返回列表 回覆 發帖

傳教士在近代中國所犯罪行

挑。。。。。咁你又用21世 紀既道德尺度嚟批評19世紀既鴉片貿易啵
beebeechan 發表於 2024/7/4 10:47

我邊度有咁批評呢?幾樓?
https://www.airitilibrary.com/Ar ... 21-0801201418030649

如按此論文摘要所述,原來係郭實臘佢自己認屎認屁自認做「醫生」(佢識中文,唔會出現英文doctor歧義問題),哈哈真係DKLM。
抽刀斷水 發表於 2024/7/4 10:35

你係咪近得屎忽旁多, 閱讀理解能力都差咗?!

郭士立在論述中國時,多方批判中國不是,或者虛構中西交流歷史,都是因為他將自己當作一位「醫生」,要告訴西方人「中國真的生病了」。若要根除中國病灶,唯有使用「基督教」這帖藥方。

篇文唔係講郭士立真係個醫病既醫生喎,
係話佢滿清有病, 要醫好呢個國家係需要基督教。
唔相信百度既人,我又搵到篇論文講佢:

如按此論文摘要所述,原來係郭實臘佢自己認屎認屁自認做「醫生 ...

論文全文:十九世紀前期傳教士眼中的中國─以郭士立( Karl Friedrich August Gützlaff)為中心 (ntnu.edu.tw)

這篇論文資料詳盡,篇幅成本書咁,大家可以慢慢細味。

呢篇論文, 我細味過喇, (唔知你細味咗幾多先拎佢嚟有鳩翕啫)

論文作者就講清楚, 有啲人話郭士立係外科醫生係錯既, 九翕嚟

至於你講林則徐係點係點,可能你想表現你晌呢方面既知識,但佢又唔係傳教士,岔得太開,我唔回應了。
抽刀斷水 發表於 2024/7/4 10:16

咁我睇過既野又真係比你多, 同有質素既來源
至少唔係百度, 維基啲9翕廢料。

你既資料來源與你既學歷有啲唔相稱
我邊度有咁批評呢?幾樓?
抽刀斷水 發表於 2024/7/4 10:49

你呢個, 算唔算係話傳教士參予鴉片貿易是不正義的事咁呢
鴉片對人體的危害,在兩次鴉片戰爭時代根本未被廣泛明白。
jimmychauck 發表於 2024/6/30 07:37

郭實臘明知鴉片對人體有危害而選擇繼續做:

當我們將毒藥灌進中國,用走私、非法的管道買賣,我們還能主張什麼?……非法的鴉片貿易無論如何不可被原諒。這種毒藥會損害健康,令人頹廢。數以千計的人用短暫快樂換來一生痛,並提早進入墳墓。假如這些種植鴉片的人,可以找到其他謀生方式,那鴉片這種惡魔很快會被消滅。而這個有害的藥就會消失。

Karl Friedrich August Gützlaff, China Opened; or, a Display of the Topography, History, Customs, Manners, Arts, Manufactures, Commerce, Literatures, Religions, Jurisprudence, etc. of the Chinese Empire. (London: Smith, Elder and Co. 1838.), p.73.
beebeechan 發表於 2024/7/4 11:26

你自己話啦,如果郭實臘明知鴉片對人體有危害而選擇繼續做鴉片貿易,係咪正義呢?

還是:「搵食啫」、「幫老闆做唔係佢做」、「無錢點傳教」?
唔相信百度既人,我又搵到篇論文講佢:

如按此論文摘要所述,原來係郭實臘佢自己認屎認屁自認做「醫生 ...
論文全文:十九世紀前期傳教士眼中的中國─以郭士立( Karl Friedrich August Gützlaff)為中心 (ntnu.edu.tw)

這篇論文資料詳盡,篇幅成本書咁,大家可以慢慢細味。

裡面有一句:【對郭士立而言,中國人信仰佛教、道教,使自己的心靈被蒙蔽,所以最重要的是,讓信 仰「開放」,摒棄佛教、道教這種錯誤的信仰,接受西方基督教信仰,中國人才有希望走入正途。】

信耶稣的真的走入正途嗎?耶稣教真的是無誤的信仰嗎?
耶稣信仰國真的得救?最真實的打臉耶稣教的信仰!打臉郭士立的廢up!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
beebeechan 發表於 2024/7/4 11:26

如果傳教士參予鴉片貿易是正義的事?

那麽,傳教士參予開妓院也應該是正義的事。
傳教士參予賣軍火也應該是正義的事。
傳教士參予開賭場也應該是正義的事。
傳教士參予性侵小孩和孤兒也應該是正義的事,而且是幾十萬個兒童的正義的事。

咁正義的事,也許芬太尼也是傳教士參予販賣的!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你自己話啦,如果郭實臘明知鴉片對人體有危害而選擇繼續做鴉片貿易,係咪正義呢?
「無錢點傳教」?
抽刀斷水 發表於 2024/7/4 11:29

郭士立既錢唔賣鴉片喎, 係做翻譯, 帶路。

再者:「無錢點傳教」?又有冇講錯先?
郭士立德個的母教會是没有經費給郭士立傳教既....一切係靠佢自己支撐喎。
著書立說, 印派聖經係咪唔使錢先?
你想講乜春
beebeechan 發表於 2024/7/4 04:53

狗咬狗的春!
篇文唔係講郭士立真係個醫病既醫生喎,
係話佢滿清有病, 要醫好呢個國家係需要基督教。
beebeechan 發表於 2024/7/4 11:09

佢自認開藥畀人,又無否認自己係醫生喎,仲唔係認屎認屁?

9 月 22 日一行人通過海河左岸,來到天津。郭士立受到天津人的歡迎,他寫道:

當我來到岸邊,人們對我打招呼,稱呼我「老師」以及「醫生」。其中有些是我的老友,他們以前曾經食用過我給的藥品,目前身體健康。

Karl Friedrich August Gützlaff, Journal of Three Voyages along the Coast of China (London: Frederick Westley And A. H. Davis, Stationers' Hall Court. 1834.),p.128.

郭士立德個的母教會是没 ...
beebeechan 發表於 2024/7/4 12:03

「無錢點傳教」?傳教士販毒的確揾錢快,也可以兼職賣埋屁股!
小朋友的屁股免費享受多了,傳教士做鴨肯定有經驗,保證服務一流!

,

郭士立德個的母教會是没 ...
beebeechan 發表於 2024/7/4 12:03

我明你既邏輯:即係做劫匪既車手,並唔係打劫丫嘛,揸車咋喎。

賺錢係咪陰質錢,真係你說服到自己就得了,其他人指指點點,你大佢一句「搵食啫」咪掂個碌蔗囉。
我明你既邏輯:即係做劫匪既車手,並唔係打劫丫嘛,揸車咋喎。

賺錢係咪陰質錢,真係你說服到自己 ...
抽刀斷水 發表於 2024/7/4 12:30

我都明你既邏輯架

即係有人知道食麥當勞係唔好, 對健康無益既
咁佢做Uber Eats 時都唔好接麥記送餐既單, 唔係就做咗陰質事勒。。。
係咪咁呢?

餓死都唔好開工呀!
佢自認開藥畀人,又無否認自己係醫生喎,仲唔係認屎認屁?
當我來到岸邊,人們對我打招呼,稱呼我「老師」以及「醫生」。其中有些是我的老友,他們以前曾經食用過我給的藥品,目前身體健康。

抽刀斷水 發表於 2024/7/4 12:05

喂,....唔係開藥喎...那時滿清都無西藥可開哩
你個仔發燒, 你俾粒panadol 佢頂住先...咁你就係「醫生」嚟??

(原文只寫「給」你就炒作成「開」藥)
我都明你既邏輯架

即係有人知道食麥當勞係唔好, 對健康無益既
咁佢做Uber Eats 時都唔好接麥記送 ...
beebeechan 發表於 2024/7/4 13:17

你用麥當勞比喻毒品呀?運毒完全無問題啦咁。
(原文只寫「給」你就炒作成「開」藥)
beebeechan 發表於 2024/7/4 13:22

睇見你仲咁死頂真係好過癮。

《三次中國沿岸航行日誌》(Journal of Three Voyages along the Coast of China.)”—— 本書由郭士立親自記錄下他在1831年到1833年間三度於中國沿岸航行的所見所聞。1831年6月3日乘中國帆船順利號沿海南島、南澳、橙海入福建同安,再北上天津,11月抵遼東,沿途施醫贈藥,派發傳教單,12月 13 日返抵澳門,獲馬禮遜夫婦接待。第一次航行可說是郭士立為日後的「醫藥傳教」試溫。

...

1 月 17 日到達青潭島(Kin-tang),過去阿美士德號也會來到此處,居民認得郭士立,許多患病者希望從郭士立手中得到藥物。郭士立形容居民衛生習慣差,常染疾病:他們身上穿了五至六層衣服,衣服用棉花做成,但上頭有許多補丁。雖然縫補多次但可保持溫暖。中國人的衛生習慣不好,太久沒洗衣服導致疾病感染。對傳教士而言,進入此區提供藥膏也是任務之一。我總是焦急地想提供醫藥協助,但這裡患者太多,我能幫的僅是少數人。我尤其要提醒想進入中國的傳教者要做好心理準備,會遇見很多眼疾患者…真希望中國能在交通便利之處設立一間醫院。
如果傳教士參予鴉片貿易是正義的事?

那麽,傳教士參予開妓院也應該是正義的事。
傳教士參予賣軍火也應該是正義的事。
傳教士參予開賭場也應該是正義的事。
傳教士參予性侵小孩和孤兒也應該是正義的事,而且是幾十萬個兒童的正義的事。
leefeng 發表於 2024/7/4 11:57

其實如果上述所有既事,傳教士唔係直接自己做老闆而只係打工,同埋明知害人但為咗傳教,為咗拯救靈魂,我睇作為教徒,都會選擇認為傳教士所作所為係無可厚非,值得原諒,甚至係正義之事黎既。
回覆 156# 抽刀斷水

https://zh.wikipedia.org/zh-hant ... B%E5%AD%A6%E9%99%A2
英格蘭皇家外科醫學院(Royal College of Surgeons of England;RCS England)是英國一個獨立的專業協會和註冊慈善機構,旨在提高外科護理標準,並規範英格蘭和威爾士的外科和牙科行業。
歷史
該學院可以追溯到14世紀的倫敦市外科醫生行會(Guild of Surgeons Within the City of London) [2][3]。1540年,亨利八世將外科理髮師同業公會(Worshipful Company of Barbers;1462年建立)和外科醫生行會合併,組成理髮師-外科醫生行會(Company of Barber-Surgeons)。 1745年,外科醫生獨立出來成立了外科醫生行會(Company of Surgeons) [4]。1800年,行會獲得皇家特許狀,成為倫敦皇家外科醫學院(Royal College of Surgeons in London)[4]。1843年的另一份特許狀授予它現在的英格蘭皇家外科學醫院稱號[4]。

耍小聰明...
高級模式 | 發新話題
換一個