返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

回覆 117# 抽刀斷水

咁個重點就係,咁唔嚴謹嘅"醫學訓練",可以點樣令佢知道鴉片嘅健康危害。
回覆  抽刀斷水

咁個重點就係,咁唔嚴謹嘅"醫學訓練",可以點樣令佢知道鴉片嘅健康危害。 ...
jimmychauck 2024/7/3 16:18 提交

仲有乜鬼重點啊,你都話唔知鴉片幾時先公認對健康有毒害嘅,咁晌醫學上又點能夠超越呢個認知呢?
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
回覆 119# 抽刀斷水

嗱,呢啲就叫做有返好多分量嘅文,有直接援引第一手資料及作出分析,好過睇啲無名9up百度文章。

完整啲澄呈現左郭士立各種各樣嘅工作,"郭氏實以職業的便利達成福音突破的目的",就係現今宣教士仍然做緊事。

鴉片對中國人係一定有禍害嘅,所差者係有冇人預見到有幾大,同埋逼滿清開關其實最終係幫左中國人定害左中國人。呢啲事情,當時帶路嘅中國人就表逹左自己嘅意見。

傳教士帶來左什麼,我#8都已喺維基抄左出黎。冇1842鴉片戰爭,就冇香港開埠,就冇1949年開始保存中華文化,就冇香港。

回覆 122# 抽刀斷水
郭士立關你事嘞啩,牠是醫生,明白鴉片嘅害處
旁觀者 發表於 2024/7/1 21:52
果陣既醫生資格,應該無依家咁嚴謹,做中醫都唔駛攞牌,鬼佬求其讀過一頭半個月既課程,就可以醫到人。我又係睇杜葉錫恩自傳講,佢前夫晌英國求求其其讀咗一兩個月同類療法課程,去到中國、香港就好好用,咁就係當時既醫生了。
抽刀斷水 發表於 2024/7/3 12:04
回覆  抽刀斷水
咁個重點就係,咁唔嚴謹嘅"醫學訓練",可以點樣令佢知道鴉片嘅健康危害。 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 16:18
仲有乜鬼重點啊,你都話唔知鴉片幾時先公認對健康有毒害嘅,咁晌醫學上又點能夠超越呢個認知呢?
抽刀斷水 發表於 2024/7/3 16:45

係你唔識回應重點咋喎。即係你亂入"醫生"呢個題目,其實係唔知其他人講緊乜啦。
你真白鳩痴
你想人睇第4篇, 咁你掉埋1, 2,3, 5篇出把撚咩!
beebeechan 發表於 2024/7/2 22:04

好,又拿兩支擂漿棍提送你屁眼玩下︰
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%83%AD%E5%AF%A6%E7%8D%B5   
https://www.newton.com.tw/wiki/% ... A6%E8%87%98/6458960
回覆  旁觀者
我從冇講過佢主要目的係種茶技術帶回國喎,我只係話佢有功於最後減少英國賣鴉片俾滿清咋喎。
jimmychauck 發表於 2024/7/2 22:27

你爺爺話郭士立主要工作是蒐集情報,正因郭士立,使鴉片輸入猛增,「有功於最後減少英國賣鴉片俾滿清」全是屁話。話你妖徒用屁眼看世界真冇錯!
回覆  旁觀者
原來你真係冇閱讀理解能力㗎喎。
jimmychauck 發表於 2024/7/2 22:27

你咁有閱讀理解能力,能不能幫大家解釋下下面幾段文字係啥意思﹖
    「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記10:40》
    「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21
    「凡栽種的物,若不是我天父栽種的,必要拔出來。」《馬太》15:13
    「不與我相合的,就是敵我的;不同我收聚的,就是分散的。」《路加》11:23
郭士立廿幾歲就入讀傳教學院, 25歲就被派到東南亞傳教
從未入讀過醫學院, 咁就係「醫生」??
beebeechan 發表於 2024/7/2 22:35

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%83%AD%E5%AF%A6%E7%8D%B5   
https://www.newton.com.tw/wiki/% ... A6%E8%87%98/6458960
一篇百度, 騙到低能無知只見笑,
一堆垃圾, 愚弄旁觀lee feng無難度
有冇閱讀理解解力吖 ...
beebeechan 發表於 2024/7/2 23:10

你咁有閱讀理解能力,能不能幫大家解釋下下面幾段文字係啥意思﹖
    「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記10:40》
    「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
    「弟兄要把弟兄、父親要把兒子,送到死地。兒女要與父母為敵,害死他們。」《馬太》10:21
    「凡栽種的物,若不是我天父栽種的,必要拔出來。」《馬太》15:13
    「不與我相合的,就是敵我的;不同我收聚的,就是分散的。」《路加》11:23
旁觀者 2024/7/3 20:10 提交

你都唔識講野既
淨係識搬字。
講親野都係講屎忽。
回覆  抽刀斷水

係你唔識回應重點咋喎。即係你亂入"醫生"呢個題目,其實係唔知其他人講緊乜啦。 ...
jimmychauck 2024/7/3 17:12 提交

白痴feng,屎忽旁呢啲睇落都係讀到中學就無得讀。佢哋唔識乜係 Dr 都算喇.
抽沝就無理由都咁戇膠
邊個咁蠢會運去當時尚是山旮旯的欽州, 登陸後仲要運一條長陸路到市埸?!
如欽州是當時鴉片主要入口地,點點林則徐唔係去欽州銷煙, 要去廣州虎門上演??
beebeechan 發表於 2024/7/3 01:10

鴉片輸入可以在不同地點,欽州處於海上運輸路線,何況陸運比海運快捷,然後分銷到各個「市埸」。
    BB仔,你連字都未識,腦裏全是屎水,識條撚咩!
    記得時刻趷高屎窟吖!
回覆 127# 旁觀者

回覆  旁觀者

答唔到人轉話題,爛屍通病。
jimmychauck 發表於 2024/6/24 03:34
又真係發生咗好多單野,係宗教界踩入政界,搞到好唔單純喎,要唔要檢討下呢?

例子: ...
抽刀斷水 2024/7/3 12:16 提交

係咪宗教界在社會事上有與當政者不同意見,就是「踩入政界」,唔單純?
要好似自自自教會咁:聽聽話語.
回覆 126# 旁觀者

反駁不了便稱對方的是屁話,我又長知識了。
你能少說一點屁話嗎?
回覆  leefeng
滿清政府自己固步自封,做野唔跟國際慣例,強行侵佔私產,以為普天之下嘅野都歸天子,自招英國報復,咪出事囉,怪得邊個?
jimmychauck 發表於 2024/7/3 03:33

內閣學士廣安在光緒二年(1876)的奏摺:
    「自西人入我中國,朝廷許請傳教,彼固謂教民為善,非教民為不善,其意原無惡于天下。乃愚民無知,相率入教,而不相率為善,反借教以固為不善。推其意非樂于入教,樂于教之可以肆行無忌也。
    故自入教以後,即強奪婚姻,霸佔土地,估賒貨物,明騙銀錢,橫欺良懦。佃人田地,不與納租,已賣產業,強人贖回,伐人墳樹,拆人房屋,佔人基址,修天主堂……種種不情無理之事,不恤人言,不畏國法,不論尊卑。明目張膽為不善,惟日不足。甚至成群結黨,尋仇挾嫌,持杖執刃,登時殺斃人命,百姓訴于有司,差役奉票不敢拘拿。……
    而教民本萬分無理,亦昂然不下跪,居然不遵斷。如其薄加懲治,彼即愬之司鐸,而司鐸偏聽一面,為之極力袒護,是非曲直,公然從而顫倒。故此風一開,民無良莠,相與入教,一日數十,或數百,數日數千,皆欲借此以為護符。
    鄉族有教民則一鄉一族不安,城市有教民則通城通市不安,……」
怡和洋行是英資, 又會用美金嚟賄賂欽州滿清海關既? 點解唔係用英鎊既呢?
仲有, 滿清受賄海關收埋啲美金, 英鎊托咩! 點解唔收白銀?
beebeechan 發表於 2024/7/3 04:43

美元乃國際通用貨幣,為何不能用﹖
    你身體係BB仔,連個腦都係。
回覆  旁觀者
反駁不了便稱對方的是屁話,我又長知識了。
你能少說一點屁話嗎? ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 21:01

那是在講你自己呀!

回覆 136# 旁觀者
愚民無知,相率入教
旁觀者 發表於 2024/7/3 21:02

乜原來以前冇教育㗎?愛新覺羅真係愛錫中國子民,驚佢地識字太多,多有智慧,就多有愁煩;加增知識的,就加增憂傷。

西教士就唔啱啦,開學校辦學,正一誤人子弟累人累物。
回覆 138# 旁觀者

你講啲屁話,我冇需要理。
高級模式 | 發新話題
換一個