返回列表 回覆 發帖

縱然賺得了全世界,卻賠上了自己的靈魂,有什麼益處?

你「請」到, 我一定盡力「教」((雖然我唔一定識哂咁多野)

中文說的「聖傳」,, 你看不出甚麼來的。
...
beebeechan 發表於 2023/1/14 03:49

咁基於教宗無誤,而歷代教宗對神儀之爭既policy又咁反覆,一時一樣,點無誤法?

... 教宗是教會之首
beebeechan 發表於 2023/1/14 03:49
不是基督?
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
請教下,聖傳係咪因時間改變?我睇禮儀之爭,見到教皇反反覆覆,有感而發咋。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/14 01:10

英文上是有分別用 Tradition 和 tradition.

你舉說的主教教宗與滿清皇帝的「禮儀之爭」只是tradition.
tradition 是可以變, 可以改的。
例如梵二前, 彌撒必要用拉拉丁文進行, 現在可用當地方言。
以前彌撒神父主祭是面對祭壇, 信友只睇背後, 真係「望」彌撒。現在神父是面對信眾的。
以前只有男的才可當輔祭, 現在女孩子也可做。

好比一般交通路牌, 隨時可以雙程變單程, 不準駛入, 劃出條巴士專線咁

Tradition 就不會改的.
天主教的聖傳 (Tradition), 一般都是經上無說明, 又是信仰的核心..
例如
三位一體
教宗是教會之首
教宗無誤
聖母無玷原罪
聖母終身童貞
天主教的七件聖事

這是不會改的, 要改的話..震動很大矣
天主俾咗人十把尺....第4-10既尺,
有邊樣係會因時間改變既呢?
不論誰人當家, 管轄, 掌權.....都適用架喎 ...
beebeechan 發表於 2023/1/13 22:49

請教下,聖傳係咪因時間改變?我睇禮儀之爭,見到教皇反反覆覆,有感而發咋。
就今日, 現在........咁「人已經與天主相似、能知道善惡 」的你話嗰條友係恐佈份子, 儍佬...定係烈士咁呢
beebeechan 發表於 2023/1/13 23:43

我咪講咗有個好客觀既標準可以跟隨囉,就係法律。犯法拉得被判有罪既,咪就係恐佈份子囉;判入小欖青山既,咪就係儍佬囉;判無罪釋放既,咪就係烈士囉。最後佢單case點判呢?

係你一直唔buy法律之嘛,禁教期間違法傳教既傳教士,你都話好OK無問題。
呢個都好客觀既,用法律就可以解決。佢違反現行法律,咪就係恐佈份子啦,如果將來法律改變咗,就可能封佢做烈士了,你諗返孫中山就知架喇,如果佢推翻唔到清朝,咁佢就只能係勾結外國勢力既恐佈份子了。
抽刀斷水 發表於 2023/1/13 09:53

唔好講咁多過去, 將來
就今日, 現在........咁「人已經與天主相似、能知道善惡 」的你話嗰條友係恐佈份子, 儍佬...定係烈士咁呢

(同你講咗咁多都係想你明白乜叫「人食咗果後便知善惡」既意思, 唔係你諗既未食果前係白痴咁...食咗之後精靈咗, 天主唔想人咁精靈所以唔俾佢地食)
呢個都好客觀既,用法律就可以解決。佢違反現行法律,咪就係恐佈份子啦,如果將來法律改變咗,就可能封佢做烈士了,你諗返孫中山就知架喇,如果佢推翻唔到清朝,咁佢就只能係勾結外國勢力既恐佈份子了。
抽刀斷水 發表於 2023/1/13 09:53

天主俾咗人十把尺....第4-10既尺,
有邊樣係會因時間改變既呢?
不論誰人當家, 管轄, 掌權.....都適用架喎。
一班擾亂破壞社會,對市民進行私刑,傷害甚至意圖謀殺正務的警察,怎麼會分不出他是恐佈份子?!

是信耶 ...
昊暠昺 發表於 2023/1/13 11:13

你講得真無錯, 佢係恐佈份子,
之不過
當日就係好多食咗「知善惡樹上的果」既人, 排哂隊咁嚟悼念喎。
(食咗善惡樹果既人, 人哋就睇佢係烈土勒)
分雲吞水餃可以好客觀地用大小, 形狀, 食材來分辨
例如鐶銅鑼灣刺警條友, 係烈士(要悼念)定係恐佈份子... ...
beebeechan 發表於 2023/1/13 07:18

一班擾亂破壞社會,對市民進行私刑,傷害甚至意圖謀殺正務的警察,怎麼會分不出他是恐佈份子?至少能知是壞份子吧!

是信耶穌會致使人失去分辨能力嗎?

若要說烈士,怎樣說也應該係正在執行正務而被傷害的警察啦!
這話題, 老師講過了。
自己去學習我的講話:

談分別善惡樹, 從創世以來的故事
https://exchristian.hk/f ...
beebeechan 發表於 2023/1/12 23:00

唔敢攤出來討論嗎?

可能學習我的,才會正確去思考啊!
食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡..係用天主俾既尺
食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡, 不過係用 ...
beebeechan 發表於 2023/1/13 01:24

其一,神話那人已經與我們相似、能知道善惡 ............. 這很明顯並非天主既尺或始祖既尺,而是相似既尺。

其二,始祖未吃禁果前,不識善惡,就算天主有尺,佢哋都唔知嗰把尺係乜!

其三,始祖未吃禁果前,就算天主有尺,但佢哋不知善惡,也就是佢哋不知順從天主是善,也就不知違逆天主是惡。
beebeechan 發表於 2023/1/13 07:18

你所指既「客觀」係用天主/店主把尺定係自己把尺先?

例如鐶銅鑼灣刺警條友, 係烈士(要悼念)定係恐佈份子...真係唔係人曉分既

1. 我識分咩係雲吞、咩係水餃架,但係店主話呢碗雲吞係水餃黎喎。

或:

2. 店主話呢碗係雲吞喎,佢話係咪係囉,總之我識分啦。

抽刀斷水 發表於 2023/1/13 01:52

例如鐶銅鑼灣刺警條友, 係烈士(要悼念)定係恐佈份子...真係唔係人曉分既

圣经吩咐:基督既將一切執政的、掌權的、有能的、都_毀滅_

SEO tag,对联
大清皇帝就是神?

康熙, 雍正都無話佢哋係神啵

【a虫蛀 - 基督吩咐于圣经创世记//////纪】

第三章不就是說人聽了蛇的話, 不聽神的話.....咁就墮落
你依家亦係話要皇帝【===政府】話   , 不要聽神的話.........只係蛇變咗抽刀斷水唶

beebeechan 發表於 2023/1/12 23:00
死尔,终于,

扯低基督教顺服面具

露出基督教反动尾巴
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国

圣经吩咐:基督既將一切執政的、掌權的、有能的、都毀滅

食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡, 不過係用 ...
beebeechan 發表於 2023/1/13 01:24
(正如你既{的}基督臭閪【屎窟窿】教 ‘“道德觀”’,已經同正常講既好能够有出入勒)
SEO tag,对联
不過, 皇帝唔使個世界既大業主喎
beebeechan 發表於 2023/1/13 01:29
不過, 基督《称,》系整个世界【那魔,包括 - 中国】既上天主。祸!

呢點唔係好了解,係咪會咁:

1. 我識分咩係雲吞、咩係水餃架,但係店主話呢碗雲吞係水餃黎喎。

或:

2. 店主話呢碗係雲吞喎,佢話係咪係囉,總之我識分啦。
大清皇帝就唔係神,不過响佢既管轄區域之內,就要聽佢說話,否則就係違抗聖旨,即係違法。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 23:58

不過, 皇帝唔使個世界既大業主喎
#11你講得唔係太清楚,意思係咪咁:

食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡
食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡
抽刀斷水 發表於 2023/1/12 23:59

食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡, 不過係用自己把尺
(正如你既道德觀已經同教會講既有啲出入勒)
你回答一下, #11 說的, 怎樣是「在不能分辨善惡的狀態之下」
beebeechan 發表於 2023/1/12 23:01

#11你講得唔係太清楚,意思係咪咁:

食分辨善惡樹果子之後 => 能分辨善惡
食分辨善惡樹果子之前 => 都能分辨善惡
高級模式 | 發新話題
換一個