返回列表 回覆 發帖

自己心中的王國誰主宰?

有時會0利率, 負利率
https://www.dailyfxasia.com/cn/f ... 7%E5%9C%8B%E5%AE%B6,%E8%AA%BF%E9%99%8D%E8%87%B3%2D0.1%25%E3%80%82
Don't know where God is but the Devil is in the details
我買十手亞里巴巴都俾老婆話買得少
您都認為係“三個僕人只用三皮投資”。
即係個衰僕其實係有份立功。您認識到投資組合,唔係有3蚊就一定要瞓 ...
沙文 發表於 2020/11/25 06:33

挑...故事中主人鬧得啱架喎
你唔想冒險都可以做定期丫, 雞碎利息好過無!
都係色魔嘛
您都認為係“三個僕人只用三皮投資”。
即係個衰僕其實係有份立功。您認識到投資組合,唔係有3蚊就一定要瞓身買曬3蚊。您明白Pehr Gyllenhammar嘅cash is king論,係一個有經驗投資者。

好過耶穌亂9咁作埋曬卵屌比喻,以為冇買嘢就話人衰僕。其實係佢自己唔識啫。這就是為什麽我一直指出從佢講嘢可以睇出佢完全係layman.
Don't know where God is but the Devil is in the details
係您啱
沙文 發表於 2020/11/24 12:47

嚴格來說,
三個僕人只用了三皮野去投資,七皮被不知名乜水落咗格。
三皮本,十八皮回。。。。回報率6大翻

真係好過買9988亞里巴巴
係您啱
唔係喎!屌,18蚊要減翻被人穿櫃桶7蚊先得咖嘛
沙文 發表於 2020/11/24 11:14

10出,18歸,
你仲拗乜隱野呢
唔係喎!屌,18蚊要減翻被人穿櫃桶7蚊先得咖嘛
一時襟錯掣。殺手攞人頭就得,錢洗L曬您咬佢食咩
你快啲俾羅莎連啜啜,唔係愈老愈笨拙
回覆  beebeechan

事實上佢係成功嘅!計下條數,貴人拎咗十蚊capital出來,畀人穿櫃桶底走咗7蚊。善僕甲拎翻11蚊出來,善僕乙6蚊,衰僕1蚊。
11+6+1-7=11
貴人equity growth=$1
如果唔係衰僕嗰1蚊,得個吉。

有growth都係全靠佢嗰1蚊

沙文 發表於 2020/11/24 09:58

妖。。。。
你計數,渣喎! 點理財㗎

主人拎出10蚊。
返嚟後收回
僕人甲: 11 蚊
僕人乙: 6蚊
屎僕丙: 1 蚊

滔吐係:18蚊

10蚊變咗18蚊,80%增長喎!

派殺手,追返俾人落格的7蚊,倍半增值。和味喎
回覆 30# beebeechan

衰僕係諗住其他portfolio manage有margin call時隨時支援. 古時交通不便, 分散咗恐防叫起手withdraw唔切嘛
其實,嗰個衰僕應該先係成個盤嘅揸盤人,令外兩個善僕只係普通portfolio manager. 衰僕唔係凈睇住自己揸的一蚊,而係成個大局。
兩個同事都已做緊high return 投資,咁當然高風險hedge fund 或precious metals fund之類。加上被人穿櫃桶走咗7蚊,貴人的投資組合已危如累卵,稍一不慎就倒輸。所以佢步步為營,寧願揸現金,有乜yee郁都可以補下倉。

事實上佢係成功嘅!計下條數,貴人拎咗十蚊capital出來,畀人穿櫃桶底走咗7蚊。善僕甲拎翻11蚊出來,善僕乙6蚊,衰僕1蚊。
11+6+1-7=11
貴人equity growth=$1
如果唔係衰僕嗰1蚊,得個吉。

有growth都係全靠佢嗰1蚊
好似娶多幾個老婆,呢個今晚唔㕫便都有第二個
回覆  beebeechan
有上限咖嘛,賠唔足嘅。
沙文 發表於 2020/11/24 08:07

開幾個戶口咪得囉

同埋
唔好放哂係一間銀行嘛

死蠢!
回覆 28# beebeechan
有上限咖嘛,賠唔足嘅。
温馨提示:

温馨提示:
貴人自己suggested嘅方案,黑起上來都會痾拔甩。您估銀行執笠執得少咩?
https://www.fdic.gov/Bank/individual/failed/banklist.html
沙文 發表於 2020/11/24 06:45

乜你間銀行唔係CDIC 會員架?
咁屎既??
回覆 23# beebeechan
您睇清楚經文,貴人係畀銀幣嘛,水火不侵嘅。
回覆 22# 逃出魔幻紀
問嘢啫,講清楚咪得咯。但係您咁長氣都唔係好清楚。貴人係去遠方九王奪嫡,佢嘅僕人就喺屋企揸盤,佢返來之時已經登大寶,同嗰尐走佬僕人贊唔贊成佢嘅throne,好似唔係多啦更喎?
貴人去好遠爭王位,似係蒙古佬多過猶太佬,retarted穌係咪搞錯咗族裔呢?
你落去同佢哋一齊練啦,我見你近來耍嘅套路同佢哋都幾相似下
逃出魔幻紀 發表於 2020/11/24 07:43

沙文年紀又老多兩年哩,
講野都比年前白痴咗
可惜同你啱嘴型嘅bbc同學逃咗學,
逃出魔幻紀 發表於 2020/11/24 07:43

課堂有兩隻癲狗搗亂
我無心向學囉
高級模式 | 發新話題
換一個