返回列表 回覆 發帖

聖經錯謬補遺

教會一直宣稱,主耶穌點叻點叻,其實事實並非如如此。
福音書中信耶穌嘅人,個個都係一出場就唔知點能已經信咗耶穌,從來冇一個人係本來唔信耶穌而被耶穌講到信耶穌。

如此看來,我話係冚棒爛做妹都似。
Don't know where God is but the Devil is in the details
魔鬼, 比任何人, 比門徒更早信耶穌哩,
beebeechan 發表於 2020/3/10 18:05

我都睇得出其魔鬼係耶稣門徒, 唔係点解係都要喺阿穌地頭揾食, 畀足機會配合表演?根本佢地就係打晒龍通,原來您都知, 咁就更易解䆁嘞。

大家睇下demographic 就知得更詳細。

1st 世紀, 巴勒斯旦人口250萬, 以6,000 sq km ,計 每人享有土地 2408 sqMhttps://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Palestine_(region)
阿稣行走江湖3年, 期間去親街都閒閒地撞到幾次鬼上身事件。

香港人口, 739萬, 1106 sq km, 每人享有土地 150 sq M, 人口密度係當時巴勒斯坦16X
過去3年, 香港發生過幾多單鬼上身?
或者寬鬆尐,計 開埠以來發生过最多鬼上身係幾多單?

咁, 大家就明暸, 由於扮鬼上身成本低廉, 很受詐騙集團歡迎
沙文 發表於 2020/3/11 03:23

睇嚟你真係好鍾意玩摔跤,我喺書房讀書你都嚟拍門要求比試,應該係諗到啲撻低我嘅新招數。我曾經講過,我講嘅嘢係儘量按照耶穌基督所要求嘅愛天主及愛人如己嘅命令而為之,你如果唔鍾意跟呢啲規矩而要用打爛仔交方式嚟撻低我,怒不奉陪,因為有違耶穌基督教導。
你以上陳述嘅內容充滿矛盾,所以覺得你唔係想講道理而淨係想拳腳過招。既然係噉,要打就正經打,唔好搞埋啲講粗口掟鞋吐口水嗰啲嘢,或者好似乜代宗師噉打打下走左落觀眾席坐。不過做嘢要有頭有尾,呢一場hold 住先,完成埋上次你打打下走左去個場先,請邏輯理性地回答你以前未回應嘅以下最屘一條有關瑪雅族滅亡嘅問題(為方便你記憶當時嘅比試情況,我將當日我哋過招嘅錄影片段回放,等你諗下點解當日唔接我最後雅瑪人嗰招就閃咗落台):

沙文:『至於"And I will establish my covenant with you; neither shall all flesh be cut off any more by the waters of a flood"的屎眼contract, 就係因洪水而於1990年绝種的Dusky seaside sparrow. 神"學家"認真學習天天向上』

逃出:『諾厄帶上方舟嘅動物中,係咪包括每一種類嘅各分類,例如貓科動物嘅波斯貓豹貓……等等各一對、東北虎華南虎孟加拉虎等等各一對、獅子……各一對,鳥類就鳶屬……、鸚形目……虎皮鸚鵡各一對;如果調轉嚟諗,蜜蜂嘅絕種係咪代表蜜蜂屬或者所有節肢屬類嘅滅絕?塔斯曼尼亞虎嘅絕種,係代表袋鼠、狼、定係老虎嘅煙滅呢?乾隆屠殺準葛爾,係咪就等於屠殺左全人類呢?』

沙文:『事實上根據 rule of 50/500, 同一species帶少過 50 隻上船即等於滅絕,這是短期而言。若要長期維持繁衍則要每種500隻。您嘅騎哩contrary thinking 可以慳番同弘曆慢慢研究嘞。不過在您用咁騎哩嘅方法企圖convince我之前, 還需先去幫薩達姆翻案. 只不過造瓜百幾個什葉派啫, 你地做乜L嘢告佢反人類罪?依家佢反晒全人類咩?』

逃出:『我而家大概明白你嘅意思喇:
1)一種雀仔嘅滅絕等於整個鳥類(甚至包括「凡有血肉的」?)嘅滅絕;
2)準葛爾族人嘅滅絕,唔等於全人類(甚至包括「凡有血肉的」?)嘅湮滅。
如果我有誤解,請包涵。』

沙文:『我肯包涵, 羅先生logic都唔肯啦。
只要有一種雀仔滅絕, 就唔係凡有血肉的冇滅絕啦,滅絕師太』

逃出:『我哋講緊天主彩虹諾言是否信實,根據你哋舉嘅雀仔同薩達姆嘅例子,(我)邏輯噉推斷你哋嘅意思係以上1)2),你哋又話唔啱,噉係咪應該用邏輯嚟反駁我嘅誤判?但係冇喎,淨係掟條拎嚟話網上d資料話準葛爾人係滅於天花而唔係屠殺,噉又點?撇開網上資料好似微微信嘅微信一樣僅供參考係係人都知嘅道理唔講,天花滅種事件對於天主信實議題有乜關係?唔通你覺得證實到我本人嘅無知就等於證實天主嘅无信?』
……
逃出:『我再指住另外一片樹葉問你:南美洲瑪雅族因為唔知係屠殺定天花定瘟疫而滅亡,係代表瑪雅族人、南美洲人、地球人、抑或「凡有血肉的」嘅湮滅?請結合你舉嘅薩達姆同雀仔嘅論據嚟解釋。』
其實隻鬼仔係信耶稣,
沙文 發表於 2020/3/11 03:23

路加福音和馬爾谷福音都記下這事:
耶穌在葛法翁, 會堂有個附了魔的, 耶穌一入去, 那人便叫:

「納匝肋人耶穌!我們與你有什麼相干?你竟來毀滅我們!我知道你是誰,你是天主的聖者。」

魔鬼, 比任何人, 比門徒更早信耶穌哩, 明白耶穌的身份和權力, 並無要求耶穌出示委任証。
識「喊叫」既仲係啞?
仲係一「聽到」耶穌既命令先嗌。
裝聾扮啞就真。
beebeechan 發表於 2020/3/3 16:33

我仲估您會指出聾鬼識讀唇, 睇到阿穌講乜嘢添。
我都高估咗您, 原來您咁都諗唔到。

啞佬通常都可以依依哦哦指天督地, 所以能夠「喊叫」尚算合理
好在你醒目冇被絆倒!
逃出魔幻紀 發表於 2020/3/4 10:12

有時是自己仆街囉
有時睇野肯睇多少少, 就唔使咁糊塗哩。
打後的一句, 便是:

9:26 那鬼喊叫、使孩子大大的抽了一陣瘋、 ...
beebeechan 發表於 2020/3/4 08:33

chan教友,你睇得諗得好仔細。我哋身為基督徒,一切思言行應該係以對耶穌基督嘅絕對信心為核心,瑪竇福音11:4-6:

『耶穌回答他們說:「你們去,把你們所見所聞的報告給若翰:瞎子看見,瘸子行走,癩病人得了潔淨,聾子聽見,死人復活,窮苦人得了喜訊。凡不因我而絆倒的,是有福的!」』

創造所有有形無形萬物嘅耶穌基督能使聾子聽見,佢叫聾鬼聽見又有乜出奇呢?好在你醒目冇被絆倒!
咁又係。今日我打開本經一睇,又有新發現:古今蝦碌捉鬼天師。

9:25 耶穌看見眾人都跑上來、就斥責那污鬼、說、你這聾啞的鬼、我吩咐你從他裡頭出來、再不要進去。

同聾人或聾鬼溝通,一係寫紙仔,一係就用sign language.

若果靠把口斥責, 而聾人/鬼能夠聽到,這個scam gang即使未必即時穿煲,二千年後都畀我揭穿。

點解主耶穌辦事總是唔識小心尐?
沙文 發表於 2020/3/4 04:03

有時睇野肯睇多少少, 就唔使咁糊塗哩。
打後的一句, 便是:

9:26 那鬼喊叫、使孩子大大的抽了一陣瘋、就出來了.

識「喊叫」既仲係啞?
仲係一「聽到」耶穌既命令先嗌。
裝聾扮啞就真。

即係好多幕前淑女, 玉女, 乖乖女, 其實都幾粗口爛舌。
咁又係。今日我打開本經一睇,又有新發現:古今蝦碌捉鬼天師。

9:25 耶穌看見眾人都跑上來、就斥責那污鬼、說、你這聾啞的鬼、我吩咐你從他裡頭出來、再不要進去。

同聾人或聾鬼溝通,一係寫紙仔,一係就用sign language.

若果靠把口斥責, 而聾人/鬼能夠聽到,這個scam gang即使未必即時穿煲,二千年後都畀我揭穿。

點解主耶穌辦事總是唔識小心尐?
Don't know where God is but the Devil is in the details
係渦, 怪之得每次揭開本衰經都陰風陣陣
沙文 發表於 2020/3/2 00:31

向好處看,
你有個心肯揭開本經, 都係好事嚟
xxx一開, 好事自然來嘛
沙文 發表於 2020/3/2 00:31

咁你除咗條褲嚟讀哩, 加啲陽氣
或好似大衛咁。 搭條陽氣係膊頭到
冇喎。邊度有咁嘅記載,您自己加紙攝入去作
沙文 發表於 2020/3/2 00:00

你一入去已經鬼上身哩
冇喎。邊鬼度有咁嘅記載,您自己加紙攝入去作
此作品係描繪佢當時望住哥利亞,咁就梗係難免有尐縮陽。到佢望住拔示巴就自然變偉大, 咁就出到救世主。

-- ...
沙文 發表於 2020/3/1 23:35

巨人哥利亞碌野(真係幾偉大啵)都俾大衛割咗出嚟, 大衛仲使乜驚呢

巨人哥利亞碌野(真係幾偉大啵)---都幾難搵到碼頭泊岸
以及,大家注意鬼上身都有行規。個host實係nobody civilian. 唔好話國家領導人、司長縣官部長八府巡按文武狀元都一定唔會鬼上身,甚至連稍有名氣celebtity都唔會發生這種事
-- ...
沙文 發表於 2020/3/1 23:35

你睇鹹西多, 讀經少唶
達尼爾書四章, 就講巴比倫王拿步高鬼上身
此作品係描繪佢當時望住哥利亞,咁就梗係難免有尐縮陽。到佢望住拔示巴就自然變偉大, 咁就出到救世主。

---------------------------------------------------------------------------
以及,大家注意鬼上身都有行規。個host實係nobody civilian. 唔好話國家領導人、司長縣官部長八府巡按文武狀元都一定唔會鬼上身,甚至連稍有名氣celebtity都唔會發生這種事,能夠在媒體出現的鬼上身新聞,只能夠係tidbits. 歷史上只會係某小鎮唔知邊個無知婦孺鬼上身,絕不會發生國家主席國防部長鬼上身。
why? 佢地唔肯配合教會做大龍鳳?
大偉喺邊都咁偉大,所以先叫做大偉
沙文 發表於 2020/3/1 19:15

其實大衛都唔係到到都偉大,
size 都係一般而已:
阿穌身處的社會,鬼上身發生率比任何其他地區高好多倍。同一地區舊約時代卻唔多見有鬼上身的記載,但阿穌一出現,鬼上身就忽然多起來。
其實,阿穌的活動範圍極為有限,而鬼仔似乎一見阿穌即謝,所以,即使鬼仔覺得上人身係一件好過癮嘅事,實在冇必要同阿穌發生咁closed range encounters.
例如,鬼仔去中美洲薩波特克地區上人身,耶穌吹唔吹得佢漲?唔通鬼仔同上帝一様,又係揀猶太佬做選民,冇興趣去第度玩?

這一點,係神學並無發表過相關解釋的,其情節之不合理,足以令我們察覺經書所謂之鬼上身其實乃為老作古仔
高級模式 | 發新話題
換一個