返回列表 回覆 發帖

「轉載」烏合麒麟漫画家

0下老竇您做咗一世大6生意乜原來咁諗㗎,我以為您真係愛國商人添。您您您……您瞞得孩兒好苦!
老竇係咩背景先得架,知嘅嘢未必話得畀你聽。講下愛國係商業上需要咋儍仔。你走先啦,走咗就輪到我……
Don't know where God is but the Devil is in the details
我嘅父老輩唔同佢嘅父老輩。我老竇話黨自從一開始就係靠昆百姓,呀仔你走得就好走。
Don't know where God is but the Devil is in the details
開講又有話dont put all eggs in 1 basket.
所以我們係好花心嘅。我老婆尤其對此極度警覺。但似乎主耶穌理 ...
沙文 發表於 2020/12/4 19:14

噉你有冇支付寶?
開講又有話dont put all eggs in 1 basket.
所以我們係好花心嘅。我老婆尤其對此極度警覺。但似乎主耶穌理財技巧就很有改進空間。
若果啱扮冷戶口喺出面,好似用唔到支付寶喎?
回覆  逃出魔幻紀
點解您唔趁此良機講下其實這種mentality又係有聖經根據。用猶太佬出咗埃及之後搵唔到食 ...
沙文 發表於 2020/12/4 18:17

開講有話:「屁股決定腦袋」,通常睇下一個人隻腳企喺邊度就知道呢個人愛邊度。耶穌都有講:「因為你的財寶在那裡,你的心也必在那裡。」(瑪6:21)。我識嗰啲喺三藩市、紐約、洛杉磯……嘅唐人街打躉嘅人都基本上將自己啲錢存曬喺「外國」銀行。猶太人心係肉鍋,至死不渝,佢哋係真心愛美食。
回覆 52# 逃出魔幻紀
點解您唔趁此良機講下其實這種mentality又係有聖經根據。用猶太佬出咗埃及之後搵唔到食呻笨嘅典故來啟示下佢?Exo 16:3 以色列子民向他們說:「巴不得我們在埃及國坐在肉鍋旁,有食物吃飽的時候,死在上主的手中!

你哋講緊嘅「貴國、祖國、外國」話題係一個相當有代表性嘅熱門社會話題。其實我呢十幾廿年留意到一個見怪不怪睇到麻木曬嘅奇怪現象:好多話自己愛國嘅大陸人,爭先恐後湧去外國例如美加嗰度定居,然後發覺憑自己嘅能力要好勤力先搵到兩餐,同原先嘅期望值出入好大,高不成低不就左嫌三右嫌四又唔肯做辛苦嘢,日日踎喺唐人街公園埋堆鬥地主跳大媽舞高談闊論怨天尤人,又話人哋國家窮有話人哋國家屎噉樣,話自己祖國點勁點勁點幸福點巴閉,但係就死都唔肯返祖國享受幸福生活,厚住面皮喺外國攞社保,一路鬧外國落後一路申請外國綠卡申請入外國籍。祖國發現呢班騎呢怪兩頭舔唔對路,出新政策話唔准咁屎忽食兩家茶禮,唔返嚟就一律取銷你哋啲戶籍。啲騎呢怪雖然唔捨得祖國戶籍但係仍堅持要喺外國等入籍,一路等一路話祖國偉大外國衰到貼地……

不過,我都識唔少由大陸移民去美加嘅人勤勤力力,融入當地文化,正正常常噉工作生活貢獻社會。呢種人就好少講唱衰外國歌頌祖國嗰啲話題,唔會得便宜又賣乖,同我比較啱嘴型。
我畀唔到您係因為我又係同您一樣懶得搵。一向在腦中嘅嘢點會知條link. 阿媽係女人,我都係唔知有咩link會講。
這件事好well known嘅,一般來說根本唔駛搵,您仲要話搵都搵唔到,咁以俊就唔好提咁多錢學森,以免畀人睇穿有幾多料
沙文 發表於 2020/12/4 08:47

咁你又諗多咗,我從冇/未吹過我自己有料啵?
你話my country係終生制,我只不過反駁你錢學森都係USA as my country 咪一樣返中國之馬!
咁你又話導彈之父種田,我再問清楚啲,不正顯示我很謙遜咩?

有時你認為好well known嘅野,我唔一定要/會知,但我又懶唔想揾,既然你講得出一定係有好多料,何必吝嗇比條Link過人啫?
你係離教元老黎,臥底傳教包趕貴客有料之人,我點敢班門弄斧吖?
之不過,不嬲基督教徒係反基既天敵,
你老兄既然身份不明,所以小弟只能put你入【基督教徒臥底可疑人物】咁啫?
有乜得罪亦不能怪我囉!

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
這件事好well known嘅,一般來說根本唔駛搵,您仲要話搵都搵唔到,咁以俊就唔好提咁多錢學森,以免畀人睇穿有幾多料
回覆  leefeng

乜您講嘢咁似我老婆,佢又係成日鬧鬼我好窒佢尐姊妹。
不過佢唔知道,尐姊妹其實好enjoy畀 ...
沙文 發表於 2020/12/4 06:57

你老婆尐姊妹唔使審一定亦係教徒(你以前自己認老婆係教徒),
信教的女人睇見 like 的男人實喜歡比佢窒架,重好爽添!

不過來離教網的迷惘痴男信女,個個被基督教嚇到有如驚弓小鳥,
心靈好脆弱吖馬,問多兩句離教資料啫,你就窒頭窒勢,趕貴客,
難怪離教網來來去去,小貓三兩隻,你點對得抽刀住吖,嘥曬人地建網的一番心血啵?

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
您唔會咁都揾唔到嘅, 咪扮啦
沙文 發表於 2020/12/4 07:13

作既垃圾點揾啫?
例如耶穌教啲垃圾:耶穌存在,復活,性母性零受孕,耶禍華創世都一樣揾唔到,你橫惦正職係傳教,不如你揾黎睇下咧!

.
係呀。我話咗中意到49年9月30日啦。

不過或者我都唔介意extend幾粒鐘。宣佈立國係嗰朝幾點? ...
沙文 發表於 2020/12/4 08:08

唔怪之得你從來唔敢踏入中國土地上,記得遲啲連香港都唔好去囉!

.
其實您搬去呢度好過返鄉下, officially the People's Republic of 慘啦 有成六千幾間教堂. 呢度就舒服晒嘞
...
沙文 發表於 2020/12/4 07:17

你又利用人地個「離教網」來傳教謀取私人利益?唔多好慨!

.
其實您搬去呢度好過返鄉下, officially the People's Republic of 慘啦 有成六千幾間教堂. 呢度就舒服晒嘞
...
沙文 發表於 2020/12/4 07:17

Saudi Arabia?好呀!有錢人的天堂!
養番隻黑豹,白老虎做pet,養番幾隻鷹,型!

.
國家的觀念,應該將一片土地與執掌這片土地的政權分開來說。
    執掌這片土地的政權可能專制極權、禍 ...
旁觀者 發表於 2020/12/3 07:57

係呀。我話咗中意到49年9月30日啦。

不過或者我都唔介意extend幾粒鐘。宣佈立國係嗰朝幾點?
https://en.wikipedia.org/wiki/Ch ... udi_Arabia#Churches
作出黎既野?点揾呀?

.
leefeng 發表於 2020/12/3 10:24

您唔會咁都揾唔到嘅, 咪扮啦
回覆 37# leefeng

乜您講嘢咁似我老婆,佢又係成日鬧鬼我好窒佢尐姊妹。
不過佢唔知道,尐姊妹其實好enjoy畀我窒嘅。有時仲夠膽當住我老婆面調戲我添。
您回國能夠咁放心,都係因為基督教啫。祖國點巴閉,咪又係一樣大把教會。 ...
沙文 發表於 2020/12/4 03:42

其實你紅字呢句真係有傳教之嫌,
即係話任何一個國家點巴閉都好,咪又係一樣大把教會?
離教者一見你呢句,好容易又驚嚇同精神衰弱,拿拿聲龜縮番入去耶穌既魔掌裡面架!
對離教者之家,你的說話style就在不經意之中做了「離教網」的趕貴客之千古罪人囉!

.
高級模式 | 發新話題
換一個