返回列表 回覆 發帖

香港有多少人附魔?

我以後不再反共,因為我在過去二十多年的經驗,我越是反共,我越容易生病或發狂。事實就是這麼奇怪。我知道共產黨不好,但不知道我跟共產黨有什麼因緣?我反共反到超過一定程度後,我就會生病。這種病已經有幾年了。所以,我決定不再反共。

但我也不會親共,因為香港這塊寶地就就是被共產黨害的。我不相信共產黨。只能說,我以後要靈活應變,應該親共的還是得親共的。我已經決定,不再留在香港轉世,直接在中國大陸轉世。

黎日光領導的金剛乘學會及夏瑪巴影響的大寶法王傳承中心兩間都是少數比較反共的,大概我也跟他們無緣。謝謝。
"憑著他們的果子,就可以認出他們來。荊棘上豈能摘葡萄呢?蒺藜裡豈能摘無花果呢?這樣,凡好樹都結好果子,惟獨壞樹結壞果子。"
bigmonster 發表於 2020/4/10 08:07

經文睇落少少就係咁講:

7:18
好樹不能結壞果子,壞樹也不能結好果子。
19凡不結好果子的樹,必要砍倒,投入火中。

呢個係講成棵樹,
邊會有一個農夫因為樹結出一個壞果, 就要成棵樹砍咗佢架? 傻架咩!
雖然製作團隊中有搞破壞既人,
廸士尼仍是為兒童們製作健康題材,生動有趣既影片動畫既
這樣,凡好樹都結好果子,惟獨壞樹結壞果子。"

bigmonster 發表於 2020/4/10 08:07

好樹結好果, 壞樹出壞果, 這是樹與樹間的比較.

每一個農夫都知即使是一棵好樹, 也無可能粒粒果子都是好的。

有些看似很好的, 也會暗藏邪惡既,
例如:

証婚既主教見到新娘會扯旗
(更邪惡既係話佢扯旗係對新郎起痰)

教會都係一樣唶,
好野中亦會有壞既

你睇野唔夠成熟唶
回覆  beebeechan
馮你的果子就可以看出 ... "惡毒", "誣陷", "偽善", "雙重標準", "死不認錯" ...

bigmonster 發表於 2020/4/10 15:44

(1) 可以係看果子既人看錯唶。
又即係呢幅圖咁, 你只係要睇到係個巫婆, 睇唔到其它, 
呢啲都係你睇野唔全面既問題嚟唶

(2) 你看人, 只看外表, 經上都話咁係唔岩既, 例如榴蓮, 外表一啲都唔好看, 
不過, 又有果王之稱喎。
你這種 "惡魔"! 主耶穌的預言果然是真的 ...

馬太福音 7 章 16-17 節

"憑著他們的果子,就可以認出他們來。荊棘上豈能摘葡萄呢?蒺藜裡豈能摘無花果呢?這樣,凡好樹都結好果子,惟獨壞樹結壞果子。"

睇經既野,唔係好似你咁望兩望字句,唔經思考就以為明哂既。

耶穌點解話去荊棘上搵葡萄,蒺藜裡搵無花果先。
誰想摘葡萄唔係去葡萄樹到摘㗎咩。

你想聽想明白天主的話語,當然係去天主建立既教會,
唔係去啲看似是天主教會的教會嘛。
你明無???

例如:
“神” 不安排事情發生的嗎?

呢種預定論既果子,就唔會係由天主建立的教會結出來的。

你學下點分葡萄樹同荊棘先哩
回覆 20# beebeechan

又來誣陷人! 先看清楚才說話, 我沒過世界作惡 ...

什麼是預言? "神" 不安排事情發生的嗎? 自然定律是 "神" 的心意, 你不知道嗎?

"神" 是觀察人心, 不管理人心的!

如果 "神" 管理人心, 這多人像你這樣 "邪惡", 這 "神" 便是 "邪神" 了吧!

馮你的果子就可以看出 ... "惡毒", "誣陷", "偽善", "雙重標準", "死不認錯" ...
應該是心理障礙。唔清楚係心理障礙定係邪靈附身。

豬欄內的豬, 又真係唔曉欣賞雞鮑翅

俾本經你讀, 都好似屣咗咁。
什麼身體內的 "神" ... ? 在身體內又怎安排世事發生?

本人的 "神" 在這世界, 不像你的那些只在 "教會" 內, 不停教你作惡!

世界係唔會作惡既, 作惡既係人,
世界亦唔需要神去看管如何運作, 有物理規律, 自動操作。
所以神唔係要嚟管世界, 
神係管人心, 亦是要在人心內。
無恥之徒! 從來都把想像的事加到本人身上.

什麼身體內的 "神" ... ? 在身體內又怎安排世事發生?

本人的 "神" 在這世界, 不像你的那些只在 "教會" 內, 不停教你作惡!

我的 "神" 不準我做誣陷別人的事, 誣陷別人的事叫 "假先證". 不會像你不停誣陷別人, 不像你這樣 "無恥"!

我的 "神" 不準我偽善! 不像你這樣 "偽善"! 把只對自己有益的事說成 "善良".

你這種 "惡魔"! 主耶穌的預言果然是真的 ...

馬太福音 7 章 16-17 節

快離開教會. 地上所有 "教會" 正是 "主耶穌" 所說的 "假先知". 憑他們的果子 (所作所為) 便可以分辨. 所有 "教會" 都不是說 "主耶穌" 道理. "基督" 從來只有 "主耶穌" 本人, 不是教會. 教會並不是神. 也不代表神.
發狂至今一個多月了,還是不信觀音也不信耶穌,挺麻煩。

應該是邪靈附體,但不知道是什麼樣的邪靈。 ...
哈佛專家 發表於 2020/4/10 05:40

我一早就估係呢味嘢架啦,仲叫你揀選擇題,點知你揀到一舊舊,答非所問,肯定係俾嘢搞啦!
發狂至今一個多月了,還是不信觀音也不信耶穌,挺麻煩。

應該是邪靈附體,但不知道是什麼樣的邪靈。
回覆 15# 哈佛專家

都有些抑揚頓挫, 唔係您嗰尐咁luk kuk。您自己讀一次都知啦
普門品的偈頌都係咁(部分摘錄)

眾生被困厄,無量苦逼身,
觀音妙智力,能救世間苦。
具足神通力,廣修智方便,
十方諸國土,無刹不現身。
(重覆一次)

顯宗的師兄可以有這樣的見解:
顯宗和密宗的道理是一樣的,只是修持方法不同。
言下之意是密宗亦是佛教的一部分,亦是講業力因果。密宗上師是完全同意這種見解的。陳健民祖師亦講過,顯宗行人可以尊重密宗,但不修密宗,修顯宗。
回覆 11# 抽刀斷水

偈係韻文黎咖嘛, 作到luck luck kug kug 成何體统
ttp://www.brightpearlhk.org/ShowNews.asp?newsid=324
應包括埋成日係呢到義和拳上腦, 叫人摸呢個摸過個就唔使死過條旁觀友
beebeechan 發表於 2020/3/31 00:37

開口話「感謝主」、埋口講「哈利路亞」就係魔鬼上身嘅徵狀。
最好押埋韻啦。
支持鼓勵每位離教者 › 閹割神父 刻不容緩 ‹
唔可以因為係其次就話之佢
Don't know where God is but the Devil is in the details
高級模式 | 發新話題
換一個