返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

我印象中的傳教士,係好似杜葉錫恩嗰類好清貧咁,我估唔到佢地係可以為咗唔想成為負擔,為咗搵食,被逼投入被人詬病的鴉片貿易,又因為清朝禁教,被逼借用商業行為偷偷傳教。至於以富貴身份還是清貧身份傳教,原來都全憑佢地自己一念之間。就好似我地見到依家啲教會好有錢,大手掃貨大面積單位,趁低吸納。如果一切都係為咗傳福音,無野既,觀感唔好啫,咁我收返「貪戀地上財富」呢個描述啦,唔知聖經有無類似「活用地上財富以廣傳福音」既經文呢?

抽刀斷水 發表於 2024/7/1 10:26

你真未傳過教囉,
傳教唔使本架咩?
印經書, 贈醫施藥, 建教堂, 扶貧...唔使錢架, 好似天降瑪納咁架?

宗徒保祿去傳教時, 無翻譯做...都要造帳蓬手作仔維持生計。
回覆  抽刀斷水
其實係顯示你對真正嘅傳教士工作冇乜認識,一味睇中共大外宣寫嘅鼓動民族情緒嘅晚清傳教士史對你造成左偏頗嘅印象。
jimmychauck 發表於 2024/7/1 20:24

基督邪教禍害國人,乃當時記實,並非「中共大外宣」 嘅嘢,你連乜打乜都未清楚。
基督邪教禍害國人,乃當時記實,並非「中共大外宣」 嘅嘢,你連乜打乜都未清楚。 ...
旁觀者 發表於 2024/7/1 21:32

你今日唔記得帶「屎忽」嚟喎
回覆  抽刀斷水
其實係顯示你對真正嘅傳教士工作冇乜認識
jimmychauck 發表於 2024/7/1 20:24

傳教士嘅工作,一字咁淺︰搞傳銷!搞傳銷還不只,偷呃拐騙、姦淫擄掠,壞事做齊。
回覆 44# 旁觀者

由食屎學家口中講出黎,特別有說服力。
回覆  旁觀者
天主教嘅事情真係唔關我事,你鍾意片佢咪片佢,我同你片埋一份都仲得。
你連共產黨政協羅爾綱太平天國史都唔承認,你提出嘅史料我其實都唔洗睇。
jimmychauck 發表於 2024/7/1 20:30

郭士立關你事嘞啩,牠是醫生,明白鴉片嘅害處,是牠建議東印度公司大量輸入鴉片,戰爭期間還拿槍去殺中國人。而且當時在中國橫行霸道嘅除天誅妖徒外,還有新教妖徒。
    羅爾綱怎講天平天國,是有他政治立場,你爺爺是以歷史角度去看事物。無論如何,天平天國令七千餘萬國人喪生,是中國歷史嘅一場大災難。阿柒頭,虧你有面目話自己係中國人。耶和華才是你嘅父;屁眼教主、「上帝選民」才是你嘅主!

回覆 40# beebeechan

締約的是英國,又不是傳教士。英國爭取最優惠國待遇是英國的事,干新教了事?

租買田地係真金白銀要俾錢,唔知有咩不公?是咪抽水無意見但你有意見?
印經書, 贈醫施藥, 建教堂, 扶貧...唔使錢架, 好似天降瑪納咁架?
beebeechan 發表於 2024/7/1 21:29

那麼,錢從何來﹖屁眼教主將錢落雨咁落dup俾你妖徒﹖
回覆 46# 旁觀者

郭士立建議東印度公司大量輸入鴉片?你有冇資料定無中生有?

1834年,他陪同英国东印度公司植茶问题研究委员会秘书戈登(G. J. Gordon),深入福建武夷山产茶区,访求栽茶和制茶的专家,并购买茶籽和茶苗。结果聘请雅州的茶师为指导,传习制茶方法,带回许多茶籽栽植于印度大吉岭

並且,之後英國在引進中國茶葉的種植技術後,於印度種植茶葉,已不需要藉由鴉片來避免對中貿易逆差,幾乎停止輸出鴉片至中國,中國已經學會大量種植鴉片,因而本土鴉片競爭也是英商在中國被迫退出原因之一。jimmychauck 發表於 2024/6/30 07:37

郭士立似乎仲有功於減少鴉片貿易。

郭士立1803年7月8日—1851年8月9日
18、19世紀的歐美醫學家仍普遍師從古希臘醫生的看法,把鴉片當作醫治百病的「萬靈藥」
縱觀整個19世紀,鴉片在英國、西歐和美國被廣泛使用,就像今天的阿士匹林(Aspirin)或撲熱息痛(Paracetamol)一樣。在1831-1895年間,英國國內鴉片消費的年平均增長率為2.4%。
英國沼澤區的民眾濫用鴉片的情況尤其嚴重,用以減輕農業勞動的單調與繁重,以及沼澤地氣候引發的瘧疾、熱症、風濕、神經痛和肌肉痛。
在維多利亞時代(1830-1900),幾乎每個英國人都在他們生命的某一段時期服用過鴉片,服食鴉片就像喝酒或抽煙一樣是生活的一部分jimmychauck 發表於 2024/6/30 07:37

人地醫生黎㗎,當然知道鴉片嘅藥用價值啦。
都係果句,當時對鴉片的危害的認知到底到咩地步,你有資料咪攞出黎講。

不過你呢啲食屎學家,人地講乜你都當食屎㗎啦,其實本身都冇需要回你。
郭士立關你事嘞啩,牠是醫生,
旁觀者 發表於 2024/7/1 21:52

真係笑L到噴飯
人哋係 Dr Karl (Charles) Frederich August Gutzlaff, 係榮譽博士, 你白L痴到當佢係醫生!
咁成龍, 劉德華都係醫生添

你都係玩番屎忽喇
締約的是英國,又不是傳教士。英國爭取最優惠國待遇是英國的事,干新教了事?

jimmychauck 發表於 2024/7/1 21:55

狄拉瑪唔係法國天主教咩???
羅爾綱怎講天平天國,是有他政治立場,你爺爺是以歷史角度去看事物。無論如何,天平天國令七千餘萬國人喪生,是中國歷史嘅一場大災難
旁觀者 發表於 2024/7/1 21:52

太平天國你當係基督教嚟
放到今日, 即係你白痴到把法輪功當係佛教.

係喎...都佛佛地

屎忽旁, 你醒少少好冇?

回覆 51# beebeechan

英國係根據1842年南京條約內"最優惠國"條款自動獲得更好條款嘛。

"你滿清之後同邊啲列強簽其他條約,如果條件好過我嘅,我一樣可以有。"

1842仲早過1860啦。
回覆  beebeechan

英國係根據1842年南京條約內"最優惠國"條款自動獲得更好條款嘛。

"你滿清之後同邊啲 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/1 23:06

依家抽水唔係針對狄拉瑪在中法條約上, 擅自加上
「並任法國傳教士在各省租買田地,建造自便。」...攞個特別優惠咩?
回覆 54# beebeechan

你可以同當時處理條約嘅官員、軍官同外交官講。
回覆 54# beebeechan

請你稍為爬吓文先再講,唔係好過份啫吓話?

中法《北京条约》第六款“悬案”再研究
http://iqh.ruc.edu.cn/qdzwgxyj/z ... 675e2dc42fe24ce.htm
人哋都講咗:

抽水都唔敢反駁呢點, 避咗

你都無謂生安白造:「打人搶地」喇…

啲真金白銀, 係傳教 ...
beebeechan 發表於 2024/7/1 21:17

其實有很多證據「打人搶地」,而且教會搶的還是教民的地,而引起的教案。
欺騙中國貧苦農入教,放數來呑侵窮人的土地,同搶有乜分別呢?

教案中的土地纠纷——以丰镇教案为例

(3)1870年—1873年:教民与教会争夺土地的所有权
在教民与张理厅村民土地纠纷案没有完全结案的时候,教会又提出让教民将地全行归入教堂。

教会提出此主张的理由有二:
第一,教民曾向教会借用银两2200两,愿意将土地献给教堂以抵还银两。
第二,教会称教民因为畏惧地方官员,也情愿将土地捐给教堂。[12]

但当程豫等人审问段振举等教民时,教民称“(田地)开荒成熟,竭尽辛劳,数十百家藉以仰事俯离,一旦归入教堂,实无生计。”[13]在调查过程中,程豫发现教民有借用教堂银二千二百俩,是“教民赴京控争是地往返川资,及供应罗使臣两次来丰,及一切零费等项所用。”程豫认为“该教民既有借用教堂之欵,若不及早清结,日后必纠葛。”但教民皆系贫苦民众,实难付清如此巨款。

于是,程豫派张皋儿、巡检赵梦松与教士协商,将指给教民的成熟地十一号“估值地价银二千五百两,抵还该教堂垫款,作为本利清结。”[14]教会也同意如此抵还。但正在办理之时,传教士斐尔林敦(Verlinden Remi)又突向程豫索要地照,仍要将田地归入教堂。并称此举是由于“段振举浮开费用,意图吞地,惟求为众教民公平分拨。

”程豫称如果教民段振举等人果有浮吞的情形,一定会秉公办理。但此地断不能归入教堂,此地如若归入教堂,教民“数百余口,势必立成饿殍”,“难保不激成事端,致生巨患”。而教会,也会“得陇望蜀,贪求无厌”。且“和约内载,彼国不得侵占中华寸土”,教会“觊觎地亩,争控归堂”,是故违和约。[15]

山西巡抚何璟认为通过此案,或许能让教民不再信教,“从前教民藉教士为扛帮教士资教民幡然悔悟,鹬蚌相持,渔人得利。该教民皆系中华子庶,再得地方官秉公讯断设法抚循,或能从此灰心,不为彼族所用,亦我蒙旗官民之幸也。”[16]

蒙古地区的民谣,也反映了这一现象:
天主圣母玛利亚,热身子跪在冷地下,神父!哪里拨地呀?噢来!红盛义去种吧!

你为什么进教?我为铜钱两吊。为什么念经?为了黄米三升。[31]

蒙古西南教区代牧主教闵玉清(Alfonso Bermyn)也曾碰到过这样的教民:
余外还得上保守书房,学道理,这就不易了,许多在奉教领洗后,承认这个不可避免的上书房是他们最难接受的一点。也难怪这些粗笨的人,手中从来没拿过一本书,单知道养牛种地,专心于日用吃用,这一切占满了他们的脑子;叫他们学习经言要理,那简直如街上的顽童一样,难而又难了。有半分奈何,可是不来啊!不难懂这样天真的回答:“神甫你看,你也懂的,如果我还有些口粮的话,我决不来奉教。”这是一个保守教友来求哀矜时所说出的真心话。[32]

地方官员对这种现象也有所认识:“强争越占,有恃不恐,不入教不足以得地,一入教便可以制人。”[33]
(四)教会对教民的帮扶是遵循一定原则的。

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
人哋都講咗:

抽水都唔敢反駁呢點, 避咗

你都無謂生安白造:「打人搶地」喇…

啲真金白銀, 係傳教 ...
beebeechan 發表於 2024/7/1 21:17

Sorry我真係跟唔到咁多,咁既然大家同意傳教士參與鴉片貿易生財有道無咩問題,搵到錢用部分黎傳教就唔算「貪戀地上財富」,咁"租買田地係真金白銀要俾錢" 都唔排除係鴉片錢,又唔駛講到做翻譯帶路探路顧問咁賺錢咁卑微咁可憐,晌當時混亂既世界角度黎睇,買賣鴉片食大茶飯就梗係無問題啦,就算係香港好多企業都係鴉片起家既(我知既係怡和、銅鑼灣利氏)。

我係無做過傳教士,只係睇過杜葉錫恩來中國和香港傳教既經歷,所以以為傳教士都係離鄉別井過住清貧生活咁傳教好高尚添,原來只係杜太唔識泊個好碼頭搵錢啫,傳教士絕對有優勢可以賺大錢,租買田地真金白銀面不改容,只因鴉片貿易生財有道,我承認係我既無知。
回覆 58# 抽刀斷水

我諗你都係睇太多中共大外宣睇壞腦。你鍾意喺冇證據情況下一直話傳教士賺大錢,靠嘅係鴉片錢。都由得你。

就算今時今日,派宣教士出去,都有喺差派地籌錢起學校起教堂。泰國百零萬港紙都買到成間學校咁大嘅地返黎啦。你一再指傳教士用鴉片錢買地,其實就接近無中生有㗎啦。

杜太泊嘅碼頭你都嫌細?人地臨立會議員黎㗎。
回覆 59# jimmychauck

其實我一路都係睇兩位教徒講傳教士同鴉片貿易既關係,又真係無睇過什麼中共大外宣喎。乜原來鴉片貿易賺唔到錢架咩?

至於杜太做臨立會,都係離教之後既事了,不如講返佢做緊傳教士既時候吧。
高級模式 | 發新話題
換一個