嘛你榮乜L嘢啫?
沙文 發表於 2024/4/16 21:42

咁依家榮錯耀條數點計先?可唔可以都歸天主?
你話係就係嘅咩? 咁L多年我冇聽見天講過嘢

淨係你喺度鬼咁聲

回覆  逃出魔幻紀

我絕不會估錯。若您真係想旁觀者一代大儒改您錯,您就唔會屈佢榮耀天主。您明知咁 ...
沙文 發表於 2024/4/16 11:27

你唔敬畏天主,所以依然繼續估錯,睇住你咁多年智慧毫無進步,仲漸漸退咗入屋仔司機房入邊,真係戥你可惜!話我「屈佢榮耀天主」證明你連記性都退步晒,我曾經多次喺度提出過呢個觀點,仲專登出貼講過呢個問題,而且攞埋天主嘅教導嚟做證據,你可能都有評論過。我真心係咁認為,天主都話呢個係事實,何屈之有?如果你心中因此有條刺,希望你能夠正視佢,依靠耶穌基督掹咗佢,願天主祝福你!願耶穌基督指引你敬畏天主。
兩個字通用㗎嘛你榮乜L嘢啫?
顧後瞻前     
本指前後觀看。語出唐˙李商隱˙為李郎中祭舅竇端州文:塞遠城迥,河窮路絕,顧後瞻前,形孤影孑。後形容做事謹慎,考慮周全。封神演義˙第五十三回:你往我來,遭著兵刃命隨傾;顧後瞻前,錯了心神身不保。亦作瞻前顅後。

https://pedia.cloud.edu.tw/Home/List?search=%E9%A1%85
就算勉為其難肯改,佢心裡面都會有條刺,您唔佢感受一味掛住自high。

沙文 發表於 2024/4/16 11:27

咁我依家係俾「榮耀」你, 定係「榮你老母!我屌鳩緊你呀」
不過同天主做嘢就係要用最認真嘅態度做到最好
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/16 10:48

燒熟你個仔、個女前,就應該先請教燒臘舖師傅,學清楚用啥醬料、腌幾耐、火用幾度、燒幾久,才能達到最佳效果。
回覆 35# 抽刀斷水

越多錯字天主就越榮耀,咁不如將老婆條底褲笠在頭上當帽戴?
我細路嗰陣聽啲大人講,喺有女人底褲嘅晾衫竹下面經過會唔識字。
至於英文仲離哂譜
beebeechan 發表於 2024/4/16 02:41

字都未識,教極你都唔懂,喇沙小學班細路就俾你害死嘞。
喺不同層面光榮天主、為天主做嘢係你我嘅共同責任。
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/14 22:34

要光榮「天主」,就應該將個仔、個女(若係童男童女)燒熟俾佢食餐飽!
錯一個字我就要喺幾十個平台度逐個更正,改到手軟
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/16 10:48

咁如果你有幾個錯字,其他人逐個逐個咁report返你知,咁咪可以達到你最手軟、最多付出、最光榮天主既使命囉?
回覆 33# jimmychauck

我諗認真係好事,但過分上心,影響埋自己心情,或者花上生命中很多時間,我個人就覺得唔係好值得囉。
回覆 32# 抽刀斷水

咁可能你覺得主站好認真做,討論區就一般般。我就覺得,我見過唔少離教資料都從討論區而來,討論嘅認真程度同發佈資料嘅認真程度就有關嘅,有幾大關係就見仁見智。

web嘅x.0世代,任何人都可以輕易網上發佈資料,開網站同上討論區,說穿了不過係發佈資料嘅單向及雙向之分,門檻大致相同,要我認真細分咩時候認真咩時候唔認真我就真係冇咁認真啦。

交流吓睇法啫。
回覆 31# jimmychauck

你講我呀?係呀我做事都幾認真,多謝你既讚賞。

29樓我係講緊網絡討論,你繼續認真討論都唔緊要既,我多口啫。
回覆 29# 抽刀斷水

咁我就真係唔明點解有啲人咁認真搜集咁多離教見證同資料並發佈啦。咁都可能係好唔認真嘅。
回覆 28# 逃出魔幻紀

我絕不會估錯。若您真係想旁觀者一代大儒改您錯,您就唔會屈佢榮耀天主。您明知咁講會激到佢以後唔肯改,就算勉為其難肯改,佢心裡面都會有條刺,您唔顅佢感受一味掛住自high。其實改別字唔係榮耀天主,係顯出天主學識之不足。
我小學嗰陣都試過屈改我試卷別字嘅先生係榮耀我。
先生同我講;榮你老母!我屌鳩緊你呀,丈幾面面皮
回覆  抽刀斷水

少有喎,抽兄連渾水都趕一趟。

唔知抽兄對上面一段同意定唔同意或另有高見呢? ...
jimmychauck 發表於 2024/4/16 04:19

我咁啱睇到Paypal咁講,轉出黎大家分享一下啫。

被修改錯別字、文法的人,可以視為羞辱,也可以視為改進,視乎你的觀點吧。

網絡討論,勸你別太認真,嬴了又不會有獎。
回覆  逃出魔幻紀
天主唔L得閒幫你做啲下把嘢咩?我都睇死佢冇旁觀者識咁多字㗎啦

你唔好以為加咗”為天主 ...
沙文 發表於 2024/4/15 05:38

唔敬畏天主嘅人,真係估嘢冇次估得啱。
我係真心希望你哋發現錯字就同我講,等我更正返,盡量挽回那怕只係一丁點嘅不良影響。呢個功夫唔係咁舒服㗎,錯一個字我就要喺幾十個平台度逐個更正,改到手軟。不過同天主做嘢就係要用最認真嘅態度做到最好,喺呢方面你哋真係我嘅合作夥伴,我點會唔真心多謝你哋呢?點會希望你哋「唔肯做」呢?懇請你哋落力做,多多指教,從不同角度一齊光榮天主。
高級模式 | 發新話題
換一個