返回列表 回覆 發帖

地球只是我們學習的地方

「石田為業喜非常,畫餅將來未見香。怎曉田耕耘不得,那知餅食不充腸。」
    車公老爺子真靈擎,今年靈籤 ...
旁觀者 發表於 2019/3/1 22:51

呢啲「靈籤」, 任你點解作既唶。

路加比車公早明白呢個道理哩

路加福音 12章
耶穌對他們設了一個比喻說:「有一個富人,他的田地出產豐富。
17他心裡想道:我可怎麼辦呢?因為我已沒有地方收藏我的物產。
18他遂說:我要這樣做:我要拆毀我的倉房,另建更大的,好在那裡收藏我的一切穀類及財物。
19以後,我要對我的靈魂說:靈魂哪!你存有大量的財物,足夠多年之用,你休息罷!吃喝宴樂罷!
20天主卻給他說:糊塗人哪!今夜就要索回你的靈魂,你所備置的,將歸誰呢?
21那為自己厚積財產而不在天主前致富的,也是如此。」

楂住條籤, 總會講到聽眾愛聽的說話哩, 
唔係點出黎混餐晏仔
回覆  Dalvm
例如我想要自由地在空中飛翔,我就是做不到。

龍井樹 發表於 2019/3/1 14:10

其實無人阻到你上IFC 躍下, 自由在空中飛翔二十秒㗎喎

你現在就去做哩

睇落去佢地都飛得幾自由下
「石田為業喜非常,畫餅將來未見香。怎曉田耕耘不得,那知餅食不充腸。」
    車公老爺子真靈擎,今年靈籤 ...
旁觀者 發表於 2019/3/1 22:51

特首, 中央都可以拎條籤話靈, 拿, 車公都話民族黨唔實際, 不踏實。
一於 ban 咗佢!
個股市冧一千幾百點後,
十點財經條友又可以拎條籤話靈,

真係, 條籤係死既, 人既話先係生
美好的結局不能抵銷過程的醜惡,你聽過"不擇手段"這個成語嗎?

龍井樹 發表於 2019/3/1 13:53

你講到上邊個神故意做出啲惡事來泡製出美好結局咁囉。

好似有創意既藝術家, 會把被人破壞了的東西變成有趣味的作品,
從壞事中結出些好果子。
但不是故意去為一件藝術品, 不擇手段去搞破壞公物既。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
不過, 呢到就有條友話
神要發揚人要有愛心,
故意做些死人冧樓, 屍橫遍野埸景
更何況他是全能的上帝,總能夠勉去過程的苦難吧?天地不都是憑上帝的一句說話而形成的嗎?

龍井樹 發表於 2019/3/1 13:53

人會去犯罪, 是人類每一個人的天性。
因為有些人要為滿足自己的私慾便犯罪, 所以世上便有人要因這些罪而受罪。
有些代罪羔羊的遭遇的確很淒慘。

你自己每日都不知犯了多少罪,
使別人在受罪。
你要有個上主禁止他人去犯罪時, 但又容許你每日繼續犯罪,
會唔會唔多公平?

上主要出手鏟除罪人時, 不會只鏟你心目中的罪人㗎喎。
要鏟, 就冚家鏟。
楂住條籤, 總會講到聽眾愛聽的說話哩, 
唔係點出黎混餐晏仔
beebeechan 發表於 2019/3/1 23:13

車公係靈就確係靈。
    你唔見移鼠靈﹖佢話自己係「先知」,原來已發生咗嘅事佢都未知。
    佢滿嘴胡言,都可以在愚蠢嘅「耶撚」中,混出大魚大肉。
車公係靈就確係靈。
    你唔見移鼠靈﹖佢話自己係「先知」,原來已發生咗嘅事佢都未知。
    佢滿嘴胡言 ...
旁觀者 發表於 2019/3/3 00:12

老師又有野要教你勒。

睇落, 你就係俾「先知」呢個譯名呃到你。你以為係能知未來, 講預言既茅山術仕咁。
先知, prophet。。。。你去查下一本正經既詞典, 
prophet 係解作乜先哩。

你識的野少, 講的話卻多!
唔理你原文係乜,妖書就將屁眼教主吹噓為「神」,「神」就有「先知」能力,實際上,移鼠乜「神力」都冇,吹牛尚有幾分本事。
唔理你原文係乜,妖書就將屁眼教主吹噓為「神」,「神」就有「先知」能力,實際上,移鼠乜「神力」都冇,吹 ...
旁觀者 發表於 2019/3/4 00:32

你乜都唔理唔等如你就係大銀哂㗎啵。

你係馬路上乜都唔理,係咪就可以亂叉咁行,點過馬路都得?
你去試下哩
你乜都唔理唔等如你就係大銀哂㗎啵。
beebeechan 發表於 2019/3/4 00:59

字都未識,就先學吹水。讀多幾年書再講啦。
旁觀者 發表於 2019/3/5 02:09

你都唔係「康講」人
梗係唔識地道話哩
旁觀者 發表於 2019/3/5 02:09

以論壇來說,吹水帖既收視率係好過貼文轉載,搬字既帖
高級模式 | 發新話題
換一個