返回列表 回覆 發帖

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

你通常喺邊度潛?
沙文 發表於 2023/3/23 06:06

我不是一個潛水發燒友,但偶爾去旅行,
見當地有潛水活動都會參加速成班玩下,不會潛很深的,都是看看珊瑚礁之類的。

一共只潛了两次,
一次和朋友去,在泰國普吉島Racha Yai,學習用水肺潛水看到金槍魚,石頭魚和石斑魚等海洋生物。
另一次亦是和朋友去,在海南島三亞蜈支洲島。
以上兩個地方都是熱帶,岸上很熱,以為水底會ok,原來很冷,非常冷!

另一次和家人去澳洲,當時正好在Cairns,
澳洲朋友問我想不想去大堡礁潛水,但因為陪伴家人,結果也去不成。

我只是初哥一名,不過海底的一切真是十分新鲜有趣!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
你通常喺邊度潛?水好凍咩?California?
Don't know where God is but the Devil is in the details

回覆 126# 127# 沙文

Wetsuit 是合身的,不過可能比較薄。
謝謝您沙文,
下次再有機會潛水,
我一定會預先帶備你推薦 Link 内的 The Mares Men’s Rash Guard ,or Rash vest,
和一于帶埋 heat packs (有備無患)
不用再因為凍到頂唔順,而要早早上船了!

非常感謝您的專業建議

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
所以,在海底覺得冷是正常的?
除了塞 Reusable Heat Packs之外,還有可以另外加穿什麼內衣嗎?Thanks ...
leefeng 發表於 2023/3/22 09:35

答埋這個問題。
yes.因為水的density比空氣高, 所以水的heat capacity亦高過空氣。

which means 體溫在水中流失較快,所以同樣氣溫25 ℃度,水溫又係25 ℃,您浸落水總是覺得涼枕枕。
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 125# leefeng
我建議首先睇下wetsuit係咪大得滯
https://www.scuba.com/blog/scuba ... under-your-wetsuit/
https://huntingwaterfalls.com/what-to-wear-under-a-wetsuit-for-warmth/
您著wetsuit 定drysuit?
沙文 發表於 2023/3/23 01:52

是wetsuit
您著wetsuit 定drysuit?
有些reusable heatpad,塞在wetsuit 或drysuit內都得。I've tried it.
Hot to Go Reusable Heat Packs - Bu ...
沙文 發表於 2023/3/23 01:26

所以,在海底覺得冷是正常的?
除了塞 Reusable Heat Packs之外,還有可以另外加穿什麼內衣嗎?Thanks
assuming 您講緊wetsuit.
沙文 發表於 2023/3/23 01:18

是的, 明明穿着全套wetsuit,但在海底仍然覺得非常冷,是什麼問題呢?Thanks
有些reusable heatpad,塞在wetsuit 或drysuit內都得。I've tried it.
Hot to Go Reusable Heat Packs - Buy 4 Get 4 Free! https://a.co/d/6YHjNPx
assuming 您講緊wetsuit.
最cheap解決方法係痾督尿
P.S. How about this? I think you can understand more in this way.

As a matter of fact, evertime I a ...
沙文 發表於 2023/3/23 00:25

想請教一下,為什麼穿了潛水衣,在水底仍然覺得非常冷?需要加穿什麼在裡面嗎?Thanks

.
P.S. How about this? I think you can understand more in this way.

As a matter of fact, evertime I am in the water beathing from a regulator, it is like a baptism to me. So it cannot be 好悶,唔夠盞鬼.
佢黐埋你到好過黐旁膠者, 下流虫呢啲「白吃」
至少學下寫帖唔好咁膠, 屎尿有改善 ...
beebeechan 發表於 2023/3/22 22:39

你們基督教徒信一個不存在的人造神棍,唔知膠唔膠?
你地又煽動後生仔喪失道德倫常打殺冇反抗能力既老年人士,唔知膠唔膠?
你地躱在教會指使信徒去出賣自己國家,散播謠言話中共賣國,
但你們基督教徒又支持/盼望/被【殖民】?唔知膠唔膠?
你們簡直是人類渣滓,還厚臉皮站在道德高地,為你們個外族主子做奴才而沾沾自喜咁下流賤格? !

.
I’ve been enjoying scuba diving for nearly 4 decades. Now I’m trying to give back to the sport. Is it boring? Sometimes, yes. But eventually, looking at the boys/girls blowing bubbles in the water, it’s worth everything.

I hope this helps.
而家唔係講緊離天主遠定近嘅問題,係講緊人嘅語言溝通同理解力嘅問題,你個friend唔明我講「佩服埋 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/3/22 23:51

通常基督教徒一講到呢種釣魚式既說話「佩服埋你嘅認真嚴謹,不過唔知你會唔會玩得好悶,唔夠盞鬼呢?」
後面就是「你信天主教啦,信咗你就唔會悶,同夠盞鬼架啦」!
唔膠都係遠離天主,有咩分別呢?
好比一個人開雞竇轉行做賣冰。
沙文 發表於 2023/3/22 23:29

魔幻就是人版啦,做完貪官共犯轉行做販賣耶穌天主。

魔幻做着貪污共官的集散小金庫,收受民脂民膏當遊戲。
一個同其他高官司機玩牌捽腳指的魔幻,幾千蚊只不過是他的貪污money的九牛一毛,
天天享受飛去睇北極光,又飛去潛水,又打Golf 的民脂民膏生活。
難怪所有天主教基督教徒唔中意中國,因為現在的中國斷咗貪官家屬魔幻的財富水喉唄!
您禁食就一定掂,聽主耶穌話啦。我都係污鬼一隻,只會令佢更遠離主
沙文 發表於 2023/3/22 22:23

而家唔係講緊離天主遠定近嘅問題,係講緊人嘅語言溝通同理解力嘅問題,你個friend唔明我講「佩服埋你嘅認真嚴謹,不過唔知你會唔會玩得好悶,唔夠盞鬼呢?」呢句說話嘅意思,如果你明白我講緊乜嘢,想拜托你同佢解釋下咁啫。我真係好想見識下你嘅傳意能力。
唔膠都係遠離天主,有咩分別呢?
好比一個人開雞竇轉行做賣冰。
高級模式 | 發新話題
換一個