返回列表 回覆 發帖

別人的善與惡怎樣影響我們的生命?

講起學習同了解情況,忽然間諗起bigmonster,雖然我會用我生命的一切去反對佢歪曲天主耶穌基督聖言真理嘅呢種異端行為,但我好中意佢嘅「為何不能……呢?」、「為何總是……呢?」、「不去想一下自己在做什麼事的嗎? 用眼看一下事情真的沒人會嗎?」呢種說話方式,呢種語句會提醒我去自省、去思考,令自己進步。所以,喺呢一個角度講,bigmonster喺我嘅生命中留低左好嘅影響,傳遞咗幸福俾我,我要多謝同紀念佢,並將呢種思考方式傳遞開去。另一方面,我誓死反對佢嘅異端理論,但今後同佢講嘢者會諗下佢講嘅句型,檢討下目的係為咗擊倒他人自己認叻定係乜野,唔再攻擊佢本人,而只糾正佢歪曲聖經嘅觀點。
回覆  逃出魔幻紀

[quote]鬧人你估好開心咩,都要打餐慒既,對方又未必願意睇

抽刀斷水 發表於 2021/3/3 21:09 [/quote]「鬧人你估好開心咩,都要打餐慒既,對方又未必願意睇」呢個觀點未必啱,你睇下你講完之後啲人鬧得幾熱烈?打得幾落力?
公園同茶樓有好多阿伯每日坐喺同一地方圍堆討論時事,鬧特朗普,佢地明知特朗普聽唔到佢哋嘅發言但係都要鬧,為乜?我都有啲咁嘅親戚,點勸佢都冇用,我擰轉背都未行遠就聽到佢又試鬧呢個鬧嗰個,宜家佢年老不良於行去唔到茶樓,喺屋企鬧林鄭,屋企人又唔搭佢,變成鬱鬱寡歡。由此可知「鬧人」係某啲人每日樂此不疲嘅過日晨方式同精神寄托,或者佢哋根本就需要鬧人,antifa班人鬧到特朗普走咗而家咪揾民主黨黎鬧啰。

除咗leefeng話中意「離教」可以自由鬧人之外,上流寄生族亦都建議過我多啲嗌交,佢話喺屋企
夫妻/親子要盡量避免嗌交,但喺呢度嗌交就「提神醒胃,延年益壽= 情趣」,可見嗌交會令佢哋開心。

我就算同你輕輕手講呢啲嘢,都難免散發咗啲負能量,同本帖宗旨有抵觸,更何況嗌交?你好似信佛教嘅,唔通佛教徒向往嘅極樂世界或者低級啲嘅神仙界嘅居民都以嗌交為樂?佛教理論六道中邊度嘅居民最中意嗌交?……呢啲心得就係我喺本網交流活動嘅收穫,相信你都睇到我嘅變化,我係真心多謝校長你嘅。

曾經有人問余光中:「李敖天天找你碴(挑剔),你從不回應,這是為甚麼?」余答:「天天罵我,說明他生活不能沒有我;而我不搭理,證明我的生活可以沒有他。」,李敖固然以鬧人為樂,但余光中唔睬佢嘅理由,同我唔同反基者公開討論嘅原因有分別,我覺得我嘅理由合理啲。我以前同佢哋討論過,係想了解同學習,宜家已經了解清楚,所以唔想再同反基公開討論引起爭執,並唔係「因人廢言」,而係唔想傳播負能量,更加避免自己離開世界之後要走去嗌交嘅區域生活,亦都奉勸大家避免去嗰度。
岳飛:「壯志飢餐胡虜肉,笑談渴飲匈奴血」只係表示對侵略者嘅痛恨,並非要軍士食人。
    BB仔,你智 ...
旁觀者 發表於 2021/3/5 00:31

你認真啲對待抽刀的貼文好嗎??
唔可以
岳飛:「壯志飢餐胡虜肉,笑談渴飲匈奴血」只係表示對侵略者嘅痛恨,並非要軍士食人。
    BB仔,你智 ...    BB仔,你智商只停留在 BB階段,怎會了解文章意思呀。
旁觀者 發表於 2021/3/5 00:31
同意爷爷,beebeechan 不如轉名叫「低beebee//////bee」 哩, 呢個名襯佢多啲

谢谢爷爷启发
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
我真係唔中意你瘋支持共產黨,而且你瘋反基也好像有點走火入魔。

我呢次比較支持BB疹。 ...
哈佛專家 發表於 2021/3/5 01:34
请问可不可解话多几句
谢谢谢发发发
“圣经”煽动颠覆:例:启示录19:18為要吃_君王_的肉、軍官_的肉◇以西结39:18喝地上首领的血◇詩篇136:17称谢那击杀大_君王_的◇哥林多前15:24基督把所有的统治者、掌权者和有能者都毁灭◇申命记7:24又要将他们的_君王_交在你手中,你就使他们的名从天下消灭。……直到你将他们灭绝了◆煽动分裂:例:但以理2:44天上的神必另立一国……要打碎灭绝那一切国
我真係唔中意你瘋支持共產黨,而且你瘋反基也好像有點走火入魔。

我呢次比較支持BB疹。
好似龍井樹網友咁樣,佢可能冇憎恨呢度嘅人,只不過頂唔順呢度嘅討論氣氛
逃出魔幻紀 發表於 2021/3/3 16:21

龍井樹網友已講過你是非不分,一眼睇落去,見你寫嘅嘢囉哩囉嗦就覺厭煩,所以懶得再看。
「凡有氣息的盡行殺滅」, 咁以色列人又有無跟住做咁呢?
beebeechan 發表於 2021/3/4 01:28

以色列人冇跟住做係另一件事,你鬼主教妖徒食人,就絕非好東西!
    BB仔,你跟在後面「上主」、「上主」咁舔佢屎窟,就證明你黑白不明、是非不分,真係枉為人咯。
岳飛係叫手下食人㗎?
你耍白 ...
beebeechan 發表於 2021/3/4 01:08

BB仔,你智商只停留在 BB階段,怎會了解文章意思呀。
無銀用!
beebeechan 發表於 2021/3/4 01:05

「冇銀用」會有你呢個不肖孫子出來﹖
    BB仔,響爺爺面前,你永遠係孫子!
。。。。。。无论如何,都好过你做狗,基督教走狗
上流寄生族 發表於 2021/3/4 14:20
to beebeechan ,祝fuk你一路好,好行
我發覺你幾鍾意舐人口水沬, 尤其係我既口水

人地係癲狗, 你就係跟尾狗
好似咁:
...
beebeechan 發表於 2021/3/4 05:55
。。。。。。无论如何,都好过你做走狗,基督教走狗
不如你轉名叫「beebee级 iq」 哩, 呢個名襯你多啲
上流寄生族 發表於 2021/3/4 03:43

我發覺你幾鍾意舐人口水沬, 尤其係我既口水

人地係癲狗, 你就係跟尾狗
好似咁:
這正是我想表達嘅意思:不論有信仰或無信仰嘅人(有冇信仰只有其本人嘅內心知道,教會中人唔一定有信仰, ...
逃出魔幻紀 發表於 2021/3/3 10:59

不要又企圖屈我歧視剎華,剎華是相信地球係平的人,
一個連地球係圓係平都攪唔通的人,究竟被基督教洗過腦懵咗吖,或是佢本人的智商有問題呢?
耶徒用一個地平論信仰的剎華的見解來判斷其他人?
究竟係耶徒自己低智吖?(又話人地鬧你囉?不过除了用‘低智’,真是冇乜形容詞可用。)
或是耶徒自以為是咁呢?

看看帖内# 7 剎華的言論:
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27600663

唔好鑽牛角尖,想得到別人認同唔可以夾硬黎的,物極必反,倒不如順其自然,
正如主張地球係圓果位人兄,搞到自己死鬼埋,佢得到D咩?人們到而家咪信左地球係圓架囉,隱藏既事沒有不顯露的!
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
不如你轉名叫「旁膠者」 哩, 呢個名襯你多啲
beebeechan 發表於 2021/3/4 01:12
不如你轉名叫「beebee级 iq」 哩, 呢個名襯你多啲
不應因人廢言時, 呢到啲廢人卻多言
beebeechan 發表於 2021/3/3 22:25
对你此廢人《基督教徒》就要多言【为你好】
不應因人廢言時, 呢到啲廢人卻多言
beebeechan 發表於 2021/3/3 22:25
你在说你自己?
咁你以為我鬧隻瘋狗就係會開心, 唔使打餐
beebeechan 發表於 2021/3/3 22:18
你信基督教,不止懵,直情低能能
你同老婆結婚過日, 長輩都叮囑你百子千孫, 年生貴子.....你有無跟住做咁呢?
你咪又係次次戴避彈衣上陣撕 ...上主吩咐以色列人對迦南人  「凡有氣息的盡行殺滅」, 咁以色列人又有無跟住做咁呢?
beebeechan 發表於 2021/3/4 01:28

基督教徒跟住聖經做的 「凡有氣息的盡行殺滅」滅族行為在歷史上,直到今天仍然在做,你怎樣解釋?

你的避彈衣譬如是否避重就輕,太過淫邪咁呢?
一個耶徒扮遊花園,一個耶徒講咸野來叉開注意力?

又話人地癲,鬧你地耶徒咯?
咁,點解次次耶徒都不肯正面回答問題,正正經經講話呢?

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
高級模式 | 發新話題
換一個