返回列表 回覆 發帖

西門落耳刀

回覆  beebeechan
但係唔駛項王擲杯為號就湧出切耳刀斧手, 特登唔割喉(因為戲法難度唔係阿稣可以handle)而 ...
沙文 發表於 2019/1/24 04:57

早前師傅叫徒弟賣外衣都要買番把劍,
徒弟以為係出咗紅色戒備訊號,
所以, 在隻揪狀態。
回覆 31# beebeechan
佢地就係特登詐帝唔理, 睇下阿穌嘅人格係咪傳說中咁勁

結果, 佢連吩咐彼得say sorry都廢L事, 連我都可能高佢小小
回覆 32# beebeechan
無氈無扇神仙難變, 變餅都要有個種
若無原先的五個餅, 聴眾餓L死晒矣
回覆 30# beebeechan
但係唔駛項王擲杯為號就湧出切耳刀斧手, 特登唔割喉(因為戲法難度唔係阿稣可以handle)而切耳,勾痾乎抗操
唔係鋪鋪中,又唔係鋪鋪唔中
世事總会有機會甩漏

16:5         門徒渡到那邊去、忘了帶餅 。 ...
沙文 發表於 2019/1/23 11:49

經文說門徒以為耶穌怪責他們因為大頭蝦唔帶餅。
點知俾耶穌抦:
「小信德的人!你們為什麼竟彼此議論你們沒有帶餅呢?
9你們還不明白嗎?你們不記得五個餅分給五千人,你們收拾了幾筐?
10七個餅分給四千人,你們又收拾了幾籃?

耶穌剛做完了兩埸分餅大騷,
去trip ,仲使乜帶餅!?
若真係阿稣揸fit,佢放生彼得唔賠馬勒古精神損失,咁咪又係同天使唔理伯利恒B一様。雖然冇天使咁衰格,但係始终處事都係唔perfect

沙文 發表於 2019/1/23 12:04

馬勒古既精神損失,精神打擊係見到自己因功受傷, 同行既巴打個個都唔理,當唔關佢地事,連call 聲 "MEDIC" 都無
卦住捉耶穌返去繳功。

梗係唔係阿穌揸fit啦。
阿穌都冇叫"郁佢!"
說時遲那時快, 手起刀落, 阿穌想喝"住手"都 ...
沙文 發表於 2019/1/23 12:04

耶穌一出聲, 亞伯叔就即刻收手,
說明一切在「奀打抗操」哩。
回覆 27# beebeechan

梗係唔係阿穌揸fit啦。
阿穌都冇叫"郁佢!"
說時遲那時快, 手起刀落, 阿穌想喝"住手"都喝唔切
26:51有跟隨耶穌的一個人、伸手拔出刀來、將大祭司的僕人砍了一刀、削掉了他一個耳朵。

若真係阿稣揸fit,佢放生彼得唔賠馬勒古精神損失,咁咪又係同天使唔理伯利恒B一様。雖然冇天使咁衰格,但係始终處事都係唔perfect
回覆 23# beebeechan
唔係鋪鋪中,又唔係鋪鋪唔中
世事總会有機會甩漏

16:5         門徒渡到那邊去、忘了帶餅 。

既然穌哥按兵不動, 失匙夾萬就幾好抽都冇L用。馬勒古可以為所欲為, 穌哥都上得孖葉啦,  ...
沙文 發表於 2019/1/23 11:03

你又係唔曉經文勒

若望福音 18
於是他又問他們說:「你們找誰?」他們說:「納匝肋人耶穌。」
8耶穌答覆說:「我已給你們說了『我就是』;你們既然找我,就讓這些人去罷!」
9這是為應驗他先前所說的話:「你賜給我的人,其中我沒有喪失一個。」

雖然係大批人馬黎拉耶穌,門徒又只得一把劍,無得砌,亦無得走。
但成個埸,成班人都係聽哂耶穌講,
耶穌話乜就乜,放邊個就放。
個導演係耶穌,楂 fit 人 唔係大司祭條靚。

所以耶穌,睇落去係弱雞,俾人鎖,實在係全埸既話事人。
回覆 24# beebeechan

既然祭司僕人拉到佢, 即係祭司僕人好抽過12軍天使啦。馬勒古更可以為所欲為, 連死剩把口穌哥都上得孖葉, 可能收咗規所以先放生使徒
如果他們倒退跌在地, 咁邊個負責拉人呢?接下來劇情應該係阿稣單拖去衙門自首, 或者係使徒拉阿稣
大佬都認咗唔夠人砌, 扯晒白旗啦
26:52 耶穌對他說、收刀入鞘罷
...
沙文 發表於 2019/1/23 07:32

其實耶穌都唔使 call 12軍旅, 佢單拖都可以砌低哂班友,
a large crowd armed with swords and clubs ---濕濕碎哩。

若望福音 18
耶穌一對他們說了「我就是」,他們便倒退跌在地上。

佢既如來神掌練到20式, 一句三字經就冧哂班友。勁過十個葉問。

沙文 發表於 2019/1/23 07:32

嗱, 你又唔睇經勒
瑪竇福音26章
耶穌遂對他說:「把你的劍放回原處,因為凡持劍的,必死在劍下。
53你想我不能要求我父,即刻給我調動十二軍以上的天使嗎?

一軍旅大約五千人, 12個軍旅, 60000個天使 (駐港解放軍部隊都係得6000人到咋)
(依撒爾亞書說一個天使便劈低亞述軍 185000人,
60000個, 你話唔夠砌?

穌哥係按兵不動咋喎。
温馨提示貴教事先諗定若然遇到意料之外㸃算啫
世上有murphy's law, 人算不如天算 ...
沙文 發表於 2019/1/23 08:02

Murphy's Law 唔一定舖舖中既, 心理作用唶。
若望福音21章, 伯多祿去打漁, 成晚食白果, 俾耶穌點, 聽話到另一邊, 就起到153條大魚。

路加福音講個人俾人打劫,打到攤攤腰無人理, 又會出現個好心撒瑪黎亞人救番佢。

宗徒大事錄有個埃塞俄比亞太監黎到朝聖, 睇唔明經書, 一舊雲咁離開時, 就還上斐理伯上黎坐順風車, 解俾佢聽。
佢聽到出耳油, 要受洗時, 佢既坐駕又啱啱在沙漠中經過一個水池, 有水洗。

呢啲好反 Murphy's Law 啵, 
要說有 Murphy's Law, 不如說有God's Law。

一切如亞巴郎要獻依撒格時, 亞仔問佢祭品係邊, 老荳話:上主到時自有安排
你又點知亞伯唔認亞穌唔止三次咁呢?
無人楂機影低條片放上 youtube 咩?
beebeechan 發表於 2019/1/22 14:52

由於冇寫低, 所以有您都唔會知啦

beebeechan 發表於 2019/1/22 14:52

世上有murphy's law, 人算不如天算
警方都係話沒有受過専業訓練嘅普通市民先致唔好咁啫。您作一個理由出黎之後,都要諗下是否convincing先好發表,祭司家丁叠馬又有架撑, 駛Q抬問公出黎

26:47 說話之間、那十二個門徒裡的猶大來了、並有許多人、帶著刀棒 a large crowd armed with swords and clubs、從祭司長和民間的長老那裡、與他同來。

所以,12個人24隻眼癱癱睇住阿穌畀人上孖葉都唔郁啦, 不過人地見彼得只不過係扮切耳仔玩玩下,所以費L事浪費公帑
Don't know where God is but the Devil is in the details
再補充踢爆一件事。既然在客西馬泥現場都將使徒放生, even though彼得造假傷害他人身體都冇事, 咁事後所謂3次不認主係,根本纯屬整色整水,夾硬作多個古仔等人以為阿穌真係能知過去未來。至於點様做到被人點3次相,見到人熟口熟面就専登擂埋去就得啦。喂喂若然一不小心畀人點相多一次变咗4次不認主咁咪又蝦碌咯?
冇人叫您寫經寫得咁忠直,寫少一次會死嘅咩?
.
沙文 發表於 2019/1/23 03:25

就好似港警檢控旺角騷亂既憤青咁,影哂相証明佢係現埸,
佢都唔夠膽話係去示威,話當時係去購物喎。
不敢認。。。。係人之常情嚟既

X你媽的!永合老闆勇擒持槍匪狠罵 還搶不搶劫?
一周10華人食肆被竊 另2間遭劫
[2019.01.21] 發表

...
沙文 發表於 2019/1/23 05:16

嗱,麻煩話俾「貴伯母」知,全世界既警察都係咁教既:

唔好懶醒以為自己係葉問
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?新建帳戶
X你媽的!永合老闆勇擒持槍匪狠罵 還搶不搶劫?
一周10華人食肆被竊 另2間遭劫

[2019.01.21] 發表

永合店內錄影到匪搶劫過程。

【明報專訊】「還搶不搶劫?操你媽的!打死你吖!」

「Sorry!」

「Sorry你媽個……,你打什麼劫?」

昨日凌晨2時,打劫萬錦太古廣場外永合食肆的劫匪,其中一人被天合老闆駕車追及,劫匪所駕汽車撞進雪堆,血流披面。

駕車追上來的永合老闆拉開車門訓斥,劫匪不斷道歉說:「Sorry」,當中還混雜了匪徒的求饒哭聲。

這是近日第三宗持槍匪徒搶劫華人食肆案,前兩宗分別是「大有名糖」和「大槐樹」。這兩宗劫案匪徒都行劫得手逃去,而之前則有逾10間華人食肆被人打破玻璃入內搬走收銀機。

永合是新開業的食肆,24小時營業,在Steeles和Kennedy太古廣場附近。據悉昨日凌晨兩名蒙面男子拿槍進入店內,直接去收銀處威脅收銀員拿錢,搶走存放現鈔的錢箱逃去,當時店內有不少人正在用餐。

兩匪得手後奪門而出,分駕車輛逃走。永合的老闆則尾隨追出,登上自己的車,緊追其中一匪。

劫匪所駕汽車慌亂中衝入停車場的一雪堆內停下,老闆拉開車門,匪徒其後血流披面,不斷說:Sorry求饒。

老闆報警後,警方到場將該匪徒拘捕帶走,汽車內找到被劫的部分現金。警方相信被捕者是負責駕車接應的,故相信仍有一至兩名同黨在逃。

http://www.mingpaocanada.com/tor/htm/News/20190121/taa1_r.htm
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個