返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 十架恩仇未了情 -修訂版 ver. 15.4

原帖由 沙文 於 2007-9-13 14:53 發表
割乜都小事啦,至緊要係姝婷妹子想您同我一般幸福,回復信女之身,日日以經文渡汝呀嘛

所以米就係 "吾卻能爾之不能" law
你只能接受幸福~ 我卻能帶幸福比另一半  朝夕以厚黑學及俠骨仁心鍛之, 渡其修正成果!

邪經都有教架"施比受更為有福"阿~你身受嫂夫人大恩, 卻無此覺悟, 要嫂夫人天天為你唸經祝禱, 你羞也不羞???
花開花落花無缺!

對付教徒三式: 不主動、 不抗拒、 不負責!

回復 234# 的帖子

割乜都小事啦,至緊要係姝婷妹子想您同我一般幸福,回復信女之身,日日以經文渡汝呀嘛
Don't know where God is but the Devil is in the details
原帖由 沙文 於 2007-9-13 10:10 發表
呢啲,就係「天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,曾益其所不能」《孟子-告子篇下》
我任重而道遠,您雖唔恨得咁多,但仍須以此自勉自勵喎 ...

你雖任重而道遠...但吾卻能爾之不能!  
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-9-13 12:20 發表
緊係條衰仔激到妳連登入都忘記啦,因住出粉刺呀。我老婆一出粉刺就賴係我激成佢咁

衰仔??? 你信唔信我下次樹苗都唔比你
等你要割鬚棄袍丫拿~
花開花落花無缺!

回復 232# 的帖子

緊係條衰仔激到妳連登入都忘記啦,因住出粉刺呀。我老婆一出粉刺就賴係我激成佢咁
Don't know where God is but the Devil is in the details

回復 231# 的帖子

231是我,忘了登入。

回復 228# 的帖子

你而家好唔幸福咩
原帖由 Step.King 於 2007-9-12 16:03 發表

老大...咁我又的確沒有你咁幸福既...日日有嫂夫人以經文渡之  我相信你總有一日可以修成正果
可以修心養性, 專一為之~
呢啲,就係「天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,曾益其所不能」《孟子-告子篇下》
我任重而道遠,您雖唔恨得咁多,但仍須以此自勉自勵喎

原帖由 Step.King 於 2007-9-12 16:00 發表
我有自省架~所以我時時刻刻都會記住老大你君子劍既風範~
未夠呀嘛。
《新唐書·裴行儉傳》士之志遠,先器識,後文藝
記左沙文君子劍風範之後,尚要留意酒井明之文風噃。
原帖由 沙文 於 2007-9-13 05:12 發表
妳宅心仁厚雖係好,但太寬鬆則管治無紀。對付一般人就係可以咁,但史京仔野性難馴,少一撇都唔掂 --- 一擔砂糖若不配以千擔屎,無以令之在妳石榴裙下典來典去嘅。 ...

老大...咁我又的確沒有你咁幸福既...日日有嫂夫人以經文渡之  我相信你總有一日可以修成正果
可以修心養性, 專一為之~

不過說到野性...史仔恐怕也要比老大減半~ 所以我要500擔足矣...
一千擔就理應留番比老大你老人家  等嫂夫人同埋.....
花開花落花無缺!

原帖由 沙文 於 2007-9-13 03:43 發表
拿,您咁嘅態度就唔啱啦。本網嘅營運宗旨係「以儒洽網,以網立儒」呀嘛。

豈不聞:「見賢思齊焉,見不賢而內自省也。」論語·里仁‧第十七
酒井兄之文也,亦可少看乎?汝鮮內自省哉? ...

我有自省架~所以我時時刻刻都會記住老大你君子劍既風範~
花開花落花無缺!

回復 225# 的帖子

非也非也!
「會當凌絕頂,一覽眾山小」之前仲有一句「決眥入歸鳥」呀嘛,咁,要先臻「決眥」,後而始可「凌絕」、繼之以「一覽」,此所謂做事要有步驟、要周全。

本網立於儒而不拘於儒,《韓非子‧喻老》:「千丈之堤,以螻蟻之穴潰;百尺之室,以突隙之煙焚。」若然唔注意您D文,就好易潰堤火燭,不可不察也。

回復 223# 的帖子

都唔係咁講o既......... 我D文咁渣,睇黎睇去連令人自省o既資格都冇啦;你地呢班高手,會當凌絕頂,一覽眾山小,響上面吹下風咪算囉。
Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

The rest of it... You know.
原帖由 小豬丁 於 2007-9-11 23:28 發表
咁又唔好,不過佢係寫得好,咪讚下佢lo。你唔知應該一擔砂糖十擔屎咩,佢先會乖乖聽話。
妳宅心仁厚雖係好,但太寬鬆則管治無紀。對付一般人就係可以咁,但史京仔野性難馴,少一撇都唔掂 --- 一擔砂糖若不配以千擔屎,無以令之在妳石榴裙下典來典去嘅。

原帖由 Step.King 於 2007-9-12 04:29 發表
所以我絕少睇你d文~
拿,您咁嘅態度就唔啱啦。本網嘅營運宗旨係「以儒洽網,以網立儒」呀嘛。

豈不聞:「見賢思齊焉,見不賢而內自省也。」論語·里仁‧第十七
酒井兄之文也,亦可少看乎?汝鮮內自省哉?

回復 #221 Step.King 的帖子

咁又係,我呢D人咁冇文學修養,剩係識得學寫作技巧,係唔似你地[會當凌絕頂,一覽眾山小]架喇!

Alessa is a daughter of Dahlia Gillespie. Alessa gets toasted in a ritual. Alessa is in agony. Alessa sends a part of her soul (the pure part, the part that wouldn't have to suffer) away in a form of a baby abandoned on the road. Harry finds the baby with his wife. They name her Cheryl.

原帖由 酒井明 於 2007-9-12 20:58 發表
我都係好言相勸o者。如果你又咁睇得起自己,覺得唔會中我文章o既毒,咁就無所謂啦。

我唔係睇得起自己, 而且知道你有幾多斤兩而已
花開花落花無缺!

回復 #219 Step.King 的帖子

我都係好言相勸o者。如果你又咁睇得起自己,覺得唔會中我文章o既毒,咁就無所謂啦。

回復 #218 酒井明 的帖子

如果你覺得我咁易比你d文教得壞, 你就未免太睇得起自己啦
花開花落花無缺!

回復 #217 Step.King 的帖子

咁又係呀!唔好睇呀,千祈千祈千祈,唔好去睇呀!就算睇都唔好用心睇呀,費事教壞你呀!

高級模式 | 發新話題
換一個