返回列表 回覆 發帖

靠宗教信仰能改善生活嗎?

BTW, 貴教真係馬克思過馬克思。其實原教旨主義基督教唔係您地,又唔係東正,又唔係東儀天主教, 係佢地:
https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_communism
Don't know where God is but the Devil is in the details
所以我話您好彩,冇講錯喎。
您幾時有田地和房屋的,賣了以後,把賣得的價錢帶來,
35放在宗徒們腳前,照每 ...
沙文 發表於 2022/5/5 03:49

又即係...無人要你一定要捐United Way
但你捐一百, 就報捐咗一萬嚟退稅, 咁你就唔掂勒
唔係喎,佢都冇出聲話捐幾多,係伯多綠自己淫淫尋尋屈人一定要畀曬啫

1有一個人,名叫阿納尼雅,同他的妻子撒斐辣賣了一塊田地。
2他扣留了一部分價錢,妻子也表同意,就帶了一部份去放在宗徒腳前。
3伯多祿說道:「阿納尼雅!為甚麼撒殫充滿了你的心,使你欺騙聖神,扣留了田地的價錢呢?
Don't know where God is but the Devil is in the details
使你欺騙聖神,扣留了田地的價錢呢?
沙文 發表於 2022/5/5 04:08

佢唔想捐哂, 留起一截...唔係罪.......
講明, 佢地係「欺騙」
即係口話捐成幅地出嚟.....攞咗威, 點知原來係留起半幅
阿納冇話捐幾多,係伯多綠自己噏啫

由經文#2 放在宗徒脚前。

阿納都未開聲講嘢,佢冇話「我賣L咗撻地係得咁多而家畀L曬您」喎

伯多綠已經搶住claimed「阿納尼雅!為甚麼撒殫充滿了你的心,使你欺騙聖神,扣留了田地的價錢呢?

阿納本身係有高血壓長期病患,畀人咁L樣屈,一時受唔住刺激爆血管。本來諗住好L地地捐錢的教友就咁監生被伯多綠激L死咗

靠宗教信仰能改善生活嗎?

生活所涉及的範圍很廣,醫療係其中之一。
教友在貴教premises內發生一些emergengy medical conditions, 例如以下咁:
1有一個人,名叫阿納尼雅,同他的妻子撒斐辣賣了一塊田地。
2他扣留了一部分價錢,妻子也表同意,就帶了一部份去放在宗徒腳前。
3伯多祿說道:「阿納尼雅!為甚麼撒殫充滿了你的心,使你欺騙聖神,扣留了田地的價錢呢?
4田地留下不賣,不是還是你的嗎?既賣了,價錢不是還屬於你權下嗎?為甚麼你心中打算了這事?你不是欺騙人,而是欺騙天主!」
5阿納尼雅一聽這話,就跌倒斷了氣。凡聽見的人,都十分害怕。
6年輕人就起來,把他裹起,抬去埋葬了。
7大約隔了三個時辰,他的妻子進來了,還不知所發生的事。
8伯多祿問她說:「你告訴我:你們賣田地的價錢就是這麼多嗎?」她說:「是,就是這麼多。」
9伯多祿便說:「你們為甚麼共謀試探主的神呢﹖看,埋葬你丈夫者的腳已到門口,他們也要把你抬去。」
10她立刻跌倒在他腳前,也斷了氣。年輕人進來,見她死了,就抬去埋葬在她丈夫旁邊。
11全教會和一切聽見這些事的人,都十分害怕。

貴教唔係即時對遇到困難教友進行cpr. 報官府送醫館,而係在未certify death,冇通知家人,冇殯儀、獻花、家屬謝禮之下立時抬出去葬L咗佢。

咁樣改善生活,又真係慳水慳力喎。
簡約就是美, 而家尐人都興。我老婆都係咁講
生活最得到改善的一點係,教友瓜咗,貴教冇想法子通知佢老婆,而等佢老婆來到,第一件事又唔係通知佢老公死L咗,慰問佢,而係問佢撻地售價。

咁樣對錢嘅態度係我最欣賞嘅,生活真係大大改善。
貴教唔係即時對遇到困難教友進行cpr. 報官府送醫館,而係在未certify death,冇通知家人,冇殯儀、獻花、家屬謝禮之下立時抬出去葬L咗佢。
教友在貴教premises內發生一些emergen ...
沙文 發表於 2022/5/5 21:08

你認為生活太簡單, 唔夠細緻,
咁可以每日老婆煮飯前都先做個antigen test....係陰性先好入廚
煮好既菜都要化驗過無致癌物質先好拎上檯
我完全冇表示任何不滿喎,相反地我對貴教的簡約極表欣賞。
"咁樣改善生活,又真係慳水慳力喎。
簡約就是美, 而家尐人都興。我老婆都係咁講"

這個優良傳統薪火相傳,延續至今,快過打針,可喜可賀
https://news.pts.org.tw/article/478174
這個優良傳統薪火相傳,延續至今,快過打針,可喜可賀
https://news.pts.org.tw/article/478174
沙文 發表於 2022/5/5 23:23

偉大的祖國仲勁, 未斷氣就燒定先。。。earlybird 火化費或者有八折
上海安養院「活人裝屍袋」送去火化 苦主被救回現況曝光
https://www.ettoday.net/news/20220502/2242482.htm
沙文 發表於 2022/5/5 21:08

應該割起眼角膜, 心, 腎。。。呢啲值錢器官, 循環再用。。。不應草草埋葬
貴教改善生活第2點係,worry free一條龍服務:
教友一旦looks like瓜咗,唔駛問spouse意見,搵幾條茂利抬去掩埋。
譬如,假設我信咗主,捐錢時暴斃,我老婆梗肝腸寸斷,您仲同佢discuss棺材山地治喪委員會bb陳帶頭扶靈……一定加重佢精神負擔。
所以,即派人抬去Bucha妥善埋葬,咁就唔駛家眷咁煩,又慳番一大筆,生活自然大大改善。
以上係microcosm而言。在macrocosm方面,聖教會早在2000年前已建成共產公有均富經濟社會,駛L《資本論》咩?

32眾信徒都是一心一意,凡各人所有的,沒有人說是自己的,都歸公用。
33宗徒們以大德能,作證主耶穌的復活,在眾人前大受愛戴。
34在他們中,沒有一個貧乏的人,因為凡有田地和房屋的,賣了以後,把賣得的價錢帶來,
35放在宗徒們腳前,照每人所需要的分配。

其實,貴國應該任命梵帝岡人仕做曬人大代表、政治局常委,實行人民公社食大鍋飯,毋忘初心,皆大歡喜。

如果bb陳肯制,世人生活點會改善唔到?
其實,貴國應該任命梵帝岡人仕做曬人大代表、政治局常委,實行人民公社食大鍋飯,毋忘初心,皆大歡喜。

如果bb陳肯制,世人生活點會改善唔到?

沙文 2022/5/9 04:33 提交

你唔曉分辨宗徒大事錄描述的教會與共產黨既分別。咁老師我教教你。

經上既教會係「眾信徒都是一心一意」,凡各人所有的,沒有人說是自己的,都歸公用。
共產黨係人民「要跟隨國家政策」,凡各人所有的,沒有人說是自己的,都歸公用。

經上教會是「凡各人所有的,沒有人說是自己的,都歸公用。」
共產黨是「凡是自己所有的,沒有人說是自己的,都歸公用。」

簡單一句就是
共產黨是你有的都歸我。
教會是我有的可歸你。
殊途同歸啫。表面上看來中間手法有小小分別,目標都係咁偉大
殊途同歸啫。表面上看來中間手法有小小分別,目標都係咁偉大
沙文 發表於 2022/5/10 00:06

即係話強姦, 同魚水之歡....都無分別......殊途同歸啫
都生到仔咖。
都生到仔咖。
沙文 發表於 2022/5/10 02:20

今時今日, 唔使小都生到仔哩
係呀。既然貴教與黨嘅理念咁相同,就係同志啦。應該入政治局常委共同努力建構共産主義天堂
係呀。既然貴教與黨嘅理念咁相同,就係同志啦。應該入政治局常委共同努力建構共産主義天堂 ...
沙文 發表於 2022/5/10 06:38

#74樓講咗你聽有咩唔同,
你死都話一樣, 但又無力反駁老師既話.......
咁不如你話食屎同食飯都係一樣.....碳水化合物嚟唶
高級模式 | 發新話題
換一個