返回列表 回覆 發帖

[轉載] 給leefeng版友做基督教疑惑篇:四的材料

BB仔!唔使再講,你已現形。
回覆  beebeechan

係咩?我篡改咗啲咩,請指教。
抽刀斷水 發表於 2023/4/30 21:16

再講多啲你就會現形
回覆 106# beebeechan

係咩?我篡改咗啲咩,請指教。

你啲思路都幾彈性,總之啱聽就講得,唔啱聽就唔應該再講,係咪?

咁同做宗教裁判 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/30 01:13

你可以講
不過我見你有纂改既地方就會嚟更正一下
回覆 104# beebeechan

你啲思路都幾彈性,總之啱聽就講得,唔啱聽就唔應該再講,係咪?

咁同做宗教裁判所,同埋以前判處褻瀆聖靈罪既人無乜分別架喎,唔識吸收歷史教訓既人果然都係咁。
.

得「以古為鑒」的話,歷史科可以摺埋了。

抽刀斷水 2023/4/30 00:49 提交

點解要摺歷史科呢
以古為鑒後便知嚴刑銬問係唔好+無用。
教會亦無否定曾有宗教審裁這回事。
有「纂改」的都是那些用審裁刻意黑教會的反基材料。

纂改的地方是
被審裁處死人數
銬問方式
誰來銬問……等等
以歷史悠久為賣點既, 係教會的教義, 不是宗教審裁,施刑銬問的方法。

你話現在的中國人還在打算盤,  ...
beebeechan 發表於 2023/4/29 20:01

換句話講即係想隱惡揚善,避重就輕,篡改歷史咁啫。

要依家仲係咁先講得「以古為鑒」的話,歷史科可以摺埋了。
待妾身斟茶認錯,再好好服侍下您。嗱,您瞓低等妾身同您除褲……
沙文 發表於 2023/4/29 12:10

咁你咪可以晚晚玩洞房花燭, 開苞....穿越....你硬哂喇
你之前咪又係自豪緊,天主教最歷史悠久,最正宗架咩?依家又唔可以睇返天主教既歷史喇咩?

抽刀斷水 發表於 2023/4/29 12:58

以歷史悠久為賣點既, 係教會的教義, 不是宗教審裁,施刑銬問的方法。

你話現在的中國人還在打算盤, 後落後...食鴉片, 東亞病夫....咁就係與時代脫節既穿越嚟。

今日教會仲係用#91既刑具, 你先好「以銅為鑒,可正衣冠;以古為鑒,可知興替;以人為鑒,可明得失。」喇
回覆 99# 抽刀斷水

關於JJ保留權,陳版友已多次闡明教徒立場係同2 nd amendment一樣
神父牌永世有效,係可以穿越喎。

出軌就年年計數,所以我一咁講,我老婆就會話:夫君教訓甚有道理,講埋曬 ...
沙文 發表於 2023/4/29 12:10

最後係咪閹咗?
你又成日穿越, 把古時既野拎嚟今日
你會唔會話紮辮, 著馬褂, 紮腳係時尚, 好潮, 好chok咁呢
(當年咁既造型 ...
beebeechan 發表於 2023/4/29 01:21

歷史係有一定參考價值,正所謂「以銅為鑒,可正衣冠;以古為鑒,可知興替;以人為鑒,可明得失。」番書仔唔識唔緊要,但你觀察下世界各地大學,唔通所有歷史科都係廢既?

你之前咪又係自豪緊,天主教最歷史悠久,最正宗架咩?依家又唔可以睇返天主教既歷史喇咩?
神父牌永世有效,係可以穿越喎。

出軌就年年計數,所以我一咁講,我老婆就會話:夫君教訓甚有道理,講埋曬以前嘅嘢真無謂。待妾身斟茶認錯,再好好服侍下您。嗱,您瞓低等妾身同您除褲……
Don't know where God is but the Devil is in the details

我老婆鬧親我舊年出軌對佢唔住,我都係咁頂佢。
我出軌係一年前,主後2022年嘅事,而家已是主後2023年。妳又成日穿越把去年嘅嘢拎來今日講……
妳會唔會仲著住2022年嘅 fashion出街?

沙文 發表於 2023/4/29 08:05

真係好很有道理喔
咁你個PADI潛水教練牌, 車牌應要年年都考一次,
你2022年及格, 係歷史架哩, 唔好穿越
回覆 92# beebeechan
我老婆鬧親我舊年出軌對佢唔住,我都係咁頂佢。
我出軌係一年前,主後2022年嘅事,而家已是主後2023年。妳又成日穿越把去年嘅嘢拎來今日講……
會唔會仲著住2022年嘅 fashion出街?
呢種搞野圖, 我都有唔少

慢用
塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
佢地醒呀,比著响中世紀歐洲,實畀你地玩死。
抽刀斷水 發表於 2023/4/29 00:18

你又成日穿越, 把古時既野拎嚟今日
你會唔會話紮辮, 著馬褂, 紮腳係時尚, 好潮, 好chok咁呢
(當年咁既造型又真係chok過架喎)

溫馨提示
現在是21世紀, 不要以古當今
佢地醒呀,比著响中世紀歐洲,實畀你地玩死。
抽刀斷水 發表於 2023/4/29 00:18

重有呢啲,基督教徒肯定又扮盲!

塞爾蘇斯:基督徒有【造反傾向】,他們蔑視傳統,喜歡地下活動,或明或暗地反對習俗和法律。他們不公開生活,對國家完全沒有興趣,所以是文明的敵人,野蠻的開路人。
賽 13:16   他 們 的 嬰 孩 、 必 在 他 們 眼 前 摔 碎 . 他 們 的 房 屋 、 必 被 搶 奪 . 他 們 的 妻 子 、 必 被 玷 污 。
Say Jesus fucking Christ
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個