返回列表 回覆 發帖

人生,真係要及時把握機會

小小更正。原來女人多胞胎紀錄係12個。所以如果受精時注入靈魂theory成立,天主需每次準備12個靈魂standby.咁勞師動眾的笨7方法,醒目的天主當然唔會採用。

所以應該係出世時才注入靈魂。因為果時男定女都已confirmed. 受精前則係男精蟲入定女精蟲入又好難講,不確定factor甚多。
若果女靈魂入咗男人身or  vice versa聖教會又多嘢講矣。因此每次房事,天主都要預備24個靈魂(可能12個全男/12個全女呢?who knows)
Don't know where God is but the Devil is in the details
20樓係您寶貴意見喎
Don't know where God is but the Devil is in the details
您的theory不合理的另一項證據係,
沙文 發表於 2023/2/23 23:19

我都無擺過乜theory 出嚟
一直都只係你翕九
所以詳情係咁:二人扑嘢時,靈魂先捐入老母tunnel中stand by. 見有蟲破蛋即迅速隨蟲而入。
沙文 發表於 2023/2/23 17:05

原來你還是在靈魂狀態時便鐘意捐窿捐罅..
怪唔知搵到個肉身殼後仲係咁鐘意搵窿捐
您的theory不合理的另一項證據係,有機會生雙胞、三胞,咁蛋內咪要有好L多個靈魂?若然事先存3個靈魂但結果只生一胞胎,咁其餘2個靈魂豈非屣L咗?
以及,天主會唔會放靈魂入修女的卵子內等神父呢?這些問題我們亦要默想。
基於以上,我認為一受孕即刻存靈魂不合理。應該係出世時才派靈魂上身,因為嗰時就可認confirm要派幾多個靈魂唔會屣
唔係,您的theory唔啱。若果靈魂在蛋內,咁若然冇蟲入去,靈魂咪死L埋咯。所以,若是這個stage有靈魂,咁靈魂就係趁條蟲破蛋的剎那乘機跟住條蟲捐入去,我冇話靈魂係條蟲的一部份。
蟲、蛋、靈魂三樣東西本來係分開活動。
所以詳情係咁:二人扑嘢時,靈魂先捐入老母tunnel中stand by. 見有蟲破蛋即迅速隨蟲而入。
若果蟲不能破蛋,天主回收靈瑰,查找附近有無其他男女正在……
如果附近冇,但收到風貴陽有,咁就唔好意思嘞,屈就下,做個勇敢中國人
ps 我們間中會聽聞婦女誕胎,就係因為有時靈魂身手不敏捷未能及時跟蟲蟲捐入蛋內之故
回覆  beebeechan
我本身就冇嘅意圖。不過若果您講解得好令我明白原來我嘅靈魂係跟住我老豆條蟲捐入去阿媽 ...
沙文 發表於 2023/2/23 01:55

你呢啲係幾男人主義, 你以為你本來係條虫嚟? 而唔係本來係亞媽隻蛋
點解唔係個靈魂係亞媽隻蛋到, 當條虫捐咗入去時才激活?
回覆 17# beebeechan
我本身就冇嘅意圖。不過若果您講解得好令我明白原來我嘅靈魂係跟住我老豆條蟲捐入去阿媽隻蛋,I'll stand with you.因為我自己都唔記得。(順便問埋點解新捐入去的靈魂冇memory,經書又係冇解釋)點解有靈魂而冇memory
以及,植物人嘅靈魂處於咩狀態,又係經書中好似冇答案,還是我看了又不明白,聽了又乜乜物物…… ...
沙文 發表於 2023/2/23 00:49

大昏迷的也有靈魂,或者好似電腦病毒咁, 存在在記憶體中...但不一定會發作, 即使在運作也不為你所覺。
其實我還有一些疑問, 請教下大家
人幾時開始有靈魂嘅呢? 我唔知邊個宗教有講明呢樣嘢. 係粒精蟲捐入去個蛋 ...
沙文 發表於 2023/2/22 23:18

這個疑問背後是否隱藏不良甚至邪惡動機?

把人有靈魂的時間推後....推到「喺個tunnel度捐出嚟的moment?」先係叫人, 有靈魂, 咁就可以把墮胎合理化, 減少良心不安, 罪過感?

有仔襯嫩生, 有胎襯早墮
以及,植物人嘅靈魂處於咩狀態,又係經書中好似冇答案,還是我看了又不明白,聽了又乜乜物物……
其實我還有一些疑問, 請教下大家
人幾時開始有靈魂嘅呢? 我唔知邊個宗教有講明呢樣嘢. 係條蟲捐入去個蛋嗰個moment開始
還是出世嗰陣喺個tunnel度捐出嚟,上帝趁機塞個靈魂入去?
我睇戲係有講㗎, 不過睇完都唔係好明
我就有異性冇人性,佢有人性冇異性,所以您confirmed佢嘅性格缺陷。有口話人冇口話自己。人要離開父母娶老婆,佢就咁大個仔仲未離開父母又冇正當職業,父母係咪每月畀allowance佢去抹大垃幫襯馬利亞呢?翻生嗰朝,抹大拉馬利亞又慣咗手勢摸佢,耶穌說不要摸我,因為佢未返去搵約瑟攞零用錢。就因為清咗袋要問老豆攞錢。
我呢個考證合情合理AI都話冇破綻卦?
您都認為耶穌扭扭擰檸屎窟花女人形,我哋終於有共識,toast!
釘下十字架幾咁閒,spartacus咽陸幾千人一齊釘 ...
沙文 發表於 2023/2/20 16:48

扭扭擰檸咁先係有人性....係良家婦女, 隣家女孩
唔通好似你去叫咁,
雞姐話:亞叔, 唔該快手啲出火...我仲有客等緊下埸
您都認為耶穌扭扭擰檸屎窟花女人形,我哋終於有共識,toast!
釘下十字架幾咁閒,spartacus咽陸幾千人一齊釘都冇聽過有人喊若喊窟
.

嗚....老豆求你撤去這杯, 但不要從我的意思,要從你的意思

沙文 2023/2/20 15:00 提交

當日你同蘿莎蓮初次上床時,佢都話你好衰架、唔好咁哩,但不要從佢的意思,要從你的意思
拋浪頭啫, 好似呢度咁,鳩噏乜都得兵權都唔喺佢度
若果真係兵權就唔使喊苦喊忽啦
我個仔細時食藥水夠係咁話:
嗚嗚嗚....老豆求你撤去這杯, 但不要從我的意思,要從你的意思
大石責死蟹啫,您估佢真係自願咩。臨刑都話唔制,好似我個仔細個飲藥水。順下您意咋老豆乜乜物物婆婆媽媽睇 ...
沙文 2023/2/20 14:08 提交

佢有12營天兵俾佢指揮架喎。
唔係自願既話一早打殘班羅馬佬哩。
當年耶路撒冷被亞述兵圍城,城破在即,一個天使就劈冧18萬亞述兵。
12營……
大石責死蟹啫,您估佢真係自願咩。臨刑都話唔制,好似我個仔細個飲藥水。順下您意咋老豆乜乜物物婆婆媽媽睇見佢就衰
可能耶穌自己都係憾親頭喎
沙文 2023/2/20 05:15 提交

真係有啲short short 地。
有天國太子唔做,走嚟人間俾人蹧質。
高級模式 | 發新話題
換一個