返回列表 回覆 發帖

中国以色列結為兄弟之邦

回覆 40# 旁觀者
咁就係中國文化的亂倫基因流露咯,排
年紀大小就結拜做兄妹,唔好拖手仔。
回覆  旁觀者
您打過越南高麗好多次啦,仲輸過好多論次添。
沙文 發表於 2021/2/19 02:10

你講緊老尾打北越鎩羽而歸?既然咁威,使乜打到退兵吖?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
回覆 48# leefeng

I can use English if you want. But you'll do the same, Okay
回覆  leefeng

當年架仔交正學費喎。您咁有寶咪開孔子學院哩。若您認為係偷,即係畀架仔姦完你又攞返嚟用, “共產黨”就係咁樣嚟嘅
若中文真係咁叻,自己有又駛乜問架仔攞番黎用,好似尖閣列島咁,咪由得佢拎去攞
沙文 發表於 2021/2/18 12:54

你寫緊乜文?架文?
既然中文真係“唔”叻,你點解在離教拼命寫中文?
閂/沙門玩自摑?
果然巴巴有力,睇到離教網友很是享受!

.

.

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
#覆35
    這只能話係英文累贅,中文只需話發電廠、製造廠等便能分開是幹什麼的。
    又:「destroyer您就 ...
旁觀者 發表於 2021/2/18 08:31

您,係指中文。唔係話您這個人
https://baike.baidu.com/item/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E9%A9%B1%E9%80%90%E8%88%B0
回覆 43# leefeng

紙上文字 She says, he says
回覆 39# 旁觀者

係發電廠-製造廠累贅卦,一個字能分別嘅嘢,您又偏要3個字都唔得-plant未必係發電,污水處理、劏豬劏牛都係plant.
回覆 38# 旁觀者
係uk全民一致一人一票通過無條件畀您用來示範儒釋道治國點架勢,你有冇侵略基因佢地都心甘情願。可惜您打輸嗟
回覆  leefeng

younger-brother-in-law 係男人講定女人講咪知囉, 冇人有你咁矇
沙文 發表於 2021/2/18 12:41

紙上文字呢?男人定女人?你已經矇遍全離教了,乜你自己唔知?
#覆31
    中國由漢、唐直到明代都係世界老大,西方學者李約瑟就話若可以選擇,佢寧願選擇生在宋朝(繁華 ...
旁觀者 發表於 2021/2/18 08:29

唔多合羅汁。既然咁掂會態沉百幾年?
回覆  旁觀者
出去闖蕩江湖開廠,、打仗,用中文就唔係好掂嘞
沙文 發表於 2021/2/18 12:46

英文是商業語言,中文是文化語言。
回覆  旁觀者
洋人亂倫都冇中國人咁厚面皮作隻歌四圍唱慌死冇人知。你推介下有邊隻洋文歌唱哥哥妹妹我愛你 ...
沙文 發表於 2021/2/18 13:24

你又亂來嘞,歌仔中嘅哥、妹,係表示年紀嘅大小。
#覆35
    這只能話係英文累贅,中文只需話發電廠、製造廠等便能分開是幹什麼的。
    又:「destroyer您就話係驅逐艦」,老拙並未講過此話,請幫忙找出處。
回覆  旁觀者
照您咁吹,應該係洋人一碰到您就跪低
沙文 發表於 2021/2/18 11:34

#覆31
    中國由漢、唐直到明代都係世界老大,西方學者李約瑟就話若可以選擇,佢寧願選擇生在宋朝(繁華)。中國一到滿洲佬入主,便開始下沉。而西方在此時期出現文藝復興,兜腳踢基督教屎窟,與基督教劃清界線,隨後有工業革命,狀態開始上升。正在此交叉點,雙方形勢互易。
    中國在態沉了百多年後,現時又已上升。撇開政治問題,短短幾十年,中國從一窮二白嘅狀況,正以驚人嘅速度迎頭趕上。經濟方面估計很快便超越美國,科技方面,高鐵、天眼、超算、量子通訊等已處於尖端行列,用不了多久,中國便又可重回世界老大位置。這為什麼美國佬要千方百計打壓中國﹖因為美國佬是基督教的意識形態,基督教不能讓別人超越自己。
    中國復甦,幾十年前,大家早已看出。講個小故事,幾十年前,老拙念大學時,有美國來學中文的交換生,他便認為中國將來會重回世界前列,所以他早著先鞭,來學好中文。
    還有,中國人没侵略基因,即使重回老大位置,也不會要Belfast。
回覆 24# 旁觀者
洋人亂倫都冇中國人咁厚面皮作隻歌四圍唱慌死冇人知。你推介下有邊隻洋文歌唱哥哥妹妹我愛你嘞?
回覆 26# leefeng

當年架仔交正學費喎。您咁有寶咪開孔子學院哩。若您認為係偷,即係畀架仔姦完你又攞返嚟用, “共產黨”就係咁樣嚟嘅
若中文真係咁叻,自己有又駛乜問架仔攞番黎用,好似尖閣列島咁,咪由得佢拎去攞
回覆 23# 旁觀者

你講多兩句, 我講多一句呀, 中國要做世界工廠, 但係plant, factory都係一個廠字, 中文就完全表達唔到兩者有咩分別.destroyer您就話係驅逐艦,9唔搭8.  
所以, 中國人閂埋門, 問三姨婆食得飯未呀? 我叫得您咁簡潔,慳時間食完趕住入房蒸老母. 烝完佢再烝妳。咁就唔止精準.仲烝準添。中文嘅長處喺屋企做裙腳仔。
但係, 出去闖蕩江湖開廠,、打仗,用中文就唔係好掂嘞。
回覆 25# leefeng

younger-brother-in-law 係男人講定女人講咪知囉, 冇人有你咁矇
回覆 22# 抽刀斷水

梗係畀中國人教壞啦
回覆 30# 旁觀者

真係不好說, 「烝」字嘅大篆

http://9610.com/ZIDIAN/view8.asp?id=34300

小篆
高級模式 | 發新話題
換一個