返回列表 回覆 發帖

天主教對社會/世界文明之貢獻

回覆 261# 逃出魔幻紀
同強國弱國未必關事。有時送下白龍尾島畀弱國以示中國領土可分兩種。一是不可分割的部份,另一種係可分割部份。
this is a piece of 可分割部份
唔係話有獵槍嘅咩?所以知識比獵槍更重要。

逃出魔幻紀 發表於 2021/1/21 15:20

獵槍就唔一定有,因為人民個個安居樂業,唔再需要!
不過用呢d對付你們班基督教豺狼,卓卓有餘!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我曾經喺度同網友講過1999年至2001年中國簽字承認160萬平方公里土地永歸俄國,而家網友仲話呢個係因為弱國俾人踩到上心口,噉仲有乜好講呢?唔係話有獵槍嘅咩?所以知識比獵槍更重要。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/21 15:20

基督徒又扮無辜的小綿羊?作嘔!

你們基督教在四周圍的教會教堂散播這種歪論來煽動教徒憎恨中國,說中國將大片土地的主權給了穌聯,妄顧被俄國殺死的中國人?
世界上只有基督教自己不知羞恥,非常下流才會造這些荒謬的謠言來向教徒洗腦。
八國聯軍因為基督教做間諜,欺壓中國人民強搶強姦,造成中國將大片土地的主權給了英國,基督教徒殺死了大量的中國人,你為什麼永不敢提? ?
因為你們個個信了基督教,就不惜出賣中國來媚主,一班白痴,,還好意思來扮愛國?

穌聯夠將Alaska賤價賣給美國啦,為什麼你不去宣傳穌聯賣國吖笨!

要够無恥才會四處去散播仇中的謊言,要够無恥才能當基督教的白痴走狗!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
康熙曆獄,您話唔知令我有點surprised.
沙文 發表於 2021/1/21 11:06

康熙曆獄TVB都做過好多次,欽天監鬥法行雷閃電。不過我就唔知現行農曆始於湯生,多謝資料!
沙文 發表於 2021/1/21 11:06

玄學嘅野我玩過好多年,印象中五行生克理論源自中東,好似係波斯之類嘅國家。
人生苦短,只能夠用有限嘅時間去學一啲自己最有興趣嘅嘢,所以識得野少好正常。我雖然知識有限,但最緊要吸收同思考,更加唔會話人白癡,我曾經喺度同網友講過1999年至2001年中國簽字承認160萬平方公里土地永歸俄國,而家網友仲話呢個係因為弱國俾人踩到上心口,噉仲有乜好講呢?唔係話有獵槍嘅咩?所以知識比獵槍更重要。
不過噉,就算講呢啲知識性嘅嘢都未必全部係有益嘅,我有一次喺呢度講蘇俄侵佔中國從唐努烏梁海到庫頁島一百幾十萬平方公裏土地兼屠殺咗江東六十屯等三十幾萬中國人嘅歷史,有啲網友唔知道,不停勞嘈質問我,我又不斷再提供新資料,佢哋越知得多就越勞嘈越興,惡言相向,搞到我又試言語上犯罪。自此唔敢再喺度回答啲冇意義嘅無聊問題。
逃出魔幻紀 發表於 2021/1/21 09:37

有d白痴仔如果再信埋耶穌教的確係特低B既!
無他,咁白痴既教必定出產呢種貨色!

蘇俄侵佔中國,屠殺咗江東六十屯等三十幾萬中國人,
「聰明人」或起碼「正常人」係應該向蘇俄問責,而唔係質問中方。

中國國弱被人欺,俾人踩到上心口,竟然還有呢種白痴仔走黎問點解中國要割地同俾人殺喎?
真是白痴無極限!

.
咁都未算大貢獻。
有些宗教就話,挑我係都唔用天主教格里曆,我有自己嘅佛曆!

但原來,所謂佛曆也者,只 ...
沙文 發表於 2021/1/21 03:52

耶稣教國最大的貢獻都莫過於偷4大發明當自己的了吧?

上古時代至夏商周,已經有黃帝曆、顓頊曆、夏曆、殷曆、周曆,魯歷合稱【古六曆】。

上古時代啵,唔知班蠻夷以色列人曉唔曉算曆法咁呢?

揭曉:
如果班蠻夷以色列人曉,一早應該計算到耶穌正確既出生日期,使鬼偷太陽神節當耶穌的生日咩?
信了耶穌冇腦又一鐵証!

而且唐朝之前,洋人亦曾無數次入過中國,盜取了中國的曆法做基礎,改兩改,又當是自己的演算發明了?

使銅錢夾大聲的賊,……真係唔知醜! !
又縮一縮!

.
http://news.163.com/special/reviews/chicalendar0313.html
所以,如果死老豆搵本通勝check下邊日好日宜安葬發達子孫,或者算下鐵板神數,紫微斗數,您以為好Chinese, 其實係天主教曆法計出來。
Don't know where God is but the Devil is in the details

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 9%E5%8E%86%E7%8B%B1
Don't know where God is but the Devil is in the details
之前提過, 就快過農曆年, 貴國農曆根本係天主教定出嚟嘅曆法, 清聖祖時滿朝文武竟無一華人能夠準確算出康熙 ...
沙文 發表於 2021/1/21 02:08

哦!有啲噉嘅事?中國農曆即係湯若望引入嘅《西洋新法歷書》,真係未聽過,要研究下先得,多謝提供資料。
我好鍾意睇呢啲歷史知識嘅嘢,睇得多個人無咁蠢。以前有一次beebeechan喺度講過約伯記入便同天主傾偈嘅撒旦唔係魔鬼撒旦,仲擺曬啲希臘文乜乜文出嚟解釋,非常補腦,可惜我唔記得收藏,希望bbc摷番段嘢出嚟益街坊。
不過噉,就算講呢啲知識性嘅嘢都未必全部係有益嘅,我有一次喺呢度講蘇俄侵佔中國從唐努烏梁海到庫頁島一百幾十萬平方公裏土地兼屠殺咗江東六十屯等三十幾萬中國人嘅歷史,有啲網友唔知道,不停勞嘈質問我,我又不斷再提供新資料,佢哋越知得多就越勞嘈越興,惡言相向,搞到我又試言語上犯罪。自此唔敢再喺度回答啲冇意義嘅無聊問題。
伊斯蘭就有骨气过佛教

今天係伊斯蘭曆:
1442年06月07日

https://islam.bmcx.com/
咁都未算大貢獻。
有些宗教就話,挑我係都唔用天主教格里曆,我有自己嘅佛曆!

但原來,所謂佛曆也者,只係求其將年份改下,幾月幾日,仍係服從天主教standard.
http://www.1wei.com/foli.htm
所以, 天主教澤被佛教,信焉。
請大家記住,腳背234趾指和蹠骨【受教】

死啦, 蹠骨即係邊度?
【谢谢老大大大】沙文 發表於 2021/1/6 19:38
https://kknews.cc/sports/bq82nb6.html
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
之前提過, 就快過農曆年, 貴國農曆根本係天主教定出嚟嘅曆法, 清聖祖時滿朝文武竟無一華人能夠準確算出康熙三年十二月初一日蝕時刻, 回人、漢人曆法家相繼失利, 唯獨湯若望所算準確無誤, 小玄子就採取了天主教傳教士的“農曆”, 農曆係俗稱,正式名稱係 《西洋新法歷書》。就嚟過年啦, 邊一日過農曆年其實係天主教決定嘅!

但係咁都未算係最折墮。
各位, 你同唔同意今日係主後/公元2021年1月20日?

唔理你係揀主後/公元, 只要你同意1月20日, 即係表示你根本上服膺聖教會安排。
決定今日係邊日嘅世界通行曆法Calendarium Gregorianum,  格裡曆, 1582年10月15日星期五教宗額我略13世頒行.刪除原先通行的凱撒儒略曆之前10日, 即係1582年10月4日 - 14日從歷史上消失。

貴國在1912年引入格裡曆, 本來都保留咗民國紀年, 今年係民國110年。但係所謂中華人民共和國就連年份都食埋, 並冇話今年係中華人民共和國 72年。所以中華人民共和國對天主教的服從程度係even大過中華民國。

您贊成本網嘅calender, 採用Calendarium Gregorianum, 定係《西洋新法歷書》呢?
我幫老婆鍊咗幾日, 又真係好似大咗小小, 天主教都算功德無量。
唔知係咪心理作用呢

神牯又抄中國的傳統文化「足療」!

.
https://www.chinapress.com.my/20 ... %E7%A5%9E%E7%88%B6/
請大家記住,腳背234趾指和蹠骨。

啦, 蹠骨即係邊度?

看,死老鼠beebeechan

嗱,基督教徒樣板,表面為人師表,扮好人,實質都是這種心地壞的貨色!

. ...
leefeng 發表於 2021/1/1 08:38

看: 膠狗 leefeng

集膠與狗一身!
所以話你, 為咗過百lang蚊港紙就臉皮也不要了....
真似我隻狗, 俾塊狗餅佢, 叫佢 sit, hand hand,  turn.. ...
beebeechan 發表於 2021/1/1 07:23

嗱,基督教徒樣板,表面為人師表,扮好人,實質都是這種心地壞的貨色!

.
高級模式 | 發新話題
換一個