返回列表 回覆 發帖

有來世,有永生,但無前世,係咪唔合邏輯

正常黎講,有始就有終。
無始自然無終。無終自然無始。

如果無來世,自然無前世。

如果有來世,自然有前世。

如果有永生,自然有大量前世。

有來世,但無前世,係甚麼玩意?
瞎子摸宙?
然而,有一些理論,例如量子引力理論和宇宙的多重宇宙理論,暗示在傳統的大爆炸之前可能存在某種形式的時間。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/6 11:54

這方面我不清楚,有沒有相關資料?
回覆  Guest from 124.217.137.x

想像時間也是一個維度的話,那麼就跟宇宙的空間一起由大爆炸那一刻 ...

在傳統的大爆炸模型中,時間和空間是在大爆炸事件中一起開始的。這意味著在大爆炸之前談論時間是沒有意義的,因為時間本身尚未存在。在這個觀點下,時間是與宇宙一起誕生的,而不是一個獨立存在的背景。

然而,有一些理論,例如量子引力理論和宇宙的多重宇宙理論,暗示在傳統的大爆炸之前可能存在某種形式的時間。

由於目前我們對大爆炸前的“時間”了解有限,對於這個問題的回答仍然是物理學和宇宙學研究的前沿領域。
回覆 20# Guest from 124.217.137.x

想像時間也是一個維度的話,那麼就跟宇宙的空間一起由大爆炸那一刻開始,在之前是沒有時間的存在的。
我老婆搵到呀. 佢對我嘅佔有就係咁樣啦
沙文 發表於 2024/2/6 11:44

你或你老婆死一刻,就係end了。
此外,離婚一刻,就係end了
祝你同你老婆真係在你們今世無end啦(無離婚或分居),不過機會只有2/3。
目前仲未搵到有任何東西,係有beginning 而無end

能量守恒定律:在最微細的量子角度(例如弦),所有野 ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/5 19:39

我老婆搵到呀. 佢對我嘅佔有就係咁樣啦
跟你拗呢啲話題, 就真正係只有 beginning, no end

目前仲未搵到有任何東西,係有beginning 而無end

能量守恒定律:在最微細的量子角度(例如弦),所有野都係無beginning 也無end

你的物資和生命:在非量子世界,所有東西皆有beginning ,也有end
一時說無始無終

三刻時便說

咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。 ...
beebeechan 發表於 2024/2/5 15:30 ]

咪講咗,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎

以你的討論的邏輯水平,必須大幅努力學習,才能探討真理啊。
一時說無始無終

三刻時便說
咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。 ...
beebeechan 發表於 2024/2/5 15:30

你倒底想探究真理,還是企邊站,探究信仰和立場?

真理,即使係社會科學,都係multifaceted and complex。

你似乎想硬簡單化呢種 multifaceted and complexity,不過只會讓你更遠離真理。
如果閣下想講,知識就係自然規律。

咁的話,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎。

能量及質量守恒 ...
Guest from 203.145.89.x 2024/2/5 09:45 提交

一時說無始無終

咁的話,即係無始無終(No beginning, no end)

三刻時便說

而且,宇宙也可能有end

咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。

咁的話,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎。

能量及質量守恒 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/2/5 09:45

跟你拗呢啲話題, 就真正係只有 beginning, no end

能量及質量守恒定律(Law of conservation of mass and energy)就話,物質與能量不會被創造或消失,只能轉換。咁的話,即係無始無終(No beginning, no end)

大爆炸理論話有beginning ,而呢個beginning 係一個奇點,奇點雖然體積好細,但它的質量和重量,係等同宇宙一樣咁大。而且,宇宙也可能有end。
你都識講, 係站在人視角來看
那日, 你死了, 難道萬有引力, string...這些知識也消失了?

在人類未出現前 ...

萬有引力係自然定律,但知識係人類建構(Human Construct)。

萬有引力不會在你死後消失。
但萬有引力作為你的知識,你死咗這些知識就跟住消失了。
不,更準確講,當你患上咗腦退化症開始,它已經消失。

而言,知識一般是講緊全人類集體知識,而非一個人的知識的話,咁人類滅亡時,或者人類因為各種原因(如世界大核戰、能源耗盡、無人肯生仔生女導致無法承繼知識、或者生太多仔女導致嚴重資源短缺等等)大倒退,以至無法作知識傳承,知識咪消失囉。

你搞錯咗咩叫知識

知識不是自然定律,也不是社會規律,
而係人類的探索、研究、學習所得。

知識不是自然,而係完完全全係一個人類的建構(Human Construct)

所以,人類滅亡,自然規律仍然健在,但知識(即人類的知識)旋即會消失。
那日, 你死了, 難道萬有引力, string...這些知識也消失了?

在人類未出現前 ...

萬有引力係自然定律,但知識係人類建構(Human Construct)。

萬有引力不會在你死後消失。
但萬有引力作為你的知識,你死咗這些知識就跟住消失了。
不,更準確講,當你患上咗腦退化症開始,它已經消失。

而言,知識一般是講緊全人類集體知識,而非一個人的知識的話,咁人類滅亡時,或者人類因為各種原因(如世界大核戰、能源耗盡、無人肯生仔生女導致無法承繼知識、或者生太多仔女導致嚴重資源短缺等等)大倒退,以至無法作知識傳承,知識咪消失囉。
(因為knowledge 係站在人類視角看

個beginning 唔係知識本身,而係人類開似學習、研究、探索、分享的一刻

而於no end也非正確,如果人類會滅亡,人類滅亡那日就係end of knowledge
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/4 18:21

在人類未出現前的宇宙, 天地早便有不為人知的「知識」。。
今日的科學, 仍在找未知的知識。
你話唔夠inspiring 就無謂拗
你話唔科學我就一定抦你
beebeechan 發表於 2024/2/2 12:36

但你知唔知點解你個格言 no inspiring 先
因為你想借呢個格言,說明靈魂有可能係有 beginning but no end

但別忘記,你講的知識,係depends on human
個beginning 唔係知識本身,而係人類開似學習、研究、探索、分享的一刻

而於no end也非正確,如果人類會滅亡,人類滅亡那日就係end of knowledge (因為knowledge 係站在人類視角看)(如果不是人類視角,無法證明knowledge has beginning, 也無法證明knowledge no end)
咪話個格言唔 inspiring 囉。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 12:26

你話唔夠inspiring 就無謂拗
你話唔科學我就一定抦你
咪話個格言唔 inspiring 囉。
既然唔係科學事實

咁的話,呢類格言唔太 inspiring

美國New Hampshire 州的官方的格言話 Live Free or ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 10:48

請問一聲..宗教和科學是相同的東西嗎?
我答: 不是 (我唔知你會答乜)

講格言, 講哲學時你講乜蠢科學!

不同的東西可以用相同的方法處理嗎?
(酒樓個廚房都分開蒸, 鑊, 炸, 煲...不同菜不同煮法.....)
用在科學上的探索方式可以用在宗教, 哲理上嗎?

(你有科學知識但無常理...連一廚房佬也懂的常理你是沒有了....唉)將工具用在錯誤的地方又是閣下的低智而已.
高級模式 | 發新話題
換一個