返回列表 回覆 發帖

人生,真係要及時把握機會

聖經中的鬼, 就係魔。在舊約中很少出現, 好似只有掃羅王一例(1 Samuel 16:14)當時驅魔很簡單, 叫一個 musician彈奏一曲搞掂, 我諗吹簫都得。

唔知點解一到新約就通街都係鬼, 而且要法力高強嘅耶穌先至搞得掂。

照理, 佢哋咁怕耶穌, 冇理由會咁鍾意在巴勒斯坦地區搵食, 世界之大, 去長安、洛陽找hosts唔得嘅咩?嗰陣時未有道教、佛教, 污鬼打橫行都得啦, 點解係都要雷埋去等耶穌表演趕鬼呢? 其實係咪做媒㗎咋?
Don't know where God is but the Devil is in the details
唔知點解一到新約就通街都係鬼, 而且要法力高強嘅耶穌先至搞得掂。。
沙文 發表於 2023/3/9 00:26

唔係喎
耶穌派出去既70個靚返嚟既report, 都話驅鬼好掂喎, 一撻耶穌嗰哚就搞定
唔係喎
耶穌派出去既70個靚返嚟既report, 都話驅鬼好掂喎, 一撻耶穌嗰哚就搞定 ...
beebeechan 發表於 2023/3/8 08:34

咦你幾時改咗信新教㗎?

思高:  那七十二人歡喜地歸來,說:「主!因着你的名號,連惡魔都屈服於我們。」
和合本: 那七十個人歡歡喜喜的回來說、主阿、因你的名、就是鬼也服了我們。

Congrets! 我老婆帶領你㗎?
咦你幾時改咗信新教㗎?

思高:  那七十二人歡喜地歸來,說:「主!因着你的名號,連惡魔都屈服於我們。」 ...
沙文 發表於 2023/3/9 00:47

咁你亦愈嚟愈天主化喎(睇多咗思高)
(由中學返番去小學?)
天主教痛失英才,快通知魔幻版友,要蕭何月下追韓信呀
Don't know where God is but the Devil is in the details
天主教痛失英才,快通知魔幻版友,要蕭何月下追韓信呀
沙文 發表於 2023/3/9 01:09

我講下和合話唶,
有時我都上帝,摩西架喎
係咪㗎, 咪死頂喎, 好似未見過你忽然新教㗎啵
係咪㗎, 咪死頂喎, 好似未見過你忽然新教㗎啵
沙文 發表於 2023/3/9 01:19

咁, 係70 定係72....我又無研究過
你哋跟咗新教呀!

天主教番文經原先係咁
The seventy-two came back rejoicing. 'Lord,' they said, 'even the devils submit to us when we use your name'
https://www.catholic.org/bible/book.php?id=49&bible_chapter=10

KJV And the seventy returned again with joy, saying, Lord, even the devils are subject unto us through thy name.

NRSV-CE  The New Revised Standard Version, Catholic Edition
17 The seventy returned with joy, saying, “Lord, even the demons are subject to us in your name!” (Other ancient authorities read seventy-two)
https://www.biblegateway.com/pas ... 3A17&version=NRSVCE
轉新嗰陣裁員炒咗兩條友呀
舊教轉新教嗰陣裁員炒咗兩條友呀
The seventy-two came back rejoicing. 'Lord,' they said, 'even  ...
沙文 發表於 2023/3/9 03:55

即係注定預告了新教教會始終唔夠舊教咁財雄勢大, 成日有財困, 卦住搲水
即係注定預告了新教教會始終唔夠舊教咁財雄勢大, 成日有財困, 卦住搲水
beebeechan 發表於 2023/3/9 07:14

新教舊教原來信不同的耶穌?
耶禍華打耶禍華,耶穌打耶穌,老x馬利亞打老x馬利亞?
鬼打鬼,一窩妖精打架!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
beebeechan 發表於 2023/3/9 07:14

為財雄勢大而沾沾自喜的叫乜野教呀?答案是:邪教!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。

什麼教會被雷公劈呀?當然答案是:邪教啦!
上帝都敢劈,證明乜野呀?
呀,答案有2個:
基督教的神是假貨,騙人,所以俾雷公劈!
基督教的神是妖孽,害人,所以俾雷公劈!

.
唔係喎
耶穌派出去既70個靚返嚟既report, 都話驅鬼好掂喎, 一撻耶穌嗰哚就搞定 ...
beebeechan 發表於 2023/3/8 08:34

冇錯啦,要靠撻耶穌朵,即是要耶穌嘅法術方可成事。
舊約嘅鬼就唔係咁煩,求其彈奏一曲,彈得難聽就鬼都怕。點解舊約驅邪治鬼唔駛耶穌?

係因為耶穌這個角色尚未被創_出來?
今次係創造定創作呢?您教下我番書仔嘞?
冇錯啦,要靠撻耶穌朵,即是要耶穌嘅法術方可成事。
舊約嘅鬼就唔係咁煩,求其彈奏一曲,彈得難聽就鬼都怕 ...
沙文 發表於 2023/3/9 08:53

鬼都唔同型號卦
有鹹濕鬼, 孤寒鬼, 陰濕鬼, 吸血鬼, 餓鬼...
困擾撒烏爾隻鬼係cougar女鬼, 每當小鮮肉大衛打band唱歌, 好似今日大媽睇到mirror Anson Lo 咁 , 嗒糖, 唔得閒搞撒烏爾…。聽concert先。

新約既鬼都唔係隻隻怕耶穌個哚架,
門徒都話點解有啲鬼趕唔到,
耶穌話有啲要禁食加祈禱先得。
屌我唔係叫您教我有幾多種鬼。
您先教我:
1. 照理, 佢哋咁怕耶穌, 冇理由會咁鍾意在巴勒斯坦地區搵食, 世界之大, 去長安、洛陽找hosts唔得嘅咩?嗰陣時未有道教、佛教, 污鬼打橫行都得啦, 點解係都要雷埋去等耶穌表演趕鬼呢? 其實係咪做媒㗎咋?

and then
2.點解舊約驅邪治鬼唔駛耶穌?
3. 係因為耶穌這個角色尚未被創_出來?

last but not least
今次係創造定創作呢?您教下我番書仔嘞?

程門立雪, 恭聆教益
鬼都唔同型號卦
有鹹濕鬼, 孤寒鬼, 陰濕鬼, 吸血鬼, 餓鬼...
困擾撒烏爾隻鬼係cougar女鬼, 每當小鮮肉 ...
beebeechan 發表於 2023/3/9 10:38

捉鬼呢味野,張天師認第一,冇人敢認第二啦!
耶穌應該恭請張天師出山,用胡蘆收曬啲鬼,鬼在胡蘆中溶化,可以倒出來讓耶穌進補,既環保,又不浪費。

但故事中的耶穌真是廢到令人無語,將啲鬼趕入群豬中,又浸死曬啲豬,真是低B到冇人有!
講明是鬼囉,會浸得死?
真是低B人作低B古仔。

另外豬是農民的生計財產黎,一下子把人地的豬全部浸死曬,要不要賠錢呢?
又唔可以BBQ,做紅燒肉,因為有鬼的豬你敢食嗎?

你們本【廢書性經】的白痴故事,一定係白痴仔寫,用黎呃白痴仔,當然又有白痴仔肯信。

.

舊教轉新教嗰陣裁員炒咗兩條友呀
沙文 發表於 2023/3/9 03:55

咩裁員呀咪講笑啦,做乜少兩件架?
回覆 258# 抽刀斷水

我都想知做乜,總之就係埋數發現少咗兩個staff.

現今,驅魔已成教會一個特別部門,獲頒專業資挌才可提供有關服務。(新教好似冇咁嚴格,具體細則不太清楚)
據說每年接受驅魔服務人士數之千計,年來累積應該數以萬計的人曾試過,但不幸地我一個都唔識,邊個親友試過鬼上身呢?佔人口比例幾多%呢?不知pew有冇stats?
又不知係幸定不幸,我都未經歷過鬼上身。如果有幸鬼上身,我有機會同汚鬼直接溝通,可能佢心情好的時候肯解答我樓上提出,教友唔肯答的問題。
“既然您哋咁驚耶穌,當年何必係都要圍住耶路撒冷搵食?當時長安洛陽繁榮安定由治及興,冇佛教道教阻頭阻勢,儒家又唔識呢味嘢當佢冇到,駛L睇阿穌面色咩?您地去中原走走唔得咩?做咩要咁配合佢特登畀佢趕?其實您地係咪同佢夾埋咖?”

我諗佢地唔會舉報我要求外部勢力入侵卦?我又冇叫佢地來港。
我未必係人人都認為全省最靚仔,但至少喺阿仔出世前我老婆係咁認為。我個殼唔太差咖,各位搵hosts的鬼大哥請畀下面鄭重考慮。
屌我唔係叫您教我有幾多種鬼。
您先教我:
1. 照理, 佢哋咁怕耶穌, 冇理由會咁鍾意在巴勒斯坦地區搵食, 世界 ...
沙文 發表於 2023/3/9 11:05

你成日屌, 小心overdue喎
高級模式 | 發新話題
換一個