返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

美元乃國際通用貨幣,為何不能用﹖
    你身體係BB仔,連個腦都係。
旁觀者 2024/7/3 21:06 提交

不如用bitcoin喇
白鳩痴
鴉片輸入可以在不同地點,欽州處於海上運輸路線,何況陸運比海運快捷,然後分銷到各個「市埸」。
    BB仔 ...
旁觀者 2024/7/3 20:53 提交

係啵….
陸路有高速公路同高鐵。
(真係白痴無限)
回覆  leefeng

我又唔姓愛新覺羅,睇怕你姓。
jimmychauck 發表於 2024/7/3 16:15

乜你配有中國清代皇朝的愛新覺羅姓嗎?你是姓柒/chauck,姓曱/甴,姓殖/畜!
所以你的冚家千百年都是活在屎水裡,
上不了檯面的貨,只能年年月月慕洋戀殖,代代反中仇中的畜類吧了
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  旁觀者

乜原來以前冇教育㗎?愛新覺羅真係愛錫中國子民,驚佢地識字太多,多有智慧,就多有愁煩; ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 21:34

你下地獄問下你個清朝年代既老祖,
愛新覺羅康熙雍正乾隆年代,有沒有國泰民安?

不過,你姓柒,名曱甴,字殖畜。

你老祖一定兜巴星死你,罵你jimmychauck「賤畜,你敢侮辱皇上,害你老袓連倒屎都冇得做,還要冚家推去菜市口斬首,暴屍三日」?
於是拉你入屎坑,從此你柒姓冚家滅族。
耶酥啱啱住係你老祖的屎坑隔離,同你講:ברוכים הבאים לגיהנום

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆  旁觀者

你講啲屁話,我冇需要理。
jimmychauck 發表於 2024/7/3 21:35

但每次你隻曱甴都聞屁而至,狂索狂呑?
假如真如這篇論文所述,即係郭實臘明知鴉片對人身體有害,但為咗傳教,佢幫中國人作出呢個選擇:
抽刀斷水 發表於 2024/7/3 12:56

讀歷史, 不要只讀被「改編過的史料」, 這是不會知歷史真相的…
幸好, 不論怎樣被改寫的史, 都逃不過歷史學者的抽絲剝繭, 露出原貌。

明知鴉片對人身體有害

當時的人是没有鴉片對身體有大害的概念。尤如今日的人抽煙, 是時尚。

禁鴉片的英雄林則徐, 你以為他是擔心國人的健康, 有咁高尚的禁煙目的?
錯了, 當他被炒尤, 貶到陝西時, 就鼓勵他的學生江西撫州“署知府”文海的信中,居然提出可以種植鴉片:“鄙意亦以內地栽種罌粟於事無妨。 所恨者內地之嗜洋煙而不嗜土煙,若內地果有一種芙蓉(阿芙蓉,指鴉片),勝於洋販,則孰不願買賤而食?
林則徐所反對的,並非吸食鴉片,而是進口鴉片。不忿土產鴉片不及泊來鴉片好賣。 講到底, 還是一個利字。 有關道義的禁煙就只能是扯淡。
但每次你隻曱甴都聞屁而至,狂索狂呑?
leefeng 發表於 2024/7/4 02:44

你要當眾當街露醜
人想睇唔到都唔得架喎

回覆 143# leefeng
回覆 144# leefeng
回覆 145# leefeng

話題要轉了嗎?
你要當眾當街露醜
人想睇唔到都唔得架喎
beebeechan 發表於 2024/7/4 03:43

你講緊呢個?

時間係要嘥下
你認為人叫黑暴曱甴, 好使其他人都憎佢地, 真無陰公咁。
實情, 又係黑暴做咗啲乞人憎既所為, 先俾人叫曱甴之喎。

點解無人叫佢哋個黑貓, 黑俠, 黑玫瑰?

你有啲本末倒置
beebeechan 發表於 2024/6/28 06:28

你仲霸道過各安法。
話危害國家安全就是危害。
你話錯就是錯。

beebeechan 發表於 2024/6/28 23:54
你講緊呢個?
leefeng 發表於 2024/7/4 04:51

你想講乜春
回覆 149# leefeng

得啦,個個知你潑婦罵街無中生有最叻啦。
回覆  leefeng

jimmychauck 發表於 2024/7/4 04:55

你罵人ON9仔不知你是潑婦罵街吖?還是癲佬黑暴兇人呢?

.
回覆  leefeng

jimmychauck 發表於 2024/7/4 04:55

無中生有,曱甴認第一冇人敢認第二啦!
民主囉喎,聞屎就有你份!

.
回覆 152# leefeng

你同旁ON9,已用大量證據證得,罵你ON9係有碗話碗有碟話碟,我又唔係好明點解算做潑婦罵街。我諗你可能失心瘋啦。
回覆  leefeng

你同旁ON9,已用大量證據證得,罵你ON9係有碗話碗有碟話碟,我又唔係好明點解算做潑婦罵街 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/4 08:25

我同旁觀者,亦係有碗話碗有碟話碟,掌握大量證據證得你係曱甴屎坑蟲,反中亂港打香港人的黑暴,是基督教地下恐怖組織籌劃人,串同bbc四處散發顛覆國家安全和統一既言論,ON99知法犯幾十條國安法。
你冇失心瘋,你十分清醒,你是刻意為之,知法犯法的ON9黑暴恐怖分子!

.
回覆  抽刀斷水
係你唔識回應重點咋喎。即係你亂入"醫生"呢個題目,其實係唔知其他人講緊乜啦。 ...
jimmychauck 發表於 2024/7/3 17:12

都無人搞得清楚當時「醫生」既定義,我嘗試釐清下當時混亂既情況,等大家唔好以21世紀眼光睇當時醫生呢個所謂專業資格。
讀歷史, 不要只讀被「改編過的史料」, 這是不會知歷史真相的…
幸好, 不論怎樣被改寫的史, 都逃不過歷史 ...
beebeechan 發表於 2024/7/4 03:37

睇你認唔認同我引述既果篇論文囉。

郭實臘與中國鴉片、戰爭、傳教之間既關係,我見到有唔少論文去討論。如果係嫌引述新聞、百度等角度有偏頗,要求學術啲正規啲,咁就要鑽入象牙塔搵論文去支持。

至於你講林則徐係點係點,可能你想表現你晌呢方面既知識,但佢又唔係傳教士,岔得太開,我唔回應了。
白痴feng,屎忽旁呢啲睇落都係讀到中學就無得讀。佢哋唔識乜係 Dr 都算喇.
抽沝就無理由都咁戇膠 ...
beebeechan 發表於 2024/7/3 20:48

你成日只以為本主題參與者誤會Dr博士係醫生,我都引述咗中文維基係有話郭實臘有醫生身份,百度都係咁講:
1832年2月25日,郭實臘以翻譯和外科醫生的身份乘上英國東印度公司“阿美士德勳爵號”(Lord Amherst)商船,開始再次沿中國大陸、台灣、朝鮮以及琉球的海岸航行。
郭士立是這次活動的重要成員,翻譯兼醫生,更名為甲立。

郭士立_百度百科 (baidu.hk)

咁就唔單止本主題參與者覺得佢係醫生了。
唔相信百度既人,我又搵到篇論文講佢:

郭士立在論述中國時,多方批判中國不是,或者虛構中西交流歷史,都是因為他將自己當作一位「醫生」,要告訴西方人「中國真的生病了」。若要根除中國病灶,唯有使用「基督教」這帖藥方。

https://www.airitilibrary.com/Ar ... 21-0801201418030649

如按此論文摘要所述,原來係郭實臘佢自己認屎認屁自認做「醫生」(佢識中文,唔會出現英文doctor歧義問題),哈哈真係DKLM。

論文全文:十九世紀前期傳教士眼中的中國─以郭士立( Karl Friedrich August Gützlaff)為中心 (ntnu.edu.tw)

這篇論文資料詳盡,篇幅成本書咁,大家可以慢慢細味。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
都無人搞得清楚當時「醫生」既定義,我嘗試釐清下當時混亂既情況,等大家唔好以21世紀眼光睇當時醫 ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/4 10:06

挑。。。。。咁你又用21世 紀既道德尺度嚟批評19世紀既鴉片貿易啵
高級模式 | 發新話題
換一個