返回列表 回覆 發帖

靠宗教信仰能改善生活嗎?

靠宗教信仰能改善生活嗎?

生活所涉及的範圍很廣,醫療係其中之一。
教友在貴教premises內發生一些emergengy medical conditions, 例如以下咁:
1有一個人,名叫阿納尼雅,同他的妻子撒斐辣賣了一塊田地。
2他扣留了一部分價錢,妻子也表同意,就帶了一部份去放在宗徒腳前。
3伯多祿說道:「阿納尼雅!為甚麼撒殫充滿了你的心,使你欺騙聖神,扣留了田地的價錢呢?
4田地留下不賣,不是還是你的嗎?既賣了,價錢不是還屬於你權下嗎?為甚麼你心中打算了這事?你不是欺騙人,而是欺騙天主!」
5阿納尼雅一聽這話,就跌倒斷了氣。凡聽見的人,都十分害怕。
6年輕人就起來,把他裹起,抬去埋葬了。
7大約隔了三個時辰,他的妻子進來了,還不知所發生的事。
8伯多祿問她說:「你告訴我:你們賣田地的價錢就是這麼多嗎?」她說:「是,就是這麼多。」
9伯多祿便說:「你們為甚麼共謀試探主的神呢﹖看,埋葬你丈夫者的腳已到門口,他們也要把你抬去。」
10她立刻跌倒在他腳前,也斷了氣。年輕人進來,見她死了,就抬去埋葬在她丈夫旁邊。
11全教會和一切聽見這些事的人,都十分害怕。

貴教唔係即時對遇到困難教友進行cpr. 報官府送醫館,而係在未certify death,冇通知家人,冇殯儀、獻花、家屬謝禮之下立時抬出去葬L咗佢。

咁樣改善生活,又真係慳水慳力喎。
簡約就是美, 而家尐人都興。我老婆都係咁講
Don't know where God is but the Devil is in the details
阿納冇話捐幾多,係伯多綠自己噏啫

由經文#2 放在宗徒脚前。

阿納都未開聲講嘢,佢冇話「我賣L咗撻地係得咁多而家畀L曬您」喎

伯多綠已經搶住claimed「阿納尼雅!為甚麼撒殫充滿了你的心,使你欺騙聖神,扣留了田地的價錢呢?

阿納本身係有高血壓長期病患,畀人咁L樣屈,一時受唔住刺激爆血管。本來諗住好L地地捐錢的教友就咁監生被伯多綠激L死咗

Don't know where God is but the Devil is in the details
使你欺騙聖神,扣留了田地的價錢呢?
沙文 發表於 2022/5/5 04:08

佢唔想捐哂, 留起一截...唔係罪.......
講明, 佢地係「欺騙」
即係口話捐成幅地出嚟.....攞咗威, 點知原來係留起半幅
唔係喎,佢都冇出聲話捐幾多,係伯多綠自己淫淫尋尋屈人一定要畀曬啫

2他扣留了一部分價錢,妻子也表同意,就帶了一部份去放在宗徒腳前。
3伯多祿說道:「阿納尼雅!為甚麼撒殫充滿了你的心,使你欺騙聖神,扣留了田地的價錢呢?
所以我話您好彩,冇講錯喎。
您幾時有田地和房屋的,賣了以後,把賣得的價錢帶來,
35放在宗徒們腳前,照每 ...
沙文 發表於 2022/5/5 03:49

又即係...無人要你一定要捐United Way
但你捐一百, 就報捐咗一萬嚟退稅, 咁你就唔掂勒
BTW, 貴教真係馬克思過馬克思。其實原教旨主義基督教唔係您地,又唔係東正,又唔係東儀天主教, 係佢地:
https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_communism
所以我話您好彩,冇講錯喎。
您幾時有田地和房屋的,賣了以後,把賣得的價錢帶來,
35放在宗徒們腳前,照每人所需要的分配。????

您咁都唔L駛死,仲唔係天冇眼?
感謝主!您真係好L彩。
千真萬確,我聽過有人捐少個崩就即時Pk死。

1有一個人,名叫阿納尼雅,同他的妻子 ...
沙文 發表於 2022/5/4 20:37

呢一段係繼承第4章既

在他們中,沒有一個貧乏的人,因為凡有田地和房屋的,賣了以後,把賣得的價錢帶來,
35放在宗徒們腳前,照每人所需要的分配。
36有位若瑟,宗徒稱之為巴爾納伯,解說「安慰之子」,是肋未人,生於塞浦路斯島,
37他有田地,賣了以後,也把銀錢帶來,放在宗徒腳前。

阿納尼雅見人威, 又想威, 但又唔舍得買頭盔
十幾張s&p就掂啦,您輸埋條底褲都得 ...
沙文 發表於 2022/5/5 00:12

你又係對焦有問題

唔係用乜方法令你有, 令你冇...
係可以令你掂過碌蔗時, 又可一舖玩完

黐埋膠線都得
有會變咗無, 無既會變富足
都駛經講?又唔講埋阿媽係女人

十幾張s&p就掂啦,您輸埋條底褲都得
高矮好飄忽嘅

如此,田野間的一切樹木都承認我是上主,都知道我曾使高大的樹矮小,使矮小的樹高大,使綠樹 ...
沙文 發表於 2022/5/5 00:00

又來經錯亂哩...

經文唔係話樹會時大時小, 時高時矮......變魔法, zoom lens 咩!
係講有會變咗無, 無既會變富足
高矮好飄忽嘅

如此,田野間的一切樹木都承認我是上主,都知道我曾使高大的樹矮小,使矮小的樹高大,使綠樹枯萎,使枯木發綠;我上主言出必行。
所以我肯定您收埋佢交收文件,唔係您點噏得出咁實價呀
沙文 發表於 2022/5/4 22:08

你睇唔到因為你一啲都唔高, 很矮
所以我肯定您收埋佢交收文件,唔係您點噏得出咁實價呀
回覆  beebeechan

我冇睇錯,您果然 ...
沙文 發表於 2022/5/4 21:19

你賣咗間「候屎」時價1.5M, 你報稅話只賣咗50萬, 嗱, 係咁多勒....你估稅局白痴咩

唔需要太高既人都會睇到哩
回覆 50# beebeechan

我冇睇錯,您果然係高人。連佢嘅property P/S certified true copy, tax deductible donation receipt 您都有
一對數之下就計到真相
感謝主!您真係好L彩。

1有一個人,名叫阿納尼雅,同他的妻子 ...
沙文 發表於 2022/5/4 20:37

你又唔識經, 亂睇經就講經
阿納尼雅唔係少捐一個崩, 係只捐一個崩就作大, 話係冚家產咁捐咗, 扮偉大, 裝無私
不要將一小撮的經歷套在大部份的身上。
我多年的天主教徒, 從來没有人過問過我年中奉獻了多少, 夠不夠 ...
beebeechan 發表於 2022/4/30 08:26

感謝主!您真係好L彩。

4田地留下不賣,不是還是你的嗎?既賣了,價錢不是還屬於你權下嗎?為甚麼你心中打算了這事?你不是欺騙人,而是欺騙天主!」
5阿納尼雅一聽這話,就跌倒斷了氣。凡聽見的人,都十分害怕。
6年輕人就起來,把他裹起,抬去埋葬了。
7大約隔了三個時辰,他的妻子進來了,還不知所發生的事。
8伯多祿問她說:「你告訴我:你們賣田地的價錢就是這麼多嗎?」她說:「是,就是這麼多。」
9伯多祿便說:「你們為甚麼共謀試探主的神呢﹖看,埋葬你丈夫者的腳已到門口,他們也要把你抬去。」
10她立刻跌倒在他腳前,也斷了氣。年輕人進來,見她死了,就抬去埋葬在她丈夫旁邊。
11全教會和一切聽見這些事的人,都十分害怕。
你讲耿基督教个基督宗教法庭?我晓教你。

精神自由的殘殺者——宗教裁判所
上流寄生族 發表於 2022/5/3 03:32

叫宗教裁判所或叫批鬥大會....都係名一個而已

真係只管罵別人老婆出牆紅杏, 不知自己女兒也曾媛交
帶被告上法庭只係做騷, 一定罪成既 (先定罪, 後 ...
beebeechan 發表於 2022/5/2 21:13
你讲耿基督教个基督宗教法庭?我晓教你。

精神自由的殘殺者——宗教裁判所
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
高級模式 | 發新話題
換一個