返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

回覆 237# leefeng
回覆 236# leefeng

邊一個基督教徒要用耶穌做王統治中國?要唔要我同你一齊片佢?連耶穌嘅國不屬乎這世界都唔識?
定係你又無中生有加不舉?

前面咁多史料,都冇揾到"傳教士立心要毀滅中國人",你又無中生有加不舉?

為什麽傳教士又要屠殺中國村民百姓?

你來自哪個平行宇宙,定又係無中生有加不舉?

你唔好講詭辯,連乜野叫辯都唔識。吹你就識。

我雖然不幫後期的清朝,但如果冇中國歷史裡的清朝忍受喪權辱國來頂住你班基督教賊,
又估下中國還有沒有【五十年後】呢?
或【五十年後】的台湾或共產黨吖嗱?

基督教喺美洲三百年,美國變成世界強國。你真係講得啱,中國積弱咁多年係因為滿清頂L住。

宜家啲官紅二三代全部移民歐美加,袁木如是,楊謹聞如是。真係世界強國。你繼續發你媽的祖國清秋大夢啦。
.

《正義:一場思辨之旅》係一個哈佛教授Michael Sandel深入淺出咁從雙軌火車說起探討正義論嘅書籍,應該係輯錄免費的哈佛線上課程Justice - Harvard Online Courses。介紹你睇吓呢本書,講正義時就有啲理論同人拋吓書包啦。人地啲課程都上晒YOUTUBE免費睇添。

jimmychauck 發表於 2024/7/6 01:04

《正義:一場思辨之旅》書中, Michael Sandel 就用「阿富汗牧羊人」個案來指出很多人只用「後見之明」來判斷正義。

抽水就是典型例子。

今日已知鴉片販賣引起鴉片戰爭, 吸鴉片對人健康有大害....來判斷郭士立不正義。

在1830年的郭士立是不會預知鴉片販賣觸發戰爭, 對滿清有不平等條約。
當時知吸鴉片不好, 但不至於是「毒」。。
正如今日人也知吃麥當勞太多不好, 但不是「毒」。。
回覆  leefeng  
基督教喺美洲三百年,美國變成世界強國

jimmychauck 發表於 2024/7/6 04:03

係呀?靠基督教同基督教徒的你吹?

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng
回覆  leefeng

邊一個基督教徒要用耶穌做王統治中國?要唔要我同你一齊片佢?連耶穌嘅國 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/6 04:03

你呢隻他媽的曱甴黑暴舔耶舔洋為乜啫,咪又係乞主子的屎尿屁来存活!
黐飲黐食的雜種狗就咪賴死在香港啦!
乜你冇BNO咩?
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng
宜家啲官紅二三代全部移民歐美加,袁木如是,楊謹聞如是。真係世界強國。你繼續發你媽的祖國清秋大夢啦。

移民歐美加好事黎,你冇能力,又吃不到的葡萄嗱?你個BNO呢?

世界輪流轉,郭屎立做既,中國人一様暁做。
輪都輪到中國人在基督教國偵察科技,政治、經濟、等等有用情報來回饋返祖國啦!

乜你唔見有百/千/萬 位海歸傑出人物返番中國咩?

你是基督教徒,背祖忘宗,你懂個屁啦,死曱甴!

.
回覆  leefeng
前面咁多史料,都冇揾到"傳教士立心要毀滅中國人",你又無中生有加不舉?

為什麽傳教士又要屠殺中國村民百姓?

你來自哪個平行宇宙,定又係無中生有加不舉?

不舉就只是你的幻想,冇咁便宜的事!

無中生有就更加唔會!
基督教慣例救一個,背後殺十個。
開間孤兒院,就殺千萬個孤兒,強姦幾十萬個小孩,有曬紀錄,你想抵賴?

回覆  leefeng
回覆  leefeng

邊一個基督教徒要用耶穌做王統治中國?要唔要我同你一齊片佢?連耶穌嘅國 ...

你片晒成個基督教啦!
包括基督教徒的你jimmychauck自己,你舔耶媚洋,反中亂港有證有據

回覆  leefeng
回覆  leefeng

南京大屠殺係因為日本人連美國佬都會殺,
你估呢個基督教徒傳教士係好心救中國人咩?
咪幻想加幼稚啦!
基督教徒有好人,太陽係西邊出黎!
你咪係樣版囉!
一個殘殺人類既神,一本荒謬大話既聖經都會信,個腦低智成咁,會出好人?
氣急敗壞冇野講可以等平心靜氣先再上黎,唔洗馬上發嗡瘋。

舉唔到嘛,等自己舉到先再黎講囉,唔洗喺度出醜當搞笑。

話題要轉了嗎?

舉唔到嘛,等自己舉到先再黎講囉,唔洗喺度出醜 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/6 08:05

又扮?

曱甴黑暴基督教徒jimmychauck ,反中乱港係咪?
做曱甴周街打人?係咪?
幫基督教地下恐怖組織反中國,係咪?
無中生有抹黑中國,係咪?
趣趣地認咗佢,坦白從寬,可以減一兩碌!

.
氣急敗壞冇野講可以等平心靜氣先再上黎,唔洗馬上發瘋。

jimmychauck 發表於 2024/7/6 08:05

嗡?知你唔識字啦!
你呢隻曱甴黑暴基督教妖徒jimmychauck ,
知你曱甴係你最叻係食屎嗡乜鬼呢
都唔使日日寫錯字黎出醜娛樂大眾㗎,

特登提醒人的我们要留意你呢隻妖孽既存在

.

話咁快,即刻有正義的人舉咗喎?
都唔使我出手舉,你要平心靜氣…冷静呀!
在1830年的郭士立是不會預知鴉片販賣觸發戰爭, 對滿清有不平等條約。
當時知吸鴉片不好, 但不至於是「毒」。。
正如今日人也知吃麥當勞太多不好, 但不是「毒」。。
beebeechan 發表於 2024/7/6 04:24

你又講返郭實臘唔知鴉片有毒?我咪引咗佢寫既書,當中有提到鴉片係noxiuous drug架喎,中文意思唔係「不好」咁簡單掛?

回覆 234# jimmychauck

塞翁失馬,焉知非福。賣鴉片後來引發啲乜,係咪對中國好,假如話賣鴉片導致推翻滿清,所以郭實臘就係為中國做正義既事,就睇得太簡單。咁推翻滿清之後呢?國共戰爭、中共執政、文革……一路推落去,都關郭實臘既事咩?幾時入佢數,去到邊度開始唔入佢數,由邊個決定?

每個有正常心智既人選擇做一個行為,佢應該知道呢個行為會唔會直接傷害他人,假如明知會傷害他人而選擇繼續做,我就將呢個行為歸類為不正義。

「正義」有咩定義,我一直都係用日常語言,唔識就查辭典,我好少拋書包既:

https://dict.revised.moe.edu.tw/ ... =%E6%AD%A3%E7%BE%A9

不過如果「正義」呢個term hit中咗你既某啲認知,例如什麼哈佛大學既定義,然後要study一大篇一大本書,先至定義同討論得到,呢個應該係哲學家做既事,我搞網站既啫。

食煙飲酒捱夜都有害,係邊個人既認知?自己唔知就試下先,哇原來真係傷身喎,咪唔做囉。明知傷身,仲要鼓勵、逼迫、游說、教唆、幫助人地去做,就係屬於唔正義既行為。

睇返辭典,定義「正義」只係:公理。《荀子.正名》:「正義而為,謂之行。」

咦乜咁求其架?無錯,就算係法律定義,人所共知係好嚴謹,當中都有求其既定義,容許在判案時有不同詮釋空間,好多時都要睇返疑犯既動機。

「郭實臘明知鴉片對人體有危害而選擇繼續做」,呢啲咪害人既動機囉,至於是否符合哈佛大學定義既「不正義」,如果你study咗就直接話我知。

另外你問及關於「壓力」既定義,查辭典囉:https://dict.revised.moe.edu.tw/ ... =%E5%A3%93%E5%8A%9B
不過如果「正義」呢個term hit中咗你既某啲認知,例如什麼哈佛大學既定義,然後要study一大篇一大本書,先至定義同討論得到,呢個應該係哲學家做既事,我搞網站既啫。
抽刀斷水 發表於 2024/7/6 10:44

怎樣才是正義, 的確是哲學上的問題, 不是科學問題。 是要思, 要考的。
一句:「呢個應該係哲學家做既事,我搞網站既啫」就自行定個正義, 都有點不正義罷…

咁哈佛大學個Michael Sandel就正正係個哲學家啵, 你唔識思考, 人哋做咗俾你參考, 你又話「只係搞網站」。。
我好少拋書包既:

睇返辭典,定義「正義」只係:公理。《荀子.正名》:「正義而為,謂之行。」

咁你拋個荀子出嚟?
我嚟上網吹水架咋!
「郭實臘明知鴉片對人體有危害而選擇繼續做」,呢啲咪害人既動機囉,

今日都好多醫學研究, 明知食快餐麥當勞對人無益, 咁啲麥當勞特許經營者選擇續做, 咪有害人動機囉?
咁你拋個荀子出嚟?
我嚟上網吹水架咋!
beebeechan 發表於 2024/7/6 11:15

個辭典拋既,無計啦,否則剩返就只有「公理」二字。
今日都好多醫學研究, 明知食快餐麥當勞對人無益, 咁啲麥當勞特許經營者選擇續做, 咪有害人動機囉? ...
beebeechan 發表於 2024/7/6 11:19

無益同有害,程度係唔同既,辭典查到架,你試下。
高級模式 | 發新話題
換一個