返回列表 回覆 發帖

大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論

回覆  抽刀斷水

覆亡都要講歷史,點會無意義呢?
羅馬帝国又夠覆亡咗好耐,  歷史系都仲數緊其原因。睇 ...
沙文 發表於 2017/1/18 11:04

排名分唔分先後既呢?
排都尾二, 都好很重要囉
仔大仔世界,到時如果基督教已覆亡,咁佢人生咪好無意義囉?
抽刀斷水 發表於 2017/1/18 10:57

伏爾泰預言在他死後一百年,基督教將不再存在。他現在已經是骨頭打鼓,但基督教卻在各地流傳。

人地大哲學家都睇錯, 你有無佢咁偉大先?
你都有道理既,不過都睇下佢自己興趣啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 466# 抽刀斷水

覆亡都要講歷史,點會無意義呢?
羅馬帝国又夠覆亡咗好耐,  歷史系都仲數緊其原因。睇下第7係咩?
http://www.history.com/news/history-lists/8-reasons-why-rome-fell
仔大仔世界,到時如果基督教已覆亡,咁佢人生咪好無意義囉?
回覆 463# 抽刀斷水

我都認為您有生之年講唔晒, 因為基督教尐衰嘢陸續會accumulate。您有冇喺遺囑入便吩咐令郎繼承您遺志呀?
那為何要為某一宗不健全, 野蠻, 不包容來大造文章呢?
beebeechan 發表於 2017/1/18 02:52

邊個叫貴教招惹到當代毒舌伏爾泰,話佢本書教壞細路呀。
基督教既衰野,仿如滔滔江水連綿不絕,「吾生也有涯,而知也無涯。以有涯隨無涯,殆已」,我都好大犧牲架。
抽水雖係知識有限公司既總裁, 但知識有限公司的vendor -貴教係衰嘢無限公司, 所以唔憂冇衰嘢畀佢唱
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  beebeechan

抽水的確係打算講完基督教尐衰嘢就會繼續查找其他教之不足。
但敝在貴教尐衰嘢講極都講 ...
沙文 發表於 2017/1/18 07:18

咁或者抽水係知識有限公司既總裁卦
回覆 458# beebeechan

抽水的確係打算講完基督教尐衰嘢就會繼續查找其他教之不足。
但敝在貴教尐衰嘢講極都講唔晒,以至您誤會啫

所謂磐竹難書就係咁解
其實最清楚非基督教血淚史的人或組織,莫過於梵蒂岡和掌管教廷歷史的神職人員,問題是由於既得利益 ...
抽刀斷水 發表於 2017/1/18 01:09

咁又未必, 
梵蒂崗檔案庫內就未必有塞勒姆審巫案(Salem Witch Trials)的快勞勒。
無得歪曲

冇人陪葬,我條氣都好唔順。
尋日我又夠畀差佬截停話我揸快車。
我指住路過嘅車話, 佢地個個都快過我。條差佬卦住抄我都費卵事睇
擺到明就係眼紅我有靚車揸
沙文 發表於 2017/1/18 01:09

係囉,
既然路上人人都有超速,
所以, 抽水都唔應該把你超速看成是一件大逼刁。

幾百年前法制不健全, 野蠻, 不包容, 當時的社會是這樣
那為何要為某一宗不健全, 野蠻, 不包容來大造文章呢?

係咪真係你講的: 「眼紅」囉!
其實最清楚非基督教血淚史的人或組織,莫過於梵蒂岡和掌管教廷歷史的神職人員,問題是由於既得利益 這些血淚往往被掩飾或歪曲。你所說的比喻,不如留返比佢地仲貼切。
抽刀斷水 發表於 2017/1/18 01:09

既然你真相都未知, 就先話人歪曲了,
未開庭, 先定形喎

正如法官都對審曾特首的陪審團再三叮囑, 
唔好理坊間傳媒之前講過乜, 未必真既
一切以庭上講乜作準。

我指住路過嘅車話, 佢地 ...
沙文 發表於 2017/1/18 01:09

個差佬抄完你就去抄其它人咪得囉
最怕其它人佢就唔抄唶
回覆 452# beebeechan

我指住路過嘅車話, 佢地個個都快過我。條差佬卦住抄我都費卵事睇
擺到明就係眼紅我有靚車揸
又即係咁
在旺角街頭, 亂過馬路既人多
如有個警察只係針對南亞裔人亂過馬路才發告票, 
你話有無問題 ...
beebeechan 發表於 2017/1/18 00:57

其實最清楚非基督教血淚史的人或組織,莫過於梵蒂岡和掌管教廷歷史的神職人員,問題是由於既得利益,這些血淚往往被掩飾或歪曲。你所說的比喻,不如留返比佢地仲貼切。
回覆  抽刀斷水

呢尐動靜十足十我細路嗰陣偷入女厠, 被捉去見校長就揾人陪葬: 抽水又夠企喺樓梯底裝女同 ...
沙文 發表於 2017/1/17 23:32

係囉,
呢個校長咪就係卦住罸你,
對抽水單畸屎又扮唔知囉。
若然係早知, 都視而不見, 仲隠衰哩
人地黑唔代表你白,文革血淚史自有人在編寫。
抽刀斷水 發表於 2017/1/17 15:44

又即係咁
在旺角街頭, 亂過馬路既人多
如有個警察只係針對南亞裔人亂過馬路才發告票, 
你話有無問題呢?
回覆 450# 抽刀斷水

呢尐動靜十足十我細路嗰陣偷入女厠, 被捉去見校長就揾人陪葬: 抽水又夠企喺樓梯底裝女同學裙底啦, 仲周圍唱條底褲咩色潻噃
高級模式 | 發新話題
換一個