返回列表 回覆 發帖

耶穌原形抄襲荷馬史詩

希律唔傻,
你睇經傻唶。

瑪竇福音2:11係咁寫:
他們走進屋內,看見嬰兒和他的母親瑪利亞,遂 ...
beebeechan 發表於 2019/1/14 08:42

您一貫地又係對猶太習俗冇認識,才對經文有此質疑。
馬糟係在house入面, 並唔係獨立建築, lobby就係馬糟, 2nd F就係guest rooms

https://www.penn.museum/sites/canaan/Home%26Family.html
唔好隨便係我面前拋聖經。
根據戶藉紀35章1-8節,
肋未人是給48座城居住的, 當值時才到聖殿,  ...
beebeechan 發表於 2019/1/14 08:35

您又係唔熟猶太史以至老屈聖经记載失實

您舉的摩老西係曠野時代已過晒氣, 大衛對此立了基本法新安排 Chronicles 23
唔會, 攤到凍晒,就算喺度都走咗路, 希律好似您咁儍的嗎?
沙文 發表於 2019/1/15 00:35

希律唔傻,
你睇經傻唶。

瑪竇福音2:11係咁寫:
他們走進屋內,看見嬰兒和他的母親瑪利亞,遂俯伏朝拜了他,打開自己的寶匣,給他奉獻了禮物,即黃金、乳香和沒藥。

係伯利恒, 耶穌唔係在馬糟出世㗎咩?
突然會upgrade 咗。。。。。有『屋』住既?
賢士來朝時, 耶穌不是在馬糟哩啵。
您之所以對聖经有咁多誤解同質疑, 係因為您根本唔熟猶太習俗

祭司係住聖殿隔離嘅, 要日日開舖, 所以「各歸各城」就係邪佬晒冷
9:27                  他 們 住 在   神 殿 的 四 圍 、 是 因 委 託 他 們 守 殿 、 要 每 日 早 晨 開 門 。
Don't know where God is but the Devil is in the details
如希律王要殺嬰時是耶穌初生, 咁殺初生, 未擺百日宴既咪得囉,
使心刴哂「兩歲以下」的?
係咪賢士到訪距離耶穌出生已經有一段時間了?
beebeechan 發表於 2019/1/14 08:23

唔會, 攤到凍晒,就算喺度都走咗路, 希律好似您咁儍的嗎?
根據Chronicles, 大衛appointed祭司係服事聖殿的, 所以「各歸各城」, 祭司就入耶路撒冷, hill country只係 ...
沙文 發表於 2019/1/15 00:28

唔好隨便係我面前拋聖經。
根據戶藉紀35章1-8節,
肋未人是給48座城居住的, 當值時才到聖殿, 落班後就回家。
你睇睇呢城係咪全部都係在耶路撒冷內
根據Chronicles, 大衛appointed祭司係服事聖殿的, 所以「各歸各城」, 祭司就入耶路撒冷, hill country只係佢cottage. 好合理喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔駛GPS, 我有考證經文speciality咖嘛。

1:39        And Mary arose in those days, and went into the hill country with haste, into a city of Juda; ...
沙文 發表於 2019/1/15 00:05

哇,.....hill country of Judah 好大吓架喎,
撒迦利亞住哂呀?

睇你都係唔曉。
撒迦利亞係住係Ein Karem 這村內, 
無錯, 係在hill country of Judah 內既

你望下 Ein Karem 離伯利恒係咪相距幾十甚至100公里。
(使唔使我教你邊到搵到比例尺?)
就算您證明到,當時由於census,佢地冚家外遊。而只要唔喺該區嘅BB就命大咖啦。

您跟住落黎嘅一招係咪問聖經提到的census係咪堅咖?

沙文 發表於 2019/1/14 22:27

另外, 耶穌出生時是在census ,
有乜証明賢士到訪時是耶穌出生, 正在做census ?
(你俾好多聖誕咭, 聖誕馬槽裝飾呃到哩)

如希律王要殺嬰時是耶穌初生, 咁殺初生, 未擺百日宴既咪得囉,
使心刴哂「兩歲以下」的?
係咪賢士到訪距離耶穌出生已經有一段時間了?
就算您證明到,當時由於census,佢地冚家外遊。而只要唔喺該區嘅BB就命大咖啦。

既然當時係, 在census 期間, "眾人各歸各城,報名上冊"
『佢地冚家外遊。』,佢要返屋企報到---咁你就說明咗撒迦利亞唔係住在耶路撒冷, 『喺聖殿返工,前舖後居』。 (廢話成立!)
唔駛GPS, 我有考證經文speciality咖嘛。

1:39        And Mary arose in those days, and went into the hill country with haste, into a city of Juda;

hill country喺邊呢?

所以以利沙百屋企同百利恆相距20幾公里.
此所以约汗同其他山區細路咁命大
關係就係剁BB期间约翰唔係喺伯利恆附近咯懵丙。希律的剁B範圍,只係百利恆及附近啫,並非猶太全境。您又證明 ...

你有若翰既地址, 又知佢在剁BB期间時的行程位置......唔通佢部手機咗GPS location? Google timeline 知你去過邊
關係就係剁BB期间约翰唔係喺伯利恆附近咯懵丙。希律的剁B範圍,只係百利恆及附近啫,並非猶太全境。您又證明唔到「一座城」位於百利恆附近,就算您證明到,當時由於census,佢地冚家外遊。而只要唔喺該區嘅BB就命大咖啦。

所以話您讀經唔熟, 連當時有census都唔識。
"眾人各歸各城,報名上冊"

佢老豆撒迦利亞係祭司, 老母都係阿 ...
沙文 發表於 2019/1/14 11:02

"他妻子是亞倫的後人、名叫以利沙伯。"

撒迦利亞是住在耶路撒冷,
若翰在耶路撒冷出生, 長大

能有甚麼關係???

不要亂翕當謽
所以話您讀經唔熟, 連當時有census都唔識。

佢老豆撒迦利亞係祭司, 老母都係阿倫嘅人
"他妻子是亞倫的後人、名叫以利沙伯。"

不論「一座城」喺邊, 都要冚家去邪佬晒冷register
所以,約翰當時係住邪佬晒冷冇錯嘅
回覆  beebeechan
施洗約翰個老豆係祭司, 喺聖殿返工,前舖後居:

路1:8 撒迦利亞按班次、在 神面前供祭司的職分、
1:21        百姓等候撒迦利亞、詫異他許久在殿裡。

沙文 發表於 2019/1/13 23:52

撒迦利亞輪班在耶路撒冷聖殿當值, 唔等如佢就住係耶路撒冷。
1:23 他供職的日期一滿,就回了家。

1;39說瑪利亞探訪撒迦利亞個老婆時, 是這樣寫:
瑪利亞就在那幾日起身,急速往山區去,到了猶大的一座城。

撒迦利亞是住在山區, 是猶大的「一座城」, 細到個名唔重要, 路加都翕唔出,
唔係大城耶路撒冷黎。

「邪佬晒冷出世嘅約翰」---約翰都唔係住在耶路撒冷, 你9翕24!

你唔識就亂講, 毛管棟!!
回覆  beebeechan

而邪佬晒冷, 並唔係希律地頭, 係佢大佬Phasael嘅地頭, Phasael的successor係佢個仔, 唔係希律
https://en.wikipedia.org/wiki/Phasael

沙文 發表於 2019/1/13 23:52

你咪係老師面前扮識野,
無料係唔扮得既, 講多句就露野!

希律大佬 Phasael 在猶大作王, 是公元47年的事, 為羅馬將軍安東尼所立。

經過一番爭權, 篡位, 內戰後....希律王在公元37年便當了猶太的王。
耶穌出世時, 猶大的老細是希律, Phasael 和他的後人早就被希律王斬莫除根了。

路加福音一開埸, 便証實我講既係堅料黎:
1:5 在猶太王黑落德的時候,阿彼雅班中有一位司祭名叫匝加利亞,他的妻子是出於亞郎的後代,名叫依撒伯爾。

不是說當時猶太王是Phasael
回覆 113# beebeechan

「聖經廢噏」4字由我講出來就
唔會特令人驚喜。
但由您講出來,就寧舍有公信力。

不過,我又會好似您咁老作猶太習俗, 其實,稍為識dit咁dur猶太史都唔會問這個問題
施洗約翰個老豆係祭司, 喺聖殿返工,前舖後居:

路1:8 撒迦利亞按班次、在 神面前供祭司的職分、
1:21        百姓等候撒迦利亞、詫異他許久在殿裡。

而邪佬晒冷, 並唔係希律地頭, 係佢大佬Phasael嘅地頭, Phasael的successor係佢個仔, 唔係希律
https://en.wikipedia.org/wiki/Phasael

希律聽講個BB皇帝係在伯利恆出世,所以只係郁伯利恆附近的BB仔,郁唔到邪佬晒冷出世嘅約翰
差人將伯利恆城裡、並四境所有的男孩、照著他向博士仔細查問的時候、凡兩歲以裡的、都殺盡了。

所以约翰生勾勾, 而伯利恆附近BB就因為主耶稣一家慌死蝕底而死翹翹
您係咪想話我聴經書的記述係流嘢先?
先知耶利米都係狗噏

2:16  希律見自己被博士愚弄、就大大發 ...
沙文 發表於 2019/1/13 23:08

突然間你就變咗聖經擁躉, 聖經無誤.....比基基更甚

聖經講好野時就係老作
講衰野時就百份百真確?
而主的使者就唔知係屎窟痕定得閒過頭報夢畀约蝨:

他們去後、有主的使者向約瑟夢中顯現、說、起來、帶著小孩子同他母親、逃往埃及、住在那裡、等我吩咐你.因為希律必尋找小孩子要除滅他。

6合彩又唔見咁靈
高級模式 | 發新話題
換一個