返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

回覆  leefeng

你啲引文可以再癈啲㗎。

即係1834年死左嘅馬禮遜同鸦片贸易冇直接关系啦。
即係"助手和 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/2 21:41

你呢隻食碗底反碗面既廢柴,冇厘學識,又唔識字,死開,收皮啦,不知羞恥的曱甴!
收受過鴉片公司利益,叫做冇直接關係咩?你個腦真是塞滿了屎,收皮啦,曱甴!

英国传教士马礼逊(Robert Morrison),美国传教士伯驾、裨治文和卫三畏(S.Wells Williams)等知名传教士,都是免费乘坐贩运鸦片的船并接受其资助来华的

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng

從無證據表示鄉民反對鸦片贸易,可見紅字批注鍾意點寫就點寫,生安白造乜都得。

在以后几年的10次左右的航行中,郭士立至少还有两次是为鸦片贩子服务的。他来到中国没有几年,就完全堕落为鸦片贩子的同路人。

十次出海兩次同行就叫完全同路人。牽強無比嘅邏輯得到只問立場不問是非嘅爛屍所追捧。
jimmychauck 發表於 2024/7/2 21:41

你同曱甴同行打人叫不叫同路人?
正常人會同曱甴一齊咩?
你個腦袋真是塞滿了屎,收皮啦,曱甴!
無中生有曱甴最叻,喜歡點作就點作,
你次次生安白造,天天無中生有,
曱甴即是曱甴,改不了吃屎的習慣!收皮啦,死曱甴。

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  leefeng

鴉片戰爭本質上是因為清政府野蠻不懂文明世界外交及國際規矩,為了解決鴉片貿易白銀外流,武力收繳鴉片侵犯英國人私產及利益所招致的戰爭報復。

英國人來華賣鴉片,害人地國民吸毒来賺錢,不應該掃蕩你咩?

掉返轉來說:
中國進入你英國賣毒品,
你英國為了解決毒品貿易銀紙外流,是會武力收繳毒品?
還是乖乖任賣?同中國溫柔地說:唔該把毒品給我啦?

咦?你英國侵犯了中國人私產及利益啵?
于是,中國就用戰爭報復打鳩你英國?你英國會唔會還手?

你曱甴賣國賣到七情上面,你是中國人?我呸!
你個腦袋真是塞滿了屎,冇學識,食碗底反碗面的人渣,收皮啦,死曱甴!

.

.
1840年前,传教士中与鸦片贸易有直接关系的,只有鼓吹迫使中国“开放”的郭士立。
leefeng 發表於 2024/7/2 09:53
收受過鴉片公司利益,叫做冇直接關係咩?你個腦真是塞滿了屎,收皮啦,曱甴!

英国传教士马礼逊(Robert Morrison),美国传教士伯驾、裨治文和卫三畏(S.Wells Williams)等知名传教士,都是免费乘坐贩运鸦片的船并接受其资助来华的。
leefeng 發表於 2024/7/3 00:28

啲野全部係出自你㗎,柒少陣啦,塊面俾自己打得唔夠腫呀?

證明自己真係只識搬字過紙,睇都唔洗睇,不需閱讀理解,全部用黎灌水,唔怪之得口啞啞唔識答#117 #156啦。

日L日淨係識睇啲冇出處嘅百度資料,連啲人係咪醫生都可以搞錯。
想潛水﹖好,你爺爺又玩下你!內文是︰
    「又例如英资怡和洋行的郭士立医生(Dr. Karl Gutzlaff)每年贿赂钦州官员2万美金,鸦片就得以长年累月平安登陆钦州港。走私导致鸦片输入大增,乃至东印度公司急忙扩大印度的罂粟种植,增加鸦片产量,否则就供不应求。」
旁觀者 發表於 2024/7/2 22:27

就旁屎忽拎嚟呢段, 又暴露咗有啲人根本係在作史料, 有啲更蠢只懂玩屎忽既旁觀者就信埋呢屎料。

當年鴉片入口既路線:

都係通過幾個大港口, 廣州、福州、廈門、寧波和上海, 尤以廣州為主。
邊個咁蠢會運去當時尚是山旮旯的欽州, 登陸後仲要運一條長陸路到市埸?!

如欽州是當時鴉片主要入口地,點點林則徐唔係去欽州銷煙, 要去廣州虎門上演??

@屎忽旁: 睇料, 尤其是大陸出品, 好心用多少少常理。
回覆 103# leefeng

假設性問題呢,就唔洗答嘅。

你承認左滿清武力收繳鴉片侵犯英國人私產咪得囉。
回覆  leefeng

除除便便無視前因後果說是人家英國侵略你,則屬亂扣帽子。
再說,有哪一次不是"英軍來了我帶路?",所以,只關心特權階級利益,符合粉紅爛屍人設。
算啦,癈嘅引文唔嘥時間回,#117 #156幾個爛屍都冇能力答。

你除了錯字連篇,食碗底之外,根本冇厘學識,完全唔識字。
乜你識字有料回我,回大家咩?你真是唔知醜字點寫?

無視前因後果究竟是你呢?還是別人?
當然你一定會用曱甴那一套無賴手法生安白造,無中生有出來狡辯,
不惜賣中媚洋主,做慣畜生,你冇辦法做返人架啦,收皮啦,死曱甴!

香港的長者阿叔伯阿嬸的確是香港同全中國的特權階級,
你們死曱甴打老人還在此宣傳 "英軍來了jimmychauck 帶路"?

你不死去英國,繼續舔英舔耶,做隻忠誠的耶穌畜生吖笨,
生安白造,無中生有#117 #156的賣國賊廢文,來乞求英籍?

.
回覆  leefeng

假設性問題呢,就唔洗答嘅。

你承認左滿清武力收繳鴉片侵犯英國人私產咪得囉。 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 01:11

乜你認為滿清武力收繳鴉片唔啱咩?
你為了跪乞討英籍,賣國去到咁盡?
你真是曱甴過曱甴的貨!

有版你睇,英美可以隨便無中生有送你一個罪名,侵呑你全部的私產! (乜原來你曱甴唔識睇新聞?呀,原來你唔識字)

廢柴,收皮啦,死曱甴!

.
啲野全部係出自你㗎,柒少陣啦,塊面俾自己打得唔夠腫呀?

證明自己真係只識搬字過紙,睇都唔洗睇,不 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 01:08

我理鬼你郭士立是不是醫生,你錯字連篇,食碗底的曱甴黑暴,你塊面俾你自己打得夠腫,開始爛啦!冇面見人?死去收皮啦!
你jimmychauck 在離教網生安白造,無中生有的黑暴行為,以打老人為樂的賤畜,你個面又腫又爛,小心天收你,為中國香港老人家報復呀!

.
回覆 107# leefeng
回覆 109# leefeng
回覆  旁觀者

答唔到人轉話題,爛屍通病。
jimmychauck 發表於 2024/6/24 03:34
回覆 108# leefeng

林則徐下令中斷貿易,撤走英國商館中的華人買辦和僕役,並下令「和洋人交通者即漢奸」;當日義律抵達廣州商館,當晚林則徐派兵封館,義律與350名洋商被困在商館裏,與外界交通隔絕[2]:54。此後,軟禁長達六個星期,因行商偷送糧食而未有斷糧[11]:178。

中國鎮壓鴉片貿易後,人們討論英國將如何回應,因此前美國和英國民眾都對英國支持鴉片貿易感到憤怒[68]。許多英國公民同情中國人,並希望停止鴉片的銷售,而另一些人則想遏制或管制國際麻醉品貿易。然而,人們對英國外交官受到的對待,以及清朝的貿易保護主義政策也都極為憤怒。

內閣會議以商務受阻及大英子民生命受到威脅為理由派遣艦隊。由於販運鴉片由始至終只是民間走私行為,並非英國國策。英國政府始終未正式宣戰,認為軍事行動只是一種報復(reprisal),而非戰爭[2]:61。

查理·義律詳細列出了英國政府想要達成的目標[74]。其中包括:
要求中國政府以應有的尊敬態度對待英國政府與海軍
要求外國人能夠有在中國安全居住以及擁有財產的權利
如果按照中國法律,違禁商品遭到查禁和沒收,那麼,應當確保英國臣民的人身安全不受到損害

「簡而言之,根據我在上文中對你的指示,英國政府所期望的,就是要求中國對過去之事做出了結與賠償,對於未來之事做出穩妥安排;我們不相信談判能夠達成上述結果;因而,我們為此派遣出了海軍部隊,以達成上述目標。」[9]:49[74]

1840年1月16日,維多利亞女王在國會演說[2]:60:「在中國發生的事件,已經引起我國臣民與該國通商關係中斷,朕已極嚴重注意,並將繼續注意這一影響我國臣民利益與王室尊嚴的事件。」

滿清政府自己固步自封,做野唔跟國際慣例,強行侵佔私產,以為普天之下嘅野都歸天子,自招英國報復,咪出事囉,怪得邊個?

你咁撐滿清,係咪想幫人乞復辟呀?之後諗住人地俾返一官半職你呀?
想潛水﹖好,你爺爺又玩下你!內文是︰
「又例如英资怡和洋行的郭士立医生(Dr. Karl Gutzlaff)每年贿赂钦州官员2万美金,鸦片就得以长年累月平安登陆钦州港。走私导致鸦片输入大增,乃至东印度公司急忙扩大印度的罂粟种植,增加鸦片产量,否则就供不应求。」

旁觀者 發表於 2024/7/2 22:27

又多一點白鳩痴既屎料:
怡和洋行是英資, 又會用美金嚟賄賂欽州滿清海關既? 點解唔係用英鎊既呢?
仲有, 滿清受賄海關收埋啲美金, 英鎊托咩! 點解唔收白銀?

用多少少常理就睇到呢啲係亂鳩翕既「史料」。
好明, 屎忽旁好缺乏呢種常理
回覆  leefeng

滿清政府自己固步自封,做野唔跟國際慣例,強行侵佔私產,以為普天之下嘅野都歸天子,自招英國報復,咪出事囉,怪得邊個?

你咁撐滿清,係咪想幫人乞復辟呀?之後諗住人地俾返一官半職你呀?
jimmychauck 發表於 2024/7/3 03:33

你有戀英精神病,所以唔跟中國慣例,持有鴉片1000克以上,中國可以判你死刑。
你唔幫中國,去舔外國,又唔見你英主子打賞你醫精神病的錢?或收容你做隻政治難民畜呢?
你咁撐英國,係咪想乞人英主子收容你呀?之後諗住英主子會俾幾蚊英鎊過你買薯條呀?

收皮啦,曱甴!

.
回覆 113# leefeng

中咩國吖,當時統治者都唔係中國人。你戀清咪出聲,送你去外東北咪得。
回覆  leefeng

中咩國吖,當時統治者都唔係中國人。你戀清咪出聲,送你去外東北咪得。 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 06:45

咁在清代你老祖,老豆老母一樣唔係中國人,你唔戀清,你戀屎,送你去屎坑比較啱你,死曱甴!
係呀, 清貧到佢1950年由大陸落香港時, 只係夠錢辦得一間慕光中學。

...
beebeechan 發表於 2024/7/2 20:06

搞學校都係離咗教先搞,否則你地班傳教士會搞一間非基督教學校咩?
郭實臘係咪醫生,中文版維基又咁寫:「普魯士新教傳教士、醫生、探險家和翻譯家」

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%83%AD%E5%AF%A6%E7%8D%B5

果陣既醫生資格,應該無依家咁嚴謹,做中醫都唔駛攞牌,鬼佬求其讀過一頭半個月既課程,就可以醫到人。我又係睇杜葉錫恩自傳講,佢前夫晌英國求求其其讀咗一兩個月同類療法課程,去到中國、香港就好好用,咁就係當時既醫生了。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
做傳教士, 神父, 牧師的, 只管講耶穌, 對社會上有不公義的不應過問, 一問.....就是「不單純」
beebeechan 發表於 2024/7/2 20:14

又真係發生咗好多單野,係宗教界踩入政界,搞到好唔單純喎,要唔要檢討下呢?

例子:十八世紀五十年代葡萄牙驅逐耶穌會士緣起研究 (icm.gov.mo)
究竟郭實臘係明知鴉片對人有害而選擇繼續從事相關事業,還是不知道呢?

這篇論文說:

而在面對傳教與鴉片危害的內在矛盾時,郭實獵始終心情複雜。他一面深切了解鴉片的毒害,一面反復評估妥協是否足以換來上帝的救贖。務須明確,郭實獵對鴉片的基本態度是否定的。《東西洋考》1835 年 6 月刊〈戒酒之會〉云:

若唐人效之,設戒鴉片之會,莫不美哉?鴉片流弊日甚,民窮才匱。無度生之法,會匪串同作弊矣。無惡不作,無弊不行,莫非嚴哉。既日增月益貽害,莫若作速結戒鴉片焉,盡絕惡弊矣。

...

在郭氏看來,中國痼弊的根源是沒有基督信仰,只要能尋根索源,如沉迷鴉片等問題不難迎刃而解。故若能使福音傳遍中國,則手段不妨圓通。

來源:獲利、殖民還是傳教?
― 郭實獵與鴉片貿易、鴉片戰爭關係再思
https://repository.globethics.ne ... uence=1&isAllowed=y

假如真如這篇論文所述,即係郭實臘明知鴉片對人身體有害,但為咗傳教,佢幫中國人作出呢個選擇:

犧牲身體,拯救靈魂

呢個取向,就係教徒與非教徒對郭實臘評價既核心分野所在。
回覆 115# leefeng

我又唔姓愛新覺羅,睇怕你姓。
高級模式 | 發新話題
換一個