返回列表 回覆 發帖

終於明白天主教徒人數長期穩定的原因了

天主教保祿修會出版社《天主教法典新注釋》指出:

一旦領洗、加入天主教,他就永遠是天主教教友(semel catholicus semper catholicus)。當中改信其他宗教的,即使成為無神論者或不可知論者,甚至被逐出教會,仍被視為天主教徒。

Beal, J.P., New Commentary on the Code of Canon Law, "Once a Catholic by baptism or reception, one always remains a Catholic (semel catholicus semper catholicus). Even those who have joined another religion, have become atheists or agnostics, or have been excommunicated remain Catholics. Excommunicates lose rights, such as the right to the sacraments, but they are still bound to the obligations of the law; their rights are restored when they are reconciled through the remission of the penalty."

有入教無離教,難怪難怪。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
所以真係無得小心,投錯胎就必然信錯教,鬼叫你父母送你去畀神父洗咩,當住父母面都掌摑,背著父母就做乜都得啦。

回覆  beebeechan

BB晌亳無反抗能力之下無端端被人洗濕咗入咗教,都無得話小唔要心啦,咁就一世。

...
抽刀斷水 發表於 2024/8/16 09:45

BB晌亳無反抗能力之下無端端被人打乙肝, 破傷風, 小兒麻痺, 肺炎疫苖。
打咗....大個咗時又真係無得話「拎番出嚟」架喎

亞抽水第日多一粒仔時, 又會唔會等個仔大㑼咗先, 問下佢同唔同意打疫苖先帶佢打呢?
回覆 7# beebeechan

BB晌亳無反抗能力之下無端端被人洗濕咗入咗教,都無得話小唔要心啦,咁就一世。

俗語有云:一入豪門深似海,嘩原來入天主教仲慘,係冇機會甩身嘅
抽刀斷水 發表於 2024/8/16 00:40

你可以離開豪門,
不過, 你入豪門時冇咗既豬就真係拎唔番勒
陳版友猛咁轉話題顧左右而言他,都改變唔到天主教會欠缺離教呢個機制㗎喎。

俗語有云:一入豪門深似海,嘩 ...
抽刀斷水 發表於 2024/8/16 00:40

咁條女失咗隻豬....就係失咗, 無得話攞番隻豬返嚟
乜乜修補處女膜都係呃人, 自己以為可還原。

(所以, 未失豬前要考慮清楚...唔係新教有啲教會咁, 突然企起身就話洗....咁唔重視隻豬, 好似條女識條仔一個星期就話上床扑野咁。 咪自己攞嚟衰囉。 依家天主教一般都要慕道者上一年的課才講洗)

所以慕道抽都要小心, 唔好咁輕率就話獻出你隻豬
陳版友猛咁轉話題顧左右而言他,都改變唔到天主教會欠缺離教呢個機制㗎喎。

俗語有云:一入豪門深似海,嘩原來入天主教仲慘,係冇機會甩身嘅。
你地天主教身份好意思同中國國籍比較,人家有網站、有表格、有機制專畀希望退出國籍的人申請:

...

退出中国国籍申请表 (nia.gov.cn)
抽刀斷水 發表於 2024/8/15 14:57

抽水你應無資格填呢份表格, 諗都唔使諗
你地天主教身份好意思同中國國籍比較,人家有網站、有表格、有機制專畀希望退出國籍的人申請:

...
抽刀斷水 發表於 2024/8/15 14:57

簽哂文件都無用
你叫沙文拎住加拿大護照入中國, 衰咗時, 會唔會當佢係加拿大人咁處置
你數中國人口時, 會不會驗明「愛黨愛國」才計進是「中國藉」??
beebeechan 發表於 2024/8/14 21:36

退出中国国籍申请表 (nia.gov.cn)
你數中國人口時, 會不會驗明「愛黨愛國」才計進是「中國藉」??
高級模式 | 發新話題
換一個