返回列表 回覆 發帖

愚蠢與明智 —— 兩套標準,兩個層次

如佢地係因為不願放棄信仰而遭鎗斃....當然算是殉道哩

依家係告佢地乜罪哩 ...
beebeechan 發表於 2022/12/13 01:44

現在呢個年代,為了信仰去害人,最經典都莫如中大件基督教徒校長段崇智啦!
推學生去死,去犯法為了維護自己的不願放棄信仰吖馬!

滅印笫安人族係明來,害人子弟係陰來。

冇乜野比做教育界是基督教徒更容滅中國人的族咯,
上帝揀選的劊子手:無處不在的基督教徒,你防得了嗎?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

依家係告佢地乜罪哩 ...
beebeechan 發表於 2022/12/13 01:44

為基督教爭取存在空間吖馬,咁都唔明?

其實任何人民生活在任何一個國家之下都要服從當地政權的法律和規則,有人否認嗎?
唔通有人發夢以為以前在英殖之下係好自由?
可以好自由咁襲警,阻街,打爛街燈,打老人同女人?

究竟乜野動機令到基督教/徒去反乜反物呢?
因為怕無神論國一當政,耶穌邪教就唔可以再坤/騙人,冇得豬籠入水同玩十字架插細路仔屁股囉!

包出亂黨同色狼的基督教咪在教會宣傳:神叫你反政府,神叫你賣國,你的奨賞在天國銀行,信神又可以封聖,總之聽神說話一定冇錯云云。
所以君不見反乜反物都係基督教同基督教徒咩?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
哎喲,基督教徒黃之峰,黎智英,陳日君之流,你們封聖了沒有?
不如槍斃佢地基督教天主教又稱之為殉道咯 ...
leefeng 發表於 2022/12/13 00:46

依家係告佢地乜罪哩
耶穌的12名宗徒和保祿宗徒,除了若望一人能壽終正寢,其餘12人全部殉道。因為保祿是羅馬公民,按法律不能 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/12 22:31

哎喲,基督教徒黃之峰,黎智英,陳日君之流,你們封聖了沒有?
不如槍斃佢地基督教天主教又稱之為殉道咯!
基督教天主教又擺多兩件《性人》上神台嘞!
又話妖徒天下無敵?
首先谢谢谢谢谢谢先生 赐教。

恭恭敬敬期望请问先生。他怎死?被杀?谢谢谢谢谢谢。 ...
下流寄生虫 發表於 2022/12/12 16:16

耶穌的12名宗徒和保祿宗徒,除了若望一人能壽終正寢,其餘12人全部殉道。因為保祿是羅馬公民,按法律不能受酷刑,所以被判斬首。
沒多少年,甚至可以說是同時期,但耶穌死前沒找他,死而復活昇天後才找他幹活。 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/11 22:16

首先谢谢谢谢谢谢先生 赐教。

恭恭敬敬期望请问先生。他怎死?被杀?谢谢谢谢谢谢。
所以我話你們自以為是,的確沒錯。
昊暠昺 2022/12/12 14:02 提交

可惜我又見唔到你能講出梵二憲章立場如何不是。

得把口,無實在既論點。

好似做咗絕育既麻甩佬,只能射精,不過係無蟲既。
我哋係天主教徒, 就同你講天主教既觀點。
天主教係教信佛, 道, 回, 猶, 都是明智的,不是愚蠢的 , 只是不 ...
beebeechan 發表於 2022/12/12 11:50

所以我話你們自以為是,的確沒錯。
其他宗教一樣有好的,咁 ..............

選佛教是明智的,不選是愚蠢的。
選道教是明智的,不選是愚蠢的。
選回教是明智的,不選是愚蠢的。
選猶太教是明智的,不選是愚蠢的。
等等等等
昊暠昺 發表於 2022/12/12 11:39

我哋係天主教徒, 就同你講天主教既觀點。
天主教係教信佛, 道, 回, 猶, 都是明智的,不是愚蠢的 , 只是不是最好的。
見:
教會對非基督宗教態度 - 梵蒂岡第二屆大公會議文獻
https://www.vatican.va/chinese/concilio/vat-ii_nostra-aetate_zh-t.pdf

(你都唔會有咁好耐性睇咁冗長既文件架哩)
你都係仍然識少少, 講多多嗰種
就以基督教的十誡為例,
除了頭3條是講崇拜外, 餘下的7條, 有甚麼的不好, 不真?
放到人類社會中有甚麼不 ...
beebeechan 發表於 2022/12/12 11:22

其他宗教一樣有好的,咁 ..............

等等等等

也就可以即是說 ..................

選佛教,而不選基督教,或道教,或回教,或猶太是明智的。
選道教,而不選基督教,或佛教,或回教,或猶太是明智的。
選回教,而不選基督教,或佛教,或道教,或猶太是明智的。
選猶太教,而不選基督教,或佛教,或道教,或回是明智的。
等等等等

這有甚麼意義呢?!
為甚麼是明智?因為點好點好,選擇好的當然是明智。可惜,有甚麼證據證明所謂的好是真的呢?沒有!既然沒有,這不是自以為是是甚麼?!

傳銷手法,這是一種愚人文化,是愚弄的愚。這是一種洗腦方式的心理戰術,把你誤以為真係不接受就錯過了寶的。

昊暠昺 發表於 2022/12/12 09:30

就以基督教的十誡為例,
除了頭3條是講崇拜外, 餘下的7條, 有甚麼的不好, 不真?
放到人類社會中有甚麼不妥?

看! 你連「好」, 與「不好」都不懂分辨, 怎會是有智慧?

最慘的你還以為你是「智慧過人」....唉!
愚蠢與明智?誰是愚蠢,與誰是明智?無非都是建立在自以為是上,或傳銷手法上!

為甚麼是明智?因為點好點 ...
昊暠昺 發表於 2022/12/12 09:30

我本來想解答下你呢個問題,但係再睇多一次,睇到「傳銷手法,這是一種愚人文化,是愚弄的愚。這是一種洗腦方式的心理戰術,把你誤以為真係不接受就錯過了寶的」呢一句,就決定唔詳細解答啦。
你有心就研究吓你列舉嘅咁多個宗教嘅經典、道理、歷史,同埋佢哋同世界嘅互動模式,然後做個比較,希望天主會引領你啦。
愚蠢與明智?誰是愚蠢,與誰是明智?無非都是建立在自以為是上,或傳銷手法上!

為甚麼是明智?因為點好點好,選擇好的當然是明智。可惜,有甚麼證據證明所謂的好是真的呢?沒有!既然沒有,這不是自以為是是甚麼?!

傳銷手法,這是一種愚人文化,是愚弄的愚。這是一種洗腦方式的心理戰術,把你誤以為真係不接受就錯過了寶的。

既然都沒有證據可證明所謂好是真的,咁任何宗教都可以說 .....................

等等等等

也就可以即是說 ..................

選佛教,而不選基督教,或道教,或回教,或猶太是明智的。
選道教,而不選基督教,或佛教,或回教,或猶太是明智的。
選回教,而不選基督教,或佛教,或道教,或猶太是明智的。
選猶太教,而不選基督教,或佛教,或道教,或回是明智的。
等等等等

這有甚麼意義呢?!
神揀選世上愚拙、軟弱的.
你放咗假咁耐,出返嚟一啲都冇進步。只要輕輕學習下,輕輕思考下,輕輕古今中外聯想下就可以明白嘅嘢,你 ...
逃出魔幻紀 發表於 2022/12/11 23:59

好教自然被人敬,
衰教邪教自然被人插,你唔係連呢些少智慧都冇?
你唔通發夢在光榮你個主?
你放咗假咁耐,出返嚟一啲都冇進步。只要輕輕學習下,輕輕思考下,輕輕古今中外聯想下就可以明白嘅嘢,你 ...

你次次被人踢爆,除咗縮頭做阿Q之外,又自High以為自己很有智慧,
每次都唔敢正面答辯反基的質問,你除咗丟你個天主假,
你還次次親自現身說法努力去證明你個天主教係流野FAKE!

temporary image hosting
查理周刊就諷刺拜鬼者像奴隸一樣奴顏卑膝
唔怪得天主話:「敬畏上主,是智慧的開始」。

係囉
如果佢有智慧
呢句話就被推翻架哩
講大話都講得水過人!

聽見有聲音向他說,就會答『 主! 』?
既然問你是誰?
即係根本唔知呢把聲是 ...
leefeng 發表於 2022/12/11 22:45

你放咗假咁耐,出返嚟一啲都冇進步。只要輕輕學習下,輕輕思考下,輕輕古今中外聯想下就可以明白嘅嘢,你都唔肯學習思考聯想,一拍後尾枕以為諗都勁嘢就嗱嗱聲講出口,叫人都唔知點樣同你溝通好。咁樣除咗有反面光榮天主嘅作用外,我諗唔到有其他嘅意思。唔怪得天主話:「敬畏上主,是智慧的開始」。
高級模式 | 發新話題
換一個