返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

回覆  旁觀者
郭士立建議東印度公司大量輸入鴉片
jimmychauck 發表於 2024/7/1 22:07

見《基督教是教嗎》P.294
真係笑L到噴飯
人哋係 Dr Karl (Charles) Frederich August Gutzlaff, 係榮譽博士, 你白L痴到當佢係醫生!
beebeechan 發表於 2024/7/1 22:25

你個撚樣,字都未識,擘大你屁眼睇下啦!
見第四篇

https://www.fabiao.com/haowen/32057.html
回覆 79# 旁觀者

1834年,他陪同英国东印度公司植茶问题研究委员会秘书戈登(G. J. Gordon),深入福建武夷山产茶区,访求栽茶和制茶的专家,并购买茶籽和茶苗。结果聘请雅州的茶师为指导,传习制茶方法,带回许多茶籽栽植于印度大吉岭

並且,之後英國在引進中國茶葉的種植技術後,於印度種植茶葉,已不需要藉由鴉片來避免對中貿易逆差,幾乎停止輸出鴉片至中國,中國已經學會大量種植鴉片,因而本土鴉片競爭也是英商在中國被迫退出原因之一。

你冇反駁過我提出過嘅任何事情

不過恭喜你,你第一次逹到歷史新高第5級嘅水平,希望你可以持續落去。
太平天國你當係基督教嚟
放到今日, 即係你白痴到把法輪功當係佛教.
係喎...都佛佛地
屎忽旁, 你醒少少 ...
beebeechan 發表於 2024/7/1 23:04

基督妖徒慣於將不利於己的東西撇清關係,但若將一個小圈子內的東西視為一體,無論怎樣,它仍是小圈子內的東西。打個比方,天誅教、東正教、新教各派,仍屬基督妖教,雖然它們說對方是異端。
    基督妖教大圍內,供奉的是「天主」(或上帝及不同叫法),拜屁眼教主為主,學的妖書(盡管有不同版本)
    洪秀全拜「上帝」為父,奉屁眼教主為契哥,學基督妖教一樣殺人放火,有啥唔同﹖
    BB仔,你還是時刻趷高屎窟吧啦!

回覆 78# 旁觀者

睇來睇去都係共產黨控制下嘅百度,明顯不是最持平的資料。

也罷,即管分析一下。

但在此之前,清朝政府对鸦片贸易的态度比较暧昧,有人主张禁烟,也有人主张支持贩烟,还有人主张中国老百姓自己种鸦片,实现鸦片”自给自足”,这样就不用再担心外国人占我们的便宜了。官员们各执一词,争执不休,从嘉庆一直吵到了道光年间,最后也没吵个明白。
道光帝本想着,谁也不帮,随他们吵去,还可以顺带平衡朝中的满汉势力。谁曾想到,鸦片泛滥得太快,对帝国的危害与日俱增,道光帝这才一改此前“三不管”的态度,突然对鸦片贸易采取强制措施。

首先說明了,就是在滿清,對鴉片的危害的認知,早期也沒有定論。
並且,轉變是因為鴉片的政治危害,而非健康危害。
我從來都說,爛屍關心的是特權的利益。
沒什麼事不要往百姓福祉上扯,講得自己義正詞嚴似的,其實不過在為皇家背書。
並且,這般關心愛新覺羅的國祚,是徐圖復辟嗎?
清末,八旗出身的女作家德齡便在《清宮二年記》裡這樣說:
「她的父親小的時候教導她,滿人不是中國人,而是中國的主人。」

真是為帝皇帝制操碎了心,習大大萬歲萬歲萬萬歲。

通篇文章都在講政治經濟的禍害,少有篇幅論及對民生的影響,重點似乎是
政府官员之于一个政权的重要性是不言而喻的,当时的大臣官员都吸食成瘾,清政府的灭亡也就不难理解了。

所以其實整篇文章都在假設"有國才有家",我對此不表欣賞。

或許我漏了最重要的一點。
當時賣鴉片給滿清的,是英國,傳教士也是英國的,怎沒有談及英國對鴉片的危害的認知到底到咩地步?
基本不對題。

而我早#8已給出不少史料,你個柒頭有冇擘開你屁眼睇下?
你個撚樣,字都未識,擘大你屁眼睇下啦!
見第四篇
旁觀者 發表於 2024/7/2 21:44

你真白鳩痴
你想人睇第4篇, 咁你掉埋1, 2,3, 5篇出把撚咩!

再者, 呢啲 made in China 既資訊...品質好似淘寶, 天貓貨, 睇落去幾吸引, 用落就出現問題
將堆字搬嚟搬去.....又收一毛
beebeechan 發表於 2024/7/2 10:16

史實面前,只能講東講西。還是時刻趷高你屎窟啦!
史實面前,只能講東講西。還是時刻趷高你屎窟啦!
旁觀者 發表於 2024/7/2 22:10

不實的史, 就變咗係屎
你用屎忽講史
回覆  旁觀者
你冇反駁過我提出過嘅任何事情
不過恭喜你,你第一次逹到歷史新高第5級嘅水平,希望 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/2 21:46

郭士立將種茶技術帶回國,只是順手牽羊,當時牠主要目的是到中國沿海蒐集情報資料。阿柒頭,話你冇閱讀理解能力即係冇閱讀理解能力。
回覆 82# 旁觀者

咁只係顯示你睇嘅資料係錯誤,咁你叫我點信你其他嘅說話?
你真白鳩痴
你想人睇第4篇, 咁你掉埋1, 2,3, 5篇出把撚咩!
再者, 呢啲 made in China 既資訊...品質好 ...
beebeechan 發表於 2024/7/2 22:04

想潛水﹖好,你爺爺又玩下你!內文是︰
    「又例如英资怡和洋行的郭士立医生(Dr. Karl Gutzlaff)每年贿赂钦州官员2万美金,鸦片就得以长年累月平安登陆钦州港。走私导致鸦片输入大增,乃至东印度公司急忙扩大印度的罂粟种植,增加鸦片产量,否则就供不应求。」

回覆 90# 旁觀者
郭士立將種茶技術帶回國,只是順手牽羊,當時牠主要目的是到中國沿海蒐集情報資料。阿柒頭,話你冇閱讀理 ...
旁觀者 發表於 2024/7/2 22:20

原來你真係冇閱讀理解能力㗎喎。
人地係將種茶技術帶去印度喎,乜你地爛屍從來搞唔清楚人地國籍嘅?

我從冇講過佢主要目的係種茶技術帶回國喎,我只係話佢有功於最後減少英國賣鴉片俾滿清咋喎。

刺探咪刺探,你講唔講得出問題呀。我第一篇#8已經講啦。
刺探情報?
以色列入迦南前也要派探子,刺探情報首先聖經就不禁止。刺探情報只干國家的事,爛屍粉紅又在為前朝君主操什麼心?!不滿滿清敗走,今日想愛新覺羅復辟?
刺探情報又有何不道德?你能跟我講今天共產黨不刺探情報嗎?
jimmychauck 發表於 2024/6/30 07:37

你到底係冇閱讀理解能力,定入壇不讀帖?

話題要轉了嗎?
回覆 92# 旁觀者

咁只係顯示你睇嘅資料係錯誤,咁你叫我點信你其他嘅說話?

根本冇證據話佢係醫生
https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_G%C3%BCtzlaff
    「又例如英资怡和洋行的郭士立医生(Dr. Karl Gutzlaff) ...
旁觀者 發表於 2024/7/2 22:27

郭士立廿幾歲就入讀傳教學院, 25歲就被派到東南亞傳教
從未入讀過醫學院, 咁就係「醫生」??

你食咗啖屎就當咬咗啖貓山王榴蓮

屎忽人只睇屎料, 根本唔曉去邊到搵史料
回覆  旁觀者
並且,轉變是因為鴉片的政治危害,而非健康危害。
jimmychauck 發表於 2024/7/2 22:04

時人有副對聯描繪鴉片對國人的毒害:
    「一桿煙槍,殺遍豪傑英烈不見血;半盞燈火,燒盡房產地業並無灰。」
    有冇閱讀理解解力吖
根本冇證據話佢係醫生
https://en.wikipedia.org/wiki/Karl_G%C3%BCtzlaff
...
jimmychauck 發表於 2024/7/2 22:29

呢啲英文料 佢識鬼睇咩
佢只懂長城文
回覆 96# 旁觀者

「一桿煙槍,殺遍豪傑英烈不見血;半盞燈火,燒盡房產地業並無灰。」
    有冇閱讀理解解力吖
旁觀者 發表於 2024/7/2 22:38

一篇百度, 騙到低能無知只見笑,
一堆垃圾, 愚弄旁觀lee feng無難度

有冇閱讀理解解力吖
    「又例如英资怡和洋行的郭士立医生(Dr. Karl Gutzlaff) ...
旁觀者 發表於 2024/7/2 22:27

你有乜頭暈身漀, 去搵林青霞「醫生」喇

你衰L咗, 仲要係到死撐
咁L豬, 識寫幾粒正字都無銀用
高級模式 | 發新話題
換一個