返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

太 5:13 你們是世上的鹽

孱仔穌的經學十分唔掂。從前有個人,真係做咗世上的盬:

創19:26  羅得的妻子在後邊回頭一看、就變成了一根鹽柱。

何解佢會做咗世上的盬?因為唔聽教:19:17 領他們出來以後、就說、逃命罷.不可回頭看

所以,叫人做世上的盬,就係唔好聽上帝話。
而且,以前就懵盛盛,以為盬好有寶,其實盬對人損害極大,係高血壓、心腦血管疾病、肥胖之成因:
http://www.mslhk.com/news_media_detail.php?mediaid=870
http://dotcomehealth.pixnet.net/ ... 0%E5%95%A4%E9%85%92

所以,阿穌叫信徒做盬,就係承認基督教係不健康的因素
Don't know where God is but the Devil is in the details
此外,唔准喫血此規例,根本係廢嘅。
若猶太佬牙周病,則睡覺時一定會喫下若干血,上帝管得幾多?唔通叫摩老西逐個幫佢地檢查牙齒健康?
Don't know where God is but the Devil is in the details
古人結盟,常做一些同盟約內容無關嘅嘢,古今中外都係咁儍。

例如白馬之盟,「非劉姓不王」同隻白馬有咩關係?但古人們就偏中意搞此等無厘頭結盟。

至於上帝同猶太人盟約,就係割包皮。但其實用割包皮來結盟,又係不合邏輯的。

第一,割包皮又唔係只有猶太佬才可以割
第二,猶太妹冇包皮割,但又不視為盟約不包括佢地

咁,根本就無從分辨割了包皮之人是否已納入盟約,只能斷定冇割包皮的男人不被納入盟約

上帝諗嘢,向來都係喪喪地
Oh, sorry, 諗諗下我好似搞錯咗。
血都唔係生命嘅sufficient condition,譬如吊頸就唔流血都死得,所以,血同生命根本就冇關係。
聖經純屬吹水
猶太佬唔食豬紅,係因為
申12:23        只是你要心意堅定不可喫血、因為血是生命、不可將血〔原文作生命〕與肉同喫。

其實,上帝對生命甚為無知,並非全部生物都有血,血係生命的sufficient condition, 但並非necessary condition。

而將生物劏死,無論您飲唔飲埋血,佢都係冇命。"因為血是生命" 所以不可將血〔原文作生命〕與肉同喫,係不合邏輯嘅。肉又係生命,唔好食啦笨
約 10:11        我是好牧人 、 好牧人為羊捨命。

其實,此經文一睇就知係bullshit。為羊捨命嘅就唔係好牧人。

牧人,並非愛護動物協會,牧人keep住羊,係因為羊係佢嘅property, 並唔係因為牧人對羊有感情;牧人為羊捨命,係叫做「人為財死」。用聖經語言來說,就係:路9:25 人若賺得全世界、卻喪了自己、賠上自己、有甚麼益處呢。

所以,由幾句常見的經文就已可看出,其實牙擦穌作analogy的技巧相當拙劣,但唔知點解佢又專好賣弄,成日作埋唔三唔四比喻。
此外,網魚對海洋環境損害甚大,連作為教徒的特首亦對於天使網魚破壞環境極為不滿:

政府立法禁本港拖網捕魚
特首曾蔭權表示,將立法禁止在香港水域拖網捕魚,使遭受損害的海牀及海洋資源得以盡快復原。
曾蔭權表示,香港的海洋環境,近年受到污染及捕撈漁業的影響,令漁獲質素每況愈下。為了保護珍貴的海洋資源和生態環境,政府會實施一系列管理措施,包括立法禁止在香港水域拖網捕魚,使遭受損害的海牀及海洋資源得以盡快復原。政府計劃於明年提交法案。
為協助受影響的漁民,政府推出拖網漁船自願回購計劃,以及向符合資格的漁民發放特惠津貼。
另外,政府亦會透過培訓和技術支援,協助受影響的漁民轉型,從事其他可持續發展的漁業,包括養殖業及休閒漁業。在自願回購計劃中收回的部分漁船,經處理後會用作人工魚礁,以增加漁業資源,改善海洋生態。http://news.sina.com.hk/news/1237/3/1/1884091/1.html

今年五月,本港立法通過禁止網魚,象徵著天使不能象以往一般用網不分種類, 泥鰍與老鼠班都會一同入網。
http://www.wwf.org.hk/?4360/A-vi ... awling-in-Hong-Kong
http://www.legco.gov.hk/yr10-11/ ... 308cb2-1197-3-c.pdf
亦象徵傳福音是應要禁止的,好似某些先進的中東國家及我們偉大祖國對環保高度重視,均有限制傳福音的法例:http://xz.people.com.cn/BIG5/138902/139221/139277/8411642.html

基於傳教=網魚analogy, 即是聖經都同意傳教對社會有所損害,應立法禁止。所以地下教會的做法係違反聖經的,資助地下教會亦是違反聖經的,梵帝岡應禁止樞機違反聖經。
讓我們再深入一層,看看網魚analogy其中還隱藏了什麼意義。

阿穌作analogies, 大概可分以下幾種:農作業、畜牧業、捕魚業、金融業。
具體一點來說,像以上的漁夫就是上帝一方,魚就是人類。又或用得最多的是牧人是上帝一方,羊就是人類。

漁夫與魚或牧人與羊的關係,建於什麽上面呢?各位養狗、養貓作為寵物錫到燶,但牧羊人養羊,漁夫網魚,無非為了經濟回報。若當您是羊,一年剪一兩次羊毛還可保小命,但可惜猶太佬不吃豬肉吃羊肉,用羊來做analogy,其用心可謂昭然若揭。

若是網魚,魚的結局只有一種,您以為耶穌時代的猶太佬有閒情養錦鯉?您寧願做不好的魚被丟番落水,還是做好魚被收在器具裡,然後:
回復 254# beebeechan

好在您有話「好似」,但咁都顯示您冇信心,唔係幾肯定。
有話嘅,  您睼經少醒唔起啫。

1 Co 6:20 你們原是用高價買來的,所以務要用你們的身體光榮天主。
此乃邪惡念頭下的衍生概念。

以後一個月睼一段經就會好尐。所以夭主造月經的用意就係提醒您一個月睼一段經,以免忘記。
回復 253# beebeechan
用釣魚比喻上天國更不合理? 咁您即是承認用網魚比喻上天國不合理啦。嗱,您自願話阿穌講嘢不合理咖!
唔食肉嘅魚,就唔用肉釣咪得咯,嘴細就用細餌咯。您唔係咁都要我教下話?
主動撒網,走得魔先會被網到,點都係強迫性咖啦,您點都講唔甩。
其次,「揀好的收在器具裡、將不好的丟棄了。」

沙文 發表於 2011/10/14 02:02

經文又好似無話好魚, 與不好魚..是用經濟價值來定啵。
可以賣好價的魚(班)便是好, 下價魚(泥鰍)是不好....只是你邪惡念頭下的衍生概念
這個比喻作得極其不倫不類。因為佢將宿命的philosophy包括了在內: 首先,若是釣魚還說得過去,但網魚,魚並非自願入網。只因游得慢了才被天使捉到,咁就同自願信教的原則相悖。

.
沙文 發表於 2011/10/14 02:02

用釣魚比喻上天國更不合理, 不吃肉的的魚不會被釣到, 咀細的不會被釣到。
釣魚者一早便打算捉那一種魚類.
用網便不分種類, 泥鰍與老鼠班都會一同入網, 救恩是不會分種族身份的。
唔會好似你咁一心只係想要老鼠班, 泥鰍唔想要。

所以淫虫文, 粗口文, 人渣文想信耶穌, 都不會被拒絕的。

魚並非自願入網
所以傳天主的道是要主動, 魚不會自動入網, 不下網永無魚獲。
福音不給帶到人前, 人永不會認識天主。
Mat 13:47天國又好像網撒在海裡、聚攏各樣水族。
13:48網既滿了、人就拉上岸來坐下、揀好的收在器具裡、將不好的丟棄了。
13:49世界的末了、也要這樣.天使要出來從義人中、把惡人分別出來、

這個比喻作得極其不倫不類。因為佢將宿命的philosophy包括了在內: 首先,若是釣魚還說得過去,但網魚,魚並非自願入網。只因游得慢了才被天使捉到,咁就同自願信教的原則相悖。

其次,「揀好的收在器具裡、將不好的丟棄了。」,係天生的,出生時係泥鰍就一定不會長成老鼠斑,咁您叫泥鰍信黎有咩用?
回復 250# 葉仔

若然講下就信,信咗耶穌好耐lu.
回復 249# 沙文

沙文兄果然有尋真喎!
回復 248# Guest from 203.198.110.x

咪畀對聖經事物缺乏常識的途說昆到啦
猶太女就係12歲成年
猶太仔就13歲
http://www.jewfaq.org/barmitz.htm
又係計少一年,我都話佢計安全期就叻啦
十二歲就成人, 仲成家立室? 講真...十二歲的小朋友春子,卵子都未發育好啦, 猶太人先低低地?!
難得有人信低低地幻想出來的唯一真神, 仲有人幫佢個真神加多個神經仔!
正常嘅猶太佬十二歲成親24歲抱孫,咁12歲就算是成人,但耶穌係低低地冇女仔吼所以冇得成家立室卅勾都痾得出童子尿,唔係細蚊仔係乜?所以佢特令雙親担心
若是成人出街個老母就唔會顛婆揾仔啦
細蚊仔要自己出街,應該要事先話畀父母或監護人聽。您去正經 嘅地方,聖母唔會唔畀您去嘛,係都要鬼鬼鼠鼠偷雞?講低一 聲:「俺聖堂去也,唔駛煮我飯。」好難咩?沙文 發表於 2011/9/24 05:49

猶太人十二歲就是成人,成家立室。成人出街要問過亞媽?
Luk
2:42        當他十二歲的時候、他們按著節期的規矩上去.
2:43        守滿了節期、他們回去、孩童耶穌仍舊在耶路撒冷.他的父母並不知道.
2:44        以為他在同行的人中間、走了一天的路程、就在親族和熟識的人中找他.
2:45        既找不著、就回耶路撒冷去找他。
2:46        過了三天、就遇見他在殿裡、坐在教師中間、一面聽、一面問。

表面睇,咁樣作古仔可以表現到佢嘅神心,其實,對年幼的教友來說,這不能作為一個 role model.

細蚊仔要自己出街,應該要事先話畀父母或監護人聽。您去正經嘅地方,聖母唔會唔畀您去嘛,係都要鬼鬼鼠鼠偷雞?講低一聲:「俺聖堂去也,唔駛煮我飯。」好難咩?

都12歲啦,咁都唔識諗?聖母會担心的嘛,萬一被孌童神父捉咗去點算?
高級模式 | 發新話題
換一個