返回列表 回覆 發帖

為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納

所以點解話,研究奇蹟係咪神蹟咁難?
其中之一,就係因為我們個人層面,就算係當今的科學,都好難分析到社會層面的機會率。
字典寫咗叫做「夾硬更改定義」?

有人「會中六合彩」同埋後生女會生仔唔係unexpected喎。 ...
抽刀斷水 2024/1/28 15:15 提交

如訪問時用的字眼是unexpected lucky event,咁你就有理。
之不過當時是用miracles 。問者與被問者亦不會把 miracle 當成是指lucky events
見#257
就好似有人10000米飛機失事跌落黎都唔死,咁大的奇蹟都存在係世界上,咁點分析奇蹟係咪神蹟呀?

既然人類無辦法分析到奇蹟係咪神蹟,咁你夾硬話可以分析到,只係個人信仰,你當客觀真理咁宣傳,咪話你偽科學囉
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/28 15:29

空姐從10000米跌落離唔死得,原因在報導中有交代。所以只是奇蹟,不是神蹟,因為有合理而可被接納的理由。
女嬰掉河困車不死是神蹟。因為解釋唔到把叫救命既聲點嚟。

你猛咁解急凍解凍,托咩!你死唔敢面對我再三提醒你忽略了的地方。
所以點解話,研究奇蹟係咪神蹟咁難?
其中之一,就係因為我們個人層面,就算係當今的科學,都好難分析到社 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/28 15:40

咁難,尤其係遇上你呢種鴕鳥堆頭沙堆,唔肯去睇「神」的蹟,只睇「人」的蹟。

再加埋抽水那類一味搬龍門,咁咪對方射唔入網勒
空姐從10000米跌落離唔死得,原因在報導中有交代。所以只是奇蹟,不是神蹟,因為有合理而可被接納的 ...

咁講的話

即係神蹟係奇蹟 + 社會及專業層面上的訴諸無知
即係天主教認可神蹟 = 奇蹟 + 有祈禱 + 訴諸無知 (包括專業人士層面上)
咁講的話

即係神蹟係奇蹟 + 社會及專業層面上的訴諸無知
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/28 16:45

你仲未知點解空姐跌唔死既原因。
因為你仲未去睇,只掛住想駁到我。
我睇睇你點將解釋打造成是「無知」。
即係天主教認可神蹟 = 奇蹟 + 有祈禱 + 訴諸無知 (包括專業人士層面上)
Guest from 203.145.89.x 2024/1/28 16:49 提交

想翕乜

組織清楚你想講乜先發帖喇。
搶住咁,有獎攞咩
訴諸亂翕24
把科學及常理解釋唔到的奇蹟, 就當成神蹟,咪叫「訴諸無知」囉

呢個係基本邏輯之一。
將常理和科學解釋唔到的奇蹟,當成神蹟,咁咪犯了「訴諸無知」囉。

科學唔知 = 神蹟或超自然?
把科學及常理解釋唔到的奇蹟, 就當成神蹟
Guest from 203.145.89.x 2024/1/28 17:19 提交

咁又真係有科學常理解釋唔到的奇蹟。
你唔叫神蹟,叫乜蹟好呢?
叫「招」蹟?
科學唔知 = 神蹟或超自然? ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/28 17:21

一啲都唔等如。
科學唔知,例如多維空間,三位一體。。。呢啲唔係神蹟嚟。
超自然就簡直係違背了已知的科學規律,常理,如處女生子,五餅二魚,朝拜過聖人突然不藥而癒。超自然,令科學O哂嘴既先係叫神蹟。
咁又真係有科學常理解釋唔到的奇蹟。
你唔叫神蹟,叫乜蹟好呢?
叫「招」蹟? ...

咁咪叫奇蹟囉
以及未解之謎
回覆 272# beebeechan

科學O晒嘴都係奇蹟呢
咁咪叫奇蹟囉
以及未解之謎
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/28 22:27

是阹神蹟, 個「神」字令你周身唔自在 (因你尚未被驅魔)
尤如今日的主日讀經:
馬爾谷福音第1 章
他們進了葛法翁;一到安息日,耶穌就進入會堂教訓人。
人都驚奇他的教訓,因為他教訓他們正像有權威似的,不像經師們一樣。
當時,在他們的會堂裏,正有一個附邪魔的人, 他喊叫說:
「納匝肋人耶穌! 我們與你有什麼相干﹖你竟來毀滅我們! 我知道你是誰,你是天主的聖者。」

當神一接近時, 便出現過敏, 身痕
咁咪叫奇蹟囉
以及未解之謎
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/28 22:27

即叫人唔好話係「神蹟」,, 只是未解之謎, 遲啲我就解到。
不過唔知遲到幾時囉。

你呢帖好像玩飛行棋咁, 打番去#54。

(由273 跌到 54, 你都跌得幾甘)
一般要打擊天主教的人說天主教泡製神蹟: 用來拉客, 好使信徒增強信心, 泡製聖地吸引遊客(可以汲水), 宣揚迷信, 不科學....

了解一下天主教是怎樣才承認是神蹟的程序:
自16世紀, 天主教成立了miracle commission 奇蹟認定小組。
教廷內部稱它為Devil's Advocate 魔鬼的代言人。
為甚麼會這樣叫?
因為它的工作就是去找出藉口去阻止某人封聖, 某事會確立為神蹟。

組內委任80-90個各方專家。只看他們的資歷, 不會看宗教信仰背景。未必個個都是天主教教徒。有時亦會向組外找專家諮詢。

所有報稱是涉及天主教的「神」蹟都交由小組審視所有人証口供, 物証,醫療紀錄..等等, 盡力找出破綻來推翻。

只到小組成員也無力推翻的個案才交信理部的人來決定是否神蹟。

(B按)
程序比立法會三讀通過法案更繁複
一般要打擊天主教的人說天主教泡製神蹟: 用來拉客, 好使信徒增強信心, 泡製聖地吸引遊客(可以汲水), 宣揚迷 ...
]

平信徒要被天主教教會確立有神蹟,當然難度極高,
但如果係天主教教會的名人、教宗,就未必咁難了。

所以,你話呢些人為操作的機制,外界會點睇?
一般要打擊天主教的人說天主教泡製神蹟: 用來拉客, 好使信徒增強信心, 泡製聖地吸引遊客(可以汲水), 宣揚迷 ...

平信徒要被天主教教會確立有神蹟,當然難度極高,近乎無可能被確立。
但如果係天主教教會的名人、教宗,就未必咁難了

嚴普通人,寬名人。

所以,你話呢些人為操作的機制,係咪真係咁可信,咁可靠?
如訪問時用的字眼是unexpected lucky event,咁你就有理。
之不過當時是用miracles 。問者與被問者亦不會 ...
beebeechan 發表於 2024/1/28 16:08

見乜鬼#257丫,#259咪覆咗你囉。

你話我搬龍門,咁你又唔試下解釋點解會有無神論者agree及有信仰者disagree回應既出現?

英文一詞多義,字典都寫到明,咁理解既人都可能有唔同意思,你憑咩否定人家點睇?
高級模式 | 發新話題
換一個