返回列表 回覆 發帖

[原創作品] 屹今為止,基督教未被人提及的另一大矛盾﹗﹗

回復  RyanChan

咁? 即係基督徒低死??
淚兒 發表於 2010/2/4 18:43

如果你從宗教上講,的確係,唔止基督徒低死,你都抵死,我都抵死..個個都抵死。

但我唔想死-_-,我諗你都係。
回復 11# RyanChan

這裡很久沒有教徒上來了。歡迎你!
為什麼你不去回覆電郵確認身份?
基本上,大家對基督教存有疑問係正常,可被接受。

但各位如果要根據基督教教義而作出挑戰,咁必須先了解其內容。我只係提出樓主所講並非聖經內容,所以推論都係錯誤既。

有人指生物分階級、上帝是否完善等等,其實可以咁理解。自然間與人本係和諧既,人係要管理大地。

天地所有都係上帝所創,只有人係照上帝形象所造。所謂「照上帝形象」並非指外表,而係指「天性」,我上面都有提及。人唔係上帝既兒子,而係被造物之一,基督教中人稱為上帝既子民。神愛世人,所以用天父、父神相稱而已。亦即係基督教中所稱牧羊人與羊既關係。

如果各位認為所有被造物都係上帝既兒女,咁就好搞笑...樹同菜都有生命,你會與佢地以兄弟相稱嘛?你食佢地=兄弟相殘嘛?咁人係咪要食空氣、石頭等無機物?

我並非為基督教護航,亦非針對各位。本人對基督教有初步認識,所以見到有錯誤既推論,加以分享而已。如果各位要挑戰基督教,先要對其有所理解,所謂知自知彼,百戰百勝,我亦願意分享比大家知。
回復 4# RyanChan

咁要幾唔似先算唔係佢ge仔女??
好似話罪唔係被造喎 -- 教徒守則 -- 唔好乜卵都認嘛
沙文 發表於 2010/2/4 23:02

好似話罪唔係被造喎 ,咁係乜卵野來的??
其實世上有乜唔係被造物呢?]

好似話罪唔係被造喎 -- 教徒守則 -- 唔好乜卵都認嘛

慌死執輸咩
那是錯誤的。

人與動物係唔同既。 人係神按自己形象所造,有神既特性。人有基本是非觀,亦有渴望神既傾向( ...
RyanChan 發表於 2010/2/4 17:53

那就奇怪了,
若然上帝把創造物劃分等級,就是意味它對對萬物的態度並不平等,

這樣的上帝還算是「全善」嗎?

與靈性不靈性無關,是與最初被造時的身份有直接關係,
所以最終動物仍然是上帝的孩子,只要有生命者,當你創造它時,它便是孩子。

海馬爸爸造海馬bb出來的時候,海馬bb會把海馬爸爸認為父。
海馬無靈性,但角色關係的倫理上海馬爸爸是海馬bb的父親。

故此你的「靈性」及「人文分析」是不成立。

咁? 即係基督徒低死??

那是錯誤的。

人與動物係唔同既。 人係神按自己形象所造,有神既特性。人有基本是非觀,亦有渴望神既傾向(即係不同文化、時代背景人總會拜神,當然所拜既都唔同)..等等。人被稱為上帝既子女正確,但動物則唔係。

動物與山川河流一樣都係被造物(其實世上有乜唔係被造物呢?),雖然動物與人一樣有感情但係無靈性既。

天地初開時,人與動物互不相吃,人為神管理大地及地上行走既一切,大家都以植物為食。

但呢個和諧自從阿當犯罪後改變。 大洪水後,上帝對羅亞說道要建方舟什麼什麼...其中亦指出可以以動物為食物。

現今有人將素食與基督教拉上關係,有d本末倒置。雖然從聖經既原意上,人之初應為素食者,但罪已降臨大地,你仲講乜野素唔素食,呢個似係個人選擇甚於宗教問題。 引申出,按聖經意思,基督徒應該要做環保份子,因為人要為上帝管理大地,而非破壞大地啊。呵呵。
回復 2# 抽刀斷水

的確如此嘛 ,創世紀第一章已說 :
1:11 天主說:「在陸地上,土地上要生出青草,結種子的蔬菜,和結果子的果樹,各按照在它內的種子的種類!」事就這樣成了。 詠 104:14
1:12 土地就生出了青草,結種子的蔬菜,各按其類,和結果子的樹木,各按照在它內的種子的種類。天主看了認為好。
1:29 天主又說:「看,全地面上結種子的各種蔬菜,在果內含有種子的各種果樹,我都給你們作食物; 9:3
1:30 至於地上的各種野獸,天空中的各種飛鳥,在地上爬行有生魂的各種動物,我把一切青草給牠們作食物。」事就這樣成了。

只是有好多基督徒為飽口福 ,故說基督徒不支持素食 ,經文無說而已
很好~

有些人提倡說,耶穌也是素食者,所以大家不應抗拒素食,應仿效食素。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
高級模式 | 發新話題
換一個