返回列表 回覆 發帖

耶穌原形抄襲荷馬史詩

回覆  beebeechan

一般人睇戲净睇主角
我卻對伯利恆BB之死嘅神學意義很有興趣

沙文 發表於 2019/1/19 04:45

咁你曉唔曉睇到生死無常,飛來橫禍,幸福唔係必然既,要把握時機。。。。呢啲意義未有?
我求下您做好心是但揾間幼兒院入去幫小朋友解脫, 我封您做聖人又點話
沙文 發表於 2019/1/19 04:48

我發覺要幫小朋友解脫,就係懟冧你先,解除危險威脅。
我求下您做好心是但揾間幼兒院入去幫小朋友解脫, 我封您做聖人又點話

天使又啱啱救咗一班幼稚園生蘿。。。。佢警告我(都唔使去發夢)「唔好聽呢條友講,佢黐膠線㗎。」

咁你有無孫仔孫女,讀邊間幼稚園?
死, 有時對一些人是解脫, 係好事黎。
beebeechan 發表於 2019/1/18 12:01

回覆 263# beebeechan

一般人睇戲净睇主角
我卻對伯利恆BB之死嘅神學意義很有興趣
况且, 阿穌詐死演技麻麻, 畀我睇到破绽甚多
攞唔到oscar
咁多印聖經COPIES,自然就係因為教徒多咗, 教徒多,預料阿穌would be back at anytime 之人就多咗啦. 咁L多人料到佢返黎, 佢边好意思在咁多人面前表演自摑嘴呢? 若果人少少或者佢都肯制
Don't know where God is but the Devil is in the details
愈多人預料基督anytime会返黎,根據番佢條白痴仔自己批准嘅條例「料不到嘅時候先會返」, ...
沙文 發表於 2019/1/18 23:42

你講咗大半天, 都翕唔出同多印聖經COPIES與耶穌返唔返黎有乜關西。
tyrants係咁咖啦
夠薑就剁埋阿稣
横掂劇情都要馬糟出世令人覺得好慘,畀希律剁埋就可以更加强調惨情,連我都感動埋
沙文 發表於 2019/1/18 23:45

剁埋阿稣, 咁釘十字架時咪要釘條鹹魚?

你以為耶穌釘十字架, 只係為咗煽情, 討讀者眼淚咁,
你唔明白耶穌的死, 在神學上義意是甚麼。
你神學意識薄弱, 呢層都唔怪得你咁多。

曾生就有命喺死前日日望彌撒,伯利恆B就有頭畀人殺
大家都得到天主嘅眷顧。真係横又係死 ...
沙文 發表於 2019/1/18 23:49

你對『死』只係得一種意義, 係上天既懲罸黎。

死, 有時對一些人是解脫, 係好事黎。
死, 也可以是時間到了。 不論你喜歡不喜歡, 是否還忙著,是做著好事或壞事,不是償也不是罰,
就是夠鐘。
死, 是因為有人犯罪, 罪的公價便是死, 不是佢死, 就係有代罪羔羊為佢死, 你就係做咗代罪羔羊。
係好無辜。不過, 你無計既就係當你犯罪時, 會有其他人做咗你代罪羔羊唶。
(借錢梗要還嘛)

大家都得到天主嘅眷顧。真係横又係死 ...
沙文 發表於 2019/1/18 23:49

你都講無錯,
無論上主點眷顧, 都係要死。
經上上主寵愛的梅瑟, 亞巴郎,大衛, 撒羅滿....都難逃一死。
不過, 唔係橫死, 唔知算唔算係尊貴待遇勒。
回覆 256# beebeechan

大家都得到天主嘅眷顧。真係横又係死掂又係死,皆大歡喜
回覆 257# beebeechan
個個tyrant都係咁咖啦
回覆 255# beebeechan
愈多人預料基督anytime会返黎,根據番佢條白痴仔自己批准嘅條例「料不到嘅時候先會返」,咁佢就愈係anytime都冇得返黎
所以我同伏尔泰唔同,基督教嘅存在制止基督再臨,其實係好事黎嘅

好啦好啦,若然天使係救唔到自己,所以唔得閒理伯利恒BB嘅,我就唔怪佢啦 ...
沙文 發表於 2019/1/18 14:03

天使唔係一定黎救你㗎, 有時係殺手嚟。
例如:一晚

刴低埃及長子

劈低185000亞述軍

好啦好啦,若然天使係救唔到自己,所以唔得閒理伯利恒BB嘅,我就唔怪佢啦 ...
沙文 發表於 2019/1/18 14:03

你係時辰到時, 天使無理由阻住你上天堂, 仲要你係世上捱㗎嘛。
好比亞曾生, 夠鐘就離開苦難之地, 掃走憤怒及怨恨,返去過好日子, 可以日日望彌撒。

咁就好啦。copies印得愈多,基督就愈返唔到黎。等到冇人預料,佢先有得郁。冇法嘞,呢條規矩係佢白痴仔自己定 ...
沙文 發表於 2019/1/18 13:47

唔明點解聖經印多咗 copies, 基督就返唔到嚟既因果關係。

撩到你語無倫次, 真係唔好意思。
你組織一下先回帖哩。。
回帖既野, 唔使急, 最緊要快唶。
回覆 247# beebeechan

好啦好啦,若然天使係救唔到自己,所以唔得閒理伯利恒BB嘅,我就唔怪佢啦
回覆 249# beebeechan
就係因為貴會每一秒都有人預料基督堅過石堅會再返黎,搞到佢起唔機
咁就好啦。copies印得愈多,基督就愈返唔到黎。等到冇人預料,佢先有得郁。冇法嘞,呢條規矩係佢白痴仔自己定嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個