返回列表 回覆 發帖

「轉載」烏合麒麟漫画家

「轉載」这位烏合麒麟,功力非常深厚。如果是一個年青人,那麼他真是一個天才。
他將西方一神教那種自大傲慢,心理不平衡,血腥殘暴和非常重要的一項,就是扭曲真相,透过他的筆觸鲜活地表露無遺。
用色大膽,構圖雕琢,角度凌厲,更重要的,是每一幅繪圖背後,都有深刻的思考,每一個影像,都傳遞非常豐富的訊息。這個真的不知是何方高人,非常厲害。

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
quote.....
我以前十分之景仰你呢位元老,雖然比你窒過好幾次,
因為我仍然認為你絕對係一目十行的極有羅汁之人,但係…… ...
leefeng 發表於 2020/12/6 12:22 quote.....

沙文開始更轉軚... leefeng你能判沙文,

自世界更亂, leefeng勇氣增加 , 你如何判我是怎樣的人? 有什麼鮮為人知的失誤?  (如果不準確,  我會知) 搜索應該能認我的反邪的貼,

但如果我突然說下一句:

我發願 '讓教會所有的罪惡都落入我(我本人)一個的身上,  讓一切暴動分子尤其是教徒的坐監由我(我本人)一個承受.' (坐萬年監).

這樣你如何判我先, (如果不準確,  我會知) ,  

我這樣發願, 不像教徒那樣虛偽怕死, 這次我實做這時代的聖人, 嘻嘻,...
話咗呢尐係普通料,邊鬼度會有人以為咁就好中國文學精深啫?除咗您。

您回鄉學好新中國中文先啦 ...
沙文 發表於 2020/12/12 02:54

基督教徒叻就咪寫中文咧!
拜了耶稣做老豆,用 hebrew 吖馬,扮乜野中文普通料唧?
基督教徒一日用中文寫字都會被耶稣劈架陰公!

.

.
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
話咗呢尐係普通料,邊鬼度會有人以為咁就好中國文學精深啫?除咗您。

您回鄉學好新中國中文先啦
Don't know where God is but the Devil is in the details
好過譺, but not good enough.

沙文 發表於 2020/12/11 17:15

我話‘擬’ 係點都好過 ‘譺’ 既!
你咁著重在個‘擬’ 或‘譺’ 字,但又不礙基督教的<綿里針>?真奇? !

.

您自己都唔like 1950年代中华人民共和国国务院公布简化汉字啦, 唔怪得知畀人話你成事不足啦
文言文/古文/『說文解字注』都係普通common sense, 您覺得咁都算博大精深咩

我係話緊你以為你自己出黎拋書包搏自己Show比人知道你係好…中國文學精深? ,不是我覺得!
咁簡單既句子都睇唔明?硬係要人寫到咁長先至明嘅? (呢嗱,又一信耶穌冇腦的示範)

唔怪得知畀人睇見你成事不足,拼命趕【貴客】啦。

.

我唔記得我有話過唔like中文囉, 所以話您擬基督徒, 老作就当堅料。
您自己都唔like 1950年代中华人民共和国国务院公布简化汉字啦, 唔怪得知畀人話你成事不足啦

文言文/古文/『說文解字注』都係普通common sense, 您覺得咁都算博大精深咩

1950年簡化漢字起初看見非常不習慣,(簡直完全看不懂寫什麼?)
但現在又覺得唔錯,我現在寫簡化字快過繁體字。
如果中文字唔簡化,相信今代的小朋友和外國人唔會有興趣去學囉!

再用腦去思考深一層,如果中文仍然要保持好似以下呢d古文,一成不變?
我諗我都冇勇氣去學了!

“水”、“土”、“泥”

所以话您其实对党嘅领导系极度对抗, 您根本就仇视新中国

个个都有眼耳口鼻,唔一定似基督徒,知点解冇?
因为基督徒冇脑,个头壳系空既,又或者个头壳塞满了草!
Don't know where God is but the Devil is in the details
好似山東古齊地啫, 似, 但唔係.
您有眼耳口鼻, 又夠似基督徒
沙文 發表於 2020/12/10 13:20

個個都有眼耳口鼻,唔一定似基督徒,知點解冇?
因為基督徒冇腦,個頭殼係空既,又或者個頭殼塞滿了草!

.
我唔記得我有話過唔like中文囉, 所以話您擬基督徒, 老作就当堅料。

您父老輩有冇教您認字?

『說文解字注』
度也。今所謂揣度也。

又像也,比擬也。【前漢·公孫弘傳】管 ...

再者,你都話自己不是中國人囉,唔like中文囉!
擲咁多文言文/古文/『說文解字注』出黎搏…中國文學精深?

.

.
您父老輩有冇教您認字?

『說文解字注』
度也。今所謂揣度也。

又像也,比擬也。【前漢·公孫弘傳】管 ...

貴鼻祖既野,你乜唔係應該去查族譜咩,來問我咁奇?
要摷貴鼻祖係‘擬’或‘譺’可以參考呢度…,我照搬啫!
http://m.aisixiang.com/data/97133.html

‘擬’ 係点都好过 ‘譺’ 既!
你又想‘譺’ (欺騙;嘲弄)貴鼻祖啦?真不孝!

ài
ㄞˋ

• 說話不流暢。
  • 欺騙;嘲弄。

不過如果你有沙士族譜可以upload佢張birth certificate比大家開下眼界!

.
您upload佢張birth certificate開下眼界
沙文 發表於 2020/12/10 13:03

你祖先啵?問我咁奇嘅?
唔通學bbc話齋…………

<用阿爺代入>
咁老婆話小文係你個仔,都未必係你only, 或者係你同亞陳合股經營
beebeechan 發表於 2020/12/11 01:10

.
您父老輩有冇教您認字?

『說文解字注』
度也。今所謂揣度也。

又像也,比擬也。【前漢·公孫弘傳】管仲相齊有三歸,侈擬於君。【註】擬,疑也,言相似也。【後漢·張衡傳】吾觀太,方知子雲妙極道數,乃與五經相擬。【集韻】或作譺。

好似山東古齊地啫, 似, 但唔係.
您有眼耳口鼻, 又夠似基督徒
您upload佢張birth certificate開下眼界
羅汁上您證明唔到大聖唔識講Setswana嘛。您咁L快唔記得自己尐羅汁咩?
沙文 發表於 2020/12/10 12:44

又黎扮羅汁失憶啦?
大聖已經證實是中國東岳泰山的中國猴,
一個筋斗雲就從中國去到Botswana國留下了你鼻祖爺爺的【種】!
你的羅汁勁L差,又關乜L講Setswana文事咁呢?
九唔搭八!

.
羅汁上您證明唔到大聖唔識講Setswana嘛。您咁L快唔記得自己尐羅汁咩?
回覆  leefeng

中文就不至於話唔識,我識小小中文嘅,粗通文墨咁啦,好過您 a bit.

不但中文,法文意大利文泰文韓文日文都識一兩嘴。若果以識乜文來決定祖先,我就冇乜所謂,畢竟都唔係算識好多,尐linguists就相當頭痕。

我本人平日就較多講英文,咁啱Botswana又係英國保護國,所以寫祭祖文唔用Setswana(注)絕冇隔閡。
注: FYI, 冇Botswana文嘅, Botswanians 的 native language 係 Setswana.
沙文 發表於 2020/12/10 11:38

超,一兩嘴法文意大利文泰文韓文日文西班牙文邊個唔識呀?咪扮世界通識囉!
只要去过晒英東西北欧,泰馬日韓越Mexico Dominican,唔止两嘴添!

咪又扮識Setswana文囉,祭祖唔使用Setswana文啦,
你啱啱先至承認咗孫悟空就係你祖先,
乜咁快又失憶嗱?

.
回覆  leefeng

所以書讀得少原來真係會蝕底尐。我可以同意沙文祖宗係孫悟空由中國翻一個筋觔斗雲去Botswa ...
沙文 發表於 2020/12/10 11:15

唉,大鼻祖的来源都唔清唔楚?不孝呀你!

“四大部洲”之“東勝神洲”擬山東古齊地,你祖爺爺孫悟空“籍貫”、
“故里”及其所大鬧的“三界”,有現實地理環境的參照即背景,這一背景是“五嶽獨尊”的東岳泰山;

“東勝神洲”實是指以老子為鼻祖之神仙道教之說發達最早的山東古齊地。

山東古齊地是中國,你書讀得少原來真係會蝕底既,叻唔切以為東勝神洲唔係中國?
成日度埋啲屎橋想唔認你祖宗孫悟空牙?小心佢老人家用金箍棒扑穿你個不孝孑孫個反骨頭咧!

想唔做中國人,首先要刪除一切祖宗既野,包括你個【姓】!
嘩,呢下勁,改乜好呢?石頭爆的當然係姓Stone啦!

衰仔,等你大鼻祖爺爺孫悟空我扑濕你先至得!

.
回覆 96# leefeng

中文就不至於話唔識,我識小小中文嘅,粗通文墨咁啦,好過您 a bit.

不但中文,法文意大利文泰文韓文日文都識一兩嘴。若果以識乜文來決定祖先,我就冇乜所謂,畢竟都唔係算識好多,尐linguists就相當頭痕。

我本人平日就較多講英文,咁啱Botswana又係英國保護國,所以寫祭祖文唔用Setswana(注)絕冇隔閡。
注: FYI, 冇Botswana文嘅, Botswanians 的 native language 係 Setswana.
高級模式 | 發新話題
換一個