返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 神的問題討論

係,可以有a,b,c,d... 款,如果全知者早知你揀a款,你就揀唔到其他款,a款係唯一選擇 ...
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:37

無其他款, 只因你現在既自由旨意揀咗A款

好似你撳電視搖控, 你撳 channel 1 , 個電視畫面就出 channel 1 節目
你揿2, 個畫面都轉哩。

你用另一個選擇, 你既未來畫面都會轉咗卦。(你睇唔到唶, 神睇到卦)
唔深,永不相交就不可以連接了。
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:33

唔係啵, 我未讀完大學都聽過佢地話有虫洞 (wormhole)呢樣野
就係接埋兩個空間既通道
每個人只有一個未來, 
會有唔同款,
款。。。就可以揀卦
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:25

係,可以有a,b,c,d... 款,如果全知者早知你揀a款,你就揀唔到其他款,a款係唯一選擇
主若早知你回頭或不回頭,何需不厭其煩地告誡並不斷盼望呢?
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/15 00:24

非全知就冇呢個疑問
忽然想起我發的《今天確實感覺到聖神的帶領》一貼有討論人的自由意志與天主的相關態度,天主在人斷氣之前,一直在其身邊,渴望浪子回頭。雖然我並不完全明白天主是如何調節過去未來的,但按邏輯分析,天主若早知你回頭或不回頭,何需不厭其煩地告誡並不斷盼望呢?
逃出魔幻紀 發表於 2020/2/15 00:24

又令我想起人生有如坐上一部將會衝落斷崖的火車上, 
上主叫人快啲跳車, 保命。
有啲人唔聽, 有啲人話上主:你講笑咋。。
永不相交, 但又可以連接。
(好深吓喎)
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:29

唔深,永不相交就不可以連接了。
因為根據定義,平行宇宙入面既「平行」指永不相交。
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:04

永不相交, 但又可以連接。
(好深吓喎)
每個人只有一個未來,呢點係無錯的。
你能同時又當總統又不當總統嗎? 其他宇宙既結果同你係獨立的。 ...
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:09

每個人只有一個未來, 
會有唔同款,
款。。。就可以揀卦

我雖然沒有太大興趣參加討論,因爲我知道天主是不在時間內,而且人企望用自己的頭腦去完全明白無限的天主是不可能的事,但若懷著謙虛去盡量瞭解則是一種合理的態度。

忽然想起我發的《今天確實感覺到聖神的帶領》一貼有討論人的自由意志與天主的相關態度,天主在人斷氣之前,一直在其身邊,渴望浪子回頭。雖然我並不完全明白天主是如何調節過去未來的,但按邏輯分析,天主若早知你回頭或不回頭,何需不厭其煩地告誡並不斷盼望呢?
既然全知者早知你揀A餐,無論咩原因你都冇揀B餐呢個可能性,無論你想定唔想,揀A係你唯一結果 ...
daniel99266 發表於 2020/2/15 00:13

自由旨意, 指你揀既時候有無自由,係咪你自己既決定嚟
唔係指你揀咗乜㗎喎
   唔係喎, 我今日的確可以姦, 淫, 擄, 掠㗎喎,
係我唔想做之啵

你俾你靚女朋友情人今晚倍我過情人節吖, 
我既選項馬上會唔同咗, 結果都唔同, 未來都唔同咗

雖然我係揀咗 A 餐
我認為我絕對有能力, 有自由去揀 B 餐既, 或者 AB餐都叫, 甚至起身行人, 乜都唔食。
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:53

既然全知者早知你揀A餐,無論咩原因你都冇揀B餐呢個可能性,無論你想定唔想,揀A係你唯一結果
你咁講, 也即係全知既神唔會只係全知你一個未來囉, 
原來, 你有不同既未來,(可以當總統, 可以當司機, 咁你可以落地獄又可以上天國) 個神都知哂。
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:06

每個人只有一個未來,呢點係無錯的。
你能同時又當總統又不當總統嗎? 其他宇宙既結果同你係獨立的。
上面講既宇宙係互相獨立,例如你一個宇宙揀左做總統,一個揀做的士佬,
各自獨立,做總統既你唔會去到另一邊搵做的士佬既你,唔會兩個你一齊見面食早餐。
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:58

你咁講, 也即係全知既神唔會只係全知你一個未來囉, 
原來, 你有不同既未來,(可以當總統, 可以當司機, 咁你可以落地獄又可以上天國) 個神都知哂。

既然你可以有不同既未來, 咁你今日既選擇更加不會只得一個。
只能說是你這個選擇, 有呢個未來。
你點知唔會?

(都係等我攞埋個博士學位先解俾你聽)
beebeechan 發表於 2020/2/15 00:02

因為根據定義,平行宇宙入面既「平行」指永不相交。
宇宙有唔同定義,你呢個應該只係指由一個空間去另一個空間咁解,例如香港去美國。
上面講既宇宙係互相獨 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:58

你講得仲肯定過講多維空間既物理學家
各自獨立,做總統既你唔會去到另一邊搵做的士佬既你,唔會兩個你一齊見面食早餐。

你點知唔會?

(都係等我攞埋個博士學位先解俾你聽)
講平行宇宙既科學家, 係會話可以由呢個宇宙空間, 通過虫洞, 去到另一個宇宙空間㗎啵
(等我讀完大 ...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:46

宇宙有唔同定義,你呢個應該只係指由一個空間去另一個空間咁解,例如香港去美國。
上面講既宇宙係互相獨立,例如你一個宇宙揀左做總統,一個揀做的士佬,
咁都係同選擇A餐、B餐一樣,全知者預先知道你揀A,咁你就冇揀B既可能了 ...
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:52

唔係喎, 我今日的確可以姦, 淫, 擄, 掠㗎喎,
係我唔想做之啵

你俾你靚女朋友情人今晚倍我過情人節吖, 
我既選項馬上會唔同咗, 結果都唔同, 未來都唔同咗

雖然我係揀咗 A 餐
我認為我絕對有能力, 有自由去揀 B 餐既, 或者 AB餐都叫, 甚至起身行人, 乜都唔食。
全知者知道我上天堂
因為我今日做了一個好選擇

若我今日選了另一個生活方式呢:如姦淫擄掠無惡不為呢?
...
beebeechan 發表於 2020/2/14 23:48

咁都係同選擇A餐、B餐一樣,全知者預先知道你揀A,咁你就冇揀B既可能了
當全知者知道你上天堂,咁你就只能上天堂,冇第二個揀了。
daniel99266 發表於 2020/2/14 23:46

全知者知道我上天堂
因為我今日做了一個好選擇

若我今日選了另一個生活方式呢:如姦淫擄掠無惡不為呢?
咁我都仲係上天堂, 因為預咗我有份?
(呢個又真係有部份新教既講法嚟, 好似係卡爾文的跟隨者)
高級模式 | 發新話題
換一個