返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

當地民眾還尊稱他為「郭太爺」,, 因郭士立嚴懲淫掠的英軍, 為地居民主持公道。
到1850年, 初次來到中國的丁韙良進入寧波城時,仍能聽到當地百姓對郭氏的讚美:
beebeechan 發表於 2024/7/5 12:00

「當八國聯軍大擧進攻中國的前夕,一些喪盡天良的教民格外興奮。當時有記載稱這些人渣『氣焰彌甚,謂教士已調洋兵即可來此,與義和團開仗』。一九零零年七月十三日,(華籍)教民乘夜在天津城上遍插洋旗,並大呼『洋兵來了』,造成天津城城中大亂,城防受到嚴重破壞,使洋人輕易入城。十四日清晨,洋兵大隊入城,率教民登上中心地鼓樓,向人群稠密處開槍開炮,濫殺無辜。據當時報載,『自城內鼓樓迄北門外水閣,積屍數里,高數尺;洋人入城後,清街三日尚未淨。』
    請大家千萬記住:漢奸(教民)是我們的敵人,而且是我們最危險最兇惡的敵人,從前是,現在是,將來也還是!」《在鮮血與烈火中永生--也談義和團》吳秀夫 「網易部落網」2005.9.2日
    BB仔,你知你自己就是這些漢奸嗎﹖
同你講多都嘥氣,走粉做車手你都覺得無問題,郭實臘就梗係好OK啦。
人一信教,就是另類智慧的開端 ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/5 22:31

佢有智慧,早就識去俾回教徒斬首,時刻趷高屎窟咯。
說明郭士立這個人, 在近代史上, 都唔係咁臭名, 是國家急要抺去的名字。
beebeechan 發表於 2024/7/5 22:23

本地人都只是叫「外滩信号塔」而已,保留郭氏英文名,你又可否睇成有關方面有容人之量?
同你講多都嘥氣,走粉做車手你都覺得無問題,郭實臘就梗係好OK啦。

人一信教,就是另類智慧的開端 ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/5 22:31

上得論壇多既, 都知「同你講多都嘥氣」即是講者無話可說意思。

正如傳教士「當間諜」..... 就係坐隻商業探路船, 去找商機, 傳教機會
本地人都只是叫「」而已,保留郭氏英文名,你又可否睇成有關方面有容人之量? ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/5 22:51

至少, 不容人既黨, 也可容郭士立這個名字
回覆 219# 抽刀斷水

咁你都答唔到有幾危害,點判斷正義與否?

咁定義到正義未呀?係咪跟Justice - Harvard Online Courses嘅定義呀?

而原來佢幫中國人選擇買鴉片?佢"作為賣方"仲有權選擇買方嘅行為?
郭士立未出世明朝時,已有鴉片流入中原啦。

咁掉轉頭,佢有鴉片,可作藥用,佢唔賣,係咪要承擔"幫中國人選擇左不使用鴉片作藥用"嘅後果?
回覆 221# 旁觀者

咁想滿清嬴,你係咪宜家想愛新覺羅復辟趕老共落台先?
回覆  旁觀者

咁想滿清嬴,你係咪宜家想愛新覺羅復辟趕老共落台先?
jimmychauck 發表於 2024/7/5 23:18

愛新覺羅復辟就唔需要,老共可以向愛新覺羅取經的好處係可以斬你個頭,誅你九族!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  抽刀斷水

咁你都答唔到有幾危害,點判斷正義與否?

咁定義到正義未呀?係咪跟Justice - Harvard O ...
jimmychauck 發表於 2024/7/5 23:16

鴉片/毒品係冇危害架,
基督教辦戒毒所黎把 L咩?
阻L住别人自由選擇買藥/鴉片/毒品?
人地有權選擇買藥,基督教辦戒毒所又係狗拿耗子,假仁假義,多管閒事?
吸毒人士之所以吸毒係因為用藥之馬,
郭士立又唔出黎講清講楚!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 226# jimmychauck

都係果句,我唔駛理有幾危害,郭實臘佢自己承認知道係有危害就夠了。

如果我見到有人用刀捅一個小朋友,都唔需要詳細理解背後致命既理由,點解刀仔會切開皮膚,啲血點解會流出黎,又流咗幾多CC、佔體重幾多%先致命,點解失血過多會致命,人類醫學幾時才知道這樣會致命,然後讀返個哈佛course,先判斷得到用刀捅一個小朋友呢個行為,係咪屬於正義。

買賣是否公平,先決條件其中之一,應該係雙方不受壓力。出售能成癮之物,成癮之後就不斷提供,在這角度之下,對買方仍公平嗎?如果不懂分辨,可能真係要讀返個哈佛course了。

你們教徒其實係咪為咗要替郭實臘辯護,無所不用其極呢?假如郭實臘失去神聖光環,對你們的信仰又有什麼負面影響,而需要如此積極「詭辯」?
回覆  leefeng

不舉,無中生有。
jimmychauck 發表於 2024/7/5 14:51

你估下有冇舉?
無中生有係你曱甴黑暴 jimmychauck 個招牌,在離教註咗冊架啦!
鴉片/毒品係冇危害架,
基督教辦戒毒所黎把 L咩?
阻L住别人自由選擇買藥/鴉片/毒品?
人地有權選擇買藥, ...
leefeng 發表於 2024/7/5 23:39

我好想知道教徒們不斷死撐為郭實臘捍衛聲譽既理由,如果證明到郭實臘其實係一名人渣,教徒係咪會離教呢?

的而且確,在本主題的對話中,看到似乎在教會的文宣之下,教徒接受了刻意對郭實臘營造的神聖光環,而且極為入腦,我隱約感覺到當他們一層層地知道真相後,是如何地難堪。

或者係我多心啦。

討論可以揶揄對手係幾爽,但如果幫到佢地逃出虛假既宗教,成為離教者,咁先功德無量呀。
我好想知道教徒們不斷死撐為郭實臘捍衛聲譽既理由,如果證明到郭實臘其實係一名人渣,教徒係咪會離 ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/5 23:51

不止郭實臘,所有的傳教士都是表面神聖,內裡污穢。
如果唔係,又會有這麼多【傳教士賣鴉片】的專題研究?

要使中国人接受基督,唯一的办 法就是战争,要使鸦片战争“成为将耶稣介绍到中国的一种手段。 ” 西方教会出版的书籍中关于传教士对殖民侵略的作用直言不讳: “一个传教士抵得上一营军队。“与其设立九个军事据点,不如设立九个 ” 教堂更为有效。

郭实腊是传教士中搜集情报、参与侵华战争的典型。
从1831年到1838年间,他曾十次侦察中国沿海,搜集到大量的政治、经济、军事情报,这成为他参与鸦片战争和起草《南京条约》的资本。在战争期间,郭实腊穿起了军装,随军到各地强征粮草军需。英军在舟山群岛扫荡时,遭到当地人民的强烈反抗,郭实腊就去对百姓进行欺骗宣传,要求他们停止抵抗。当时有些老百姓就质问郭实腊:"如果你们真是那么希望和平,那么为什么你们要到这里来呢?"问得郭实腊无法回答,以致恼羞成怒,指使英军对当地百姓实行了残酷的屠杀。

傳教士如果神聖?又會指使英军对当地百姓实行了残酷的屠杀?
残酷屠杀当地百姓的神聖?
基督教徒個個良心被狗吃了?

近代传教士与西方列强(之二)
新华网
https://news.sina.com.cn/china/2000-09-29/131352.html

.

回覆 230# 抽刀斷水

你已經假設左個extend. 而不提證供。

我都問過,食煙飲酒捱夜都有害,咁又點?有啲野你冇address,就係冇address㗎啦。

正唔正義你唔定義,咁我問你,如果賣鴉片係為左推翻滿清,對黎民百姓是否正義?對五十年後嘅黎民百姓是否正義?對中華民國或共產黨是否正義?

《正義:一場思辨之旅》係一個哈佛教授Michael Sandel深入淺出咁從雙軌火車說起探討正義論嘅書籍,應該係輯錄免費的哈佛線上課程Justice - Harvard Online Courses。介紹你睇吓呢本書,講正義時就有啲理論同人拋吓書包啦。人地啲課程都上晒YOUTUBE免費睇添。

正義是否正義這般簡單,如何定義,12年前都向你提出過,不過你就冇回應,同今日一樣。

所以我要求你提出,你所認為的公平原則,在之上,我們才可以闡釋下去「神的作為」公平與否。
jimmychauck 發表於 2012/1/7 23:32

買賣是否公平,先決條件其中之一,應該係雙方不受壓力。

咩係壓力?肚餓又係咪壓力?結婚要買樓係咪壓力?社會壓力又係咪壓力?短影片睇得多,身體集慣左多巴朌burst,又係咪成癮?又係咪壓力?公唔公平?

求求其其亂咁定義啲字再去立論,就令人感覺個結論都求求其其囉。
郭士立不算什麼,不過如果要求你立論立好啲就叫做詭辯,不禁令我聯想,到底證明郭士立有心銷售毒品,對你有咩用處,你需要如此迴避立論的邏輯
回覆 231# leefeng
你不舉我又奈你唔何嘅。
jimmychauck 發表於 2024/6/11 14:23
回覆  抽刀斷水

正唔正義你唔定義,咁我問你,如果賣鴉片係為左推翻滿清,對黎民百姓是否正義?對五十年後嘅黎民百姓是否正義?對中華民國或共產黨是否正義?
jimmychauck 發表於 2024/7/6 01:04

曱甴jimmychauck 的「賊是善人,殺人犯是正義」的歪論咪笑死人啦!

賣鴉片不是為左推翻滿清(到今日為止,基督教徒自問一下,要用耶穌做王統治中國的居心仍然在中國散播中,進行中,乜今日是清朝咩吓?)
傳教士賣鴉片是立心要毀滅中國人,讓中國人全都變成東亞病夫,冇能力反抗和阻止你班基督教賊食咗中國,把中國的寶物一箱箱運回賊國!

若賣鴉片為五十年後嘅中國黎民百姓,為什麽傳教士又要屠殺中國村民百姓?
問下你們這些歪理賊基督徒:被傳教士屠殺了的中國村民百姓還有沒有【五十年後】呀?
繼續「詭辯」啦,繼續「詭辯」來讓大家聽下!

.
回覆  抽刀斷水

jimmychauck 發表於 2024/7/6 01:04

我雖然不幫後期的清朝,但如果冇中國歷史裡的清朝忍受喪權辱國來頂住你班基督教賊,
又估下中國還有沒有【五十年後】呢?
或【五十年後】的台湾或共產黨吖嗱?

真正原因是,因為你們基督教啃唔落咁大塊中國,咪認屎認屁是為中國人民,是為正義這些他媽的歪理囉!

你們基督徒不是中國人,當然巴不得清朝玩完,巴不得中國玩完,快快讓你們基督教賊掌管中國吖馬(到今日仍賊心不死)。

但清朝是中國歷史長河的一部分,台灣或中國共產黨的歷史書裡:仍然寫著基督教賊【令中國喪權辱國,迫中國人簽下不平等條約】,【傳教士来中國賣鴉片】,【傳教士来中國殺中國人】?

為什麼不寫【讓清朝喪清權,辱清國呢】?
應該寫:【清朝喪清權,辱清國】。豈不是可以多謝你們基督教的正義了嗎?

所以清朝的恥辱一樣是中國任何人的恥辱,基督教五十年前是賊,五十年後一樣是賊!
正義?幫傳教士說賣鴉片係為左推翻滿清,是正義的,一定是賣國賊基督教曱甴,毋庸置疑!

基督教曱甴打香港人,不知是不是又係為了五十年後的正義呢?

.
回覆  leefeng
你不舉我又奈你唔何嘅。

jimmychauck 發表於 2024/7/6 01:06

乜我有講過不舉咩?你的確又奈唔何,會唔會有更多其他【正義】既人去舉昵?
回覆 238# leefeng
我唔該你,舉啦。
jimmychauck 發表於 2024/7/4 16:17
回覆  leefeng
jimmychauck 發表於 2024/7/6 03:53

心虛?黎智英都要審成年啦,放心,梗輪到你!
高級模式 | 發新話題
換一個