返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

重温歷史對智商,心智,視野,思考,判斷,成長,有益:

「轉載」
冰山一角:
傳教士在近代中國所犯罪行

從基督教形成之初,就有傳教士的活動,如使徒時代的保羅、巴 拿巴等人在基督教的發源地小亞細亞傳教。
但形成大規模、有組織、 跨洲際的群眾性傳教活動還是在十五、十六世紀以後,當時歐洲處於 封建制度衰落、資本主義萌芽的歷史時期。地理大發現一方面使歐洲 經濟強國找到了海外資源和新的市場, 同時也為更大範圍的傳教提供 了歷史的機會。

西班牙、葡萄牙、荷蘭、英國等,紛紛向北美、非洲 和亞洲拓展殖民地, 傳教運動也就是在這時伴隨著資本主義的發展和 殖民主義的擴張而開始的。近代以前的一些傳教士如利瑪竇 (P.Matteo Ricci)、湯若望(John Adam Schall von Bell)、南懷仁 (Ferdinandus Verbiest)等在中西文化交流方面做出了貢獻。

鴉片戰爭後,儘管外國傳教士來中國的動機確有出於傳教熱忱,也有為中國人民做了些好事的,但在西方列強侵略中國的大背景中,在其政治利益和經濟利益與中國人民發生衝突時, 一些傳教士自覺或不自覺地站在侵略者的立場上,為本國政府效力,客觀上充當了西方列強侵略中國的先鋒、 後盾和軍師。

尤為甚者, 一些傳教士為殖民主義擴張效力, 直接參與了侵略活動, 雙手沾滿中國人民的鮮血, 這些傳教士的劣跡, 是無法掩蓋和抹殺的。 美國傳教士裨治文(Elijah Coleman Bridgman) 承認,他們千里迢迢來到中國, 「與其說是由於宗教的原因,毋寧說是由於政治的原因。」美國傳教士伯駕(Peter Park er) 甚至鼓吹「只有戰爭能開放中國給基督」 。英國傳教士馬禮遜(Robert Morrison), 美國傳教士伯駕、裨治文和衛三畏(S.Wells Williams)等知名傳教 士,都是免費乘坐販運鴉片的船並接受其資助來華的。

法國傳教士郎懷仁(Adrien Lanquillat.S.J.)等五位耶穌會修士是乘法國軍艦來 華的。傳教士與鴉片貿易及侵華戰爭、傳教運動與西方列強的對華侵 略之間的確結有不解之緣。馬克思早在 1843 年就一針見血地指出, 近代宗教是「壓制殖民地的工具」 。

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
我有冇張口接是另一回事。
至少你冇否認你是一條「排屎渠」。
beebeechan 發表於 2024/7/23 16:59

基督教禍國害民既屎係應該要排干排净,大家正在努力中!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你頻頻張大你個口接!
leefeng 2024/7/23 07:21 提交

我有冇張口接是另一回事。
至少你冇否認你是一條「排屎渠」。
總之, 你就是一條屎渠, 專排出屎水
beebeechan 發表於 2024/7/23 07:05

你頻頻張大你個口接!
若你喜歡,可以特别送多一份俾你呢件基督教徒。 呢啲「屎」的待遇只限定送给本版信耶稣的教徒,别人 ...
leefeng 發表於 2024/7/23 02:08

總之, 你就是一條屎渠, 專排出屎水
即係你同亞旁每日搬嚟, 發送出來的, 都是................「屎」

(你講得無錯) ...
beebeechan 發表於 2024/7/23 01:56

若你喜歡,可以特别送多一份俾你呢件基督教徒。
呢啲「屎」的待遇只限定送给本版信耶稣的教徒,别人是没有的。
大家對你咁招呼周到,每日奉獻一督屎給你,記得感恩呀!
leefeng 發表於 2024/7/22 06:41

即係你同亞旁每日搬嚟, 發送出來的, 都是................「屎」

(你講得無錯)
jimmychauck 發表於 2024/7/23 01:24

冇料答?靠個三角死撑?垃圾!

話題要轉了嗎?
屎忽旁失憶症發作,可能係腦血管病。
jimmychauck 發表於 2024/7/23 00:13

你不但下流,而且精神錯亂,你根本冇閱讀,明白,寫,同回既能力!!!
不過你就的確係够晒下流,死雞撐飯蓋,不知羞耻為何物的垃圾。
屎忽旁失憶症發作,可能係腦血管病。

話題要轉了嗎?
回覆  leefeng
成班次次俾我插到一棟都冇唔敢答我問題宜家話乜我冇料答人。呢啲唔係精神分裂,係妄想症。 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/22 06:27

插﹖屁眼教主「復臨」,就有得插你屁眼嘞,答呢D先啦︰
耶穌為啥要個細路剝光豬﹖
為啥去俾回教徒斬首就能得著生命你唔去,咁戇鳩﹖
回覆  leefeng
話時話你乜水?又唔係香港人,有咩資格同我討論?
jimmychauck 發表於 2024/7/22 01:37

對屁眼教主而言,你是奴才;對猶太佬來說,你屬賤民;對中國人來講,你是漢奸。
你連做人資格都冇!
回覆  旁觀者 否定羅爾綱史觀嘅反共人士,太平天國嘅問題你仲未答到我喎。
徐圖反共復清嘅奴才主子,清史你又冇能力答我喎。
jimmychauck 發表於 2024/7/21 23:55

你個神經佬,你爺爺都唔知你想噏乜春!
要人答就要拿出實質問題。嗱,
耶穌為啥要個細路剝光豬﹖
為啥去俾回教徒斬首就能得著生命你唔去,咁戇鳩﹖

回覆 453# leefeng
leefeng 發表於 2024/7/22 06:41

又無話可說表演謾罵,DH0。爛屍係得咁嘅水平㗎咋吓話?禮尚往來的話下次我謾罵你麻煩感恩。
回覆  leefeng

又無話可說表演謾罵,DH0。爛屍係得咁嘅水平㗎咋吓話?
jimmychauck 發表於 2024/7/22 06:38

回覆 451# leefeng

又無話可答我。垃圾少啲上黎灌水啦。
回覆  leefeng

想我付費,講左點幫到我先啦,人地遊客124話最近要小心欺詐呀。
你都懵嘅,宜家共產黨跪喺 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/22 06:29

你繼續食啦,唔好停,屎上你個腦係好有益架!

回覆 449# leefeng

又無話可說表演謾罵,DH0。爛屍係得咁嘅水平㗎咋吓話?
回覆  leefeng

你咪繼續癈噏囉,我實會繼續話你冇資格㗎。傻仔又混淆乜野話你冇資格同唔俾你發言呀?你要自己發言出醜我講左成年話唔會阻止唔會反對㗎啦。閱讀理解都有問題,就幾適合返鄉下收皮食屎嘅。
jimmychauck 發表於 2024/7/22 06:24

食屎係你屎忽占既專利同强項。

全離教冇人會同你爭,你即本食多啲啦,
如果唔够,我们每人疴一督俾你,保證你食屎食得開心满意!
你個口天天塞满了大家疴既屎,都冇時間出聲架啦,係咪?
高級模式 | 發新話題
換一個