返回列表 回覆 發帖

人老咗扯唔起旗多咗隻腳有病痛睇到苦難就係會走番去信神

您加開,我哋咪再call手足。
邊個夠疊馬?而家全世界8B人口,貴教搞極都係廿零億啫
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 25# beebeechan
就係同您撐旺個場等您唔好咁肉酸。

大家版友咪客氣啦,you're welcome.
聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。
沙文 發表於 2023/2/7 23:09

你呢啲只係小型教會既思維。每周日只得一埸, 得一個牧師頂住。

大教會, 天主教聖堂....人多唔夠位? 隨時加開幾埸哩...好似演唱會咁

普通一個聖堂, 主日撒閒閒地都有四埸
加開無問題既
至於好人好姐嘅非/反基版友,我亦encourage佢地得閒去聖堂聽道理。

屌你個死沙文!究竟你係人定係鬼?

大 ...
大人稍息雷霆之怒,且聽在下獻策。咁様,其實係要消耗佢地寶貴資源。聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。
沙文 發表於 2023/2/7 23:09

乜唔係話依家聖堂好多空位架咩
回覆  抽刀斷水

第五條:資格:
(a) 唯有天主教教友始可安葬在天主教墳場內。
(b) 已接受天主教收錄禮之 ...
沙文 發表於 2023/2/8 06:04

對無心信既人....個個星期日要佢地去聖堂霸位
為幅山地,長年累月咁去上慕道班....佢地話:不如死L咗好過哩
回覆 22# 抽刀斷水

第五條:資格:
(a) 唯有天主教教友始可安葬在天主教墳場內。
(b) 已接受天主教收錄禮之慕道者逝世後亦可安葬在天主教墳場內。

我哋嘅theory雙劍合璧就好掂嘞。一面讀慕道班,但永遠畢唔到業,留班再讀,咁就occupied課室學位。萬一死L咗,就霸埋山地。
慕道班唔駛學費書簿費activity fees之類個可?
安葬天主教墳場之申請
(四) 生前從未學習要理,瀕死或已陷昏迷時應其親戚之請而領洗者,不得發給天主教墳 ...
beebeechan 發表於 2023/2/6 01:19

呢條例就印證咗我既講法啦,真係好鬼多人臨死信教搏有塊地咋,不過都有法律罅可以走既:只要佢話領洗唔係應親戚之請,咁就不在此限啦。

仲有一條例喎:慕道者亡故時有權安葬天主教墳場。

正所謂:得閒慕吓道,殯葬有門路。
至於想跳出來屌鳩我的陳版友,亦不應咁做。
至少我都幚您引佢地聽道理,若果您落足嘴頭,都未嘗冇機會捉番迷途羔羊嘛。
Don't know where God is but the Devil is in the details
至於好人好姐嘅非/反基版友,我亦encourage佢地得閒去聖堂聽道理。

屌你個死沙文!究竟你係人定係鬼?

大人稍息雷霆之怒,且聽在下獻策。咁様,其實係要消耗佢地寶貴資源。聖堂座位有限,一大群打死都唔信的人入聖堂聽道理,佔據曬座位,受fire protection and prevention act所限,想加企位都唔得。咁,真正想聽福音的人就冇機會入去。
只要長期堅持,可將教會資源消耗怠盡。冷氣都要開大尐,佢地唔夠膽焗暈慕道朋友嘛。
只要期間表現一定程度慕道及死都唔畀錢。此#37計,叫做"表面風光,內裡陰乾"好唔好呢?
嗰時唔係可以唔入嘛,唔入就死少一個共產黨
或者佢一開始生cancer就申請呢?有些cancer拖得耐尐,
沙文 發表於 2023/2/6 09:13

既然咁憎共產黨, 點解唔好似信耶穌咁:
「趁仲可以唔信耶穌就盡量唔好信。」
「趁仲可以唔入共產黨就盡量唔好入。」?
或者佢一開始生cancer就申請呢?有些cancer拖得耐尐,希望您唔好咁快。
回覆  抽刀斷水
我都好贊成。橫豎都拉柴,信都冇咩損失啫。
即如有個古仔:有個人好憎共產黨,.臨死就申請入黨。
沙文 發表於 2023/2/6 07:50

講到入共產黨好似申請信用咭, 同財務公司借錢, 早上申請下午有錢咁易
回覆 13# 抽刀斷水
我都好贊成。橫豎都拉柴,信都冇咩損失啫。
即如有個古仔:有個人好憎共產黨,臨死就申請入黨。人地問佢點解,“又死一個共産黨啦hahaha”
回覆  沙文

响蛙島,有啲人係為咗搵墓地容易啲同搞喪禮體面啲,等屋企人無咁奔波,所以決定臨終信教 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/5 02:41

安葬天主教墳場之申請
(四) 生前從未學習要理,瀕死或已陷昏迷時應其親戚之請而領洗者,不得發給天主教墳場安葬許可證。
https://www.sspeterandpaul.org.hk/%E4%BF%A1%E5%8F%8B%E6%87%89%E7%9F%A5/%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E5%A2%B3%E5%A0%B4%E8%A6%8F%E5%89%87/%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E5%A2%B3%E5%A0%B4/

魔高一尺, 道高尺半....頂住
回覆 1# 沙文

响蛙島,有啲人係為咗搵墓地容易啲同搞喪禮體面啲,等屋企人無咁奔波,所以決定臨終信教。
呢個人冇人向佢「囈下囈下」到自己決定領洗,我真心替佢高興,感謝天主!
逃出魔幻紀 發表於 2023/2/4 12:40

你又話唔知啲人係咪真心信耶穌,又為乜咁高興?
呢位版友嘅發現真係好具有consistency
《查理周刊》:「嬰兒耶穌是‘罪惡之子’,是給人帶來苦難的撒旦」。
邪教之所以為邪教,是因為它的觀念與正常人完全顛倒。
高級模式 | 發新話題
換一個