返回列表 回覆 發帖

搵笨觀念大踢爆之 - Happy Mother's day

好似搭笠咁、你見到條友跑緊嚟,你襟住個open等埋佢。佢入到嚟就老馮咁口臉,多謝都無句。
呢啲人一樣乞人 ...
beebeechan 發表於 2022/5/18 04:05

我禽日都試過。
我跑埋去,條友襟住open等我。我就入隔離個笠。佢個笠係going down.但係我要上penthouse

我睇唔到佢咩面口,sorry.
回覆  抽刀斷水

除此之外,造物主仲有好多抵屌之處。
佢唔畀被誕生之生物參予是否誕生發表意見,連喺邊度 ...
沙文 發表於 2022/5/18 23:02

你呢啲簡直就係都未移民去美國就話要有選舉美國總統既權利
回覆 39# beebeechan

呢尐就係辯證唯物主義, 物質內部存在矛盾, 您又唔識譯?
回覆 41# 抽刀斷水

除此之外,造物主仲有好多抵屌之處。
佢唔畀被誕生之生物參予是否誕生發表意見,連喺邊度出世、幾時出世、老竇老母係邊個,都冇得揀。剝奪人選擇權,對人根本就一尐都唔尊重。
你好似沙文咁哩,唔識分老荳同uncle:
佢話身體開心等如身體健康
你話讚美即係擦鞋 ...
beebeechan 發表於 2022/5/18 04:19

sorry咯。我唔知您身體健康都咁L痛苦
最鬼憎啲擦鞋仔架嘞,讚乜鬼美。
抽刀斷水 2022/5/18 19:46 提交

你好似沙文咁哩,唔識分老荳同uncle:
佢話身體開心等如身體健康
你話讚美即係擦鞋
抽刀斷水 2022/5/18 19:46 提交

好似搭笠咁、你見到條友跑緊嚟,你襟住個open等埋佢。佢入到嚟就老馮咁口臉,多謝都無句。
呢啲人一樣乞人憎㗎。
究竟造物主值唔值得讚美呢? 各位覺唔覺得, 生命嘅誕生係有一個結構性缺憾: 關於佢誕唔誕生, 被誕生嘅生命係 ...
沙文 發表於 2022/5/18 09:06

究竟造物主值唔值得讚美呢? 各位覺唔覺得, 生命嘅誕生係有一個結構性缺憾: 關於佢誕唔誕生, 被誕生嘅生命係 ...
沙文 發表於 2022/5/18 09:06

讚美造物主唔一定係讚佢造咗你,
讚佢造出咗好多蘿莎蓮咁養眼既製成品。。。讚美佢俾咁多可以令你身體開心快樂既野
所以literally譯就係luklukkurkur咯, 冇我譯得咁生鬼傳神
沙文 發表於 2022/5/18 09:03

幾生鬼都要邏輯自洽先得

好似你講撚哂粗口咁鬧人講粗口, 無家教
究竟造物主值唔值得讚美呢? 各位覺唔覺得, 生命嘅誕生係有一個結構性缺憾: 關於佢誕唔誕生, 被誕生嘅生命係冇權參加意見, 這個生命誕生system先天性剝奪咗被誕生一方參加意見嘅機會, 存在很大的人權災難
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以literally譯就係luklukkurkur咯, 冇我譯得咁生鬼傳神
Don't know where God is but the Devil is in the details
您唔識就認唔識,業界一向都咁譯,

https://zh.m.wikiquote.org/zh-hant/%E9%BB%91%E6%A0%BC%E7%88%BE ...
沙文 發表於 2022/5/18 08:41

用繁體字的業界就對題一啲哩

But what experience and history teach is this---that nations and governements have never learned anything from history of acted upon any lessons they might have drawn from it
但是經驗和歷史所昭示我們的, 却是各民族各政府没有從歷史方面學到甚麼
您唔識就認唔識,業界一向都咁譯,

https://www.sohu.com/a/335092277_237819https://zh.m.wikiquote.org/zh-hant/%E9%BB%91%E6%A0%BC%E7%88%BE
您個新任特首弟兄話意譯先啱嘛
沙文 發表於 2022/5/18 00:21

你意譯亦不曉。。。。。大意咁譯就有
您個新任特首弟兄話意譯先啱嘛
唔係我講。
係Hegel.
咁出名嘅quote你都唔識茄?
沙文 發表於 2022/5/16 04:56

名家的話出自你口時, 就會走樣, 加埋你啲爛翻譯, 你都唔曉講出名家的原意

好比「海闊天空」大把人翻唱, 但又唔係個個都能唱出黃家駒韻味
有走音, 咬字不清
唔係我講。
係Hegel.
沙文 發表於 2022/5/16 04:56

名家的話出自你口時, 就會走樣, 加埋你啲爛翻譯, 你都唔曉講出名家的原意

好比「喜歡你」大把人翻唱, 但又唔係個個都能唱出黃家駒韻味
有走音, 咬字不清
唔係我講。
係Hegel.

https://quotepark.com/quotes/109 ... ach-is-this-that-n/
似乎真係人類從歷史得到的唯一教訓就係人類不會在歷史上得到任何教訓。
沙文 發表於 2022/5/15 03:38

咁很矛盾既話你都講
咁即係人有無從歷史中找到教訓???
高級模式 | 發新話題
換一個