返回列表 回覆 發帖

人生,真係要及時把握機會

回覆 85# beebeechan
您對我誤會真係好深。

您睇我為人表面上衰衰咁,其實我唔係一個咁自私的人,可以說是略微有一些偉大添。

我問這個問題不是為咗我自己,亦都係為一個印度達利特種姓家的仔發問。

天主憑乜L嘢標準,決定這個無主孤魂質去印度達利特種姓家, 那個就去比上當然不足, 比下也很滿足沙通天的家, 另一批特別優待的就Rockefeller, Paul Getty家?
回覆  逃出魔幻紀

我未投胎之前, 我老豆啲衰嘢關我叉事, 唔好叫我投胎去沙通天嗰度, 而係去Rockefeller家 ...
沙文 發表於 2023/2/28 19:41

其實當你還是無主孤魂時, 被配到是Rockefeller, Paul Getty個仔, 還是一個印度達利特種姓家的仔, 機會是均等的。

你現在比上當然不足, 比下也很滿足。
你好比係葡萄園第九時辰開工過啲架哩

唔好咁多撳瓶拎喇
係嘅係嘅,逢親係你解釋唔掂嘅問題就係打牙骹
點先至唔係打牙骹呢?  唔知。因為冇問題係你解釋得掂嘅
Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆  逃出魔幻紀
好似係貴教的基督邏輯喺reality行唔通。
您話“其中一支後代忽然間反對天主,咁佢嗰支又 ...
沙文 發表於 2023/3/1 00:31

OK啦, 我只係講出我相信嘅嘢同埋自己嘅觀點,冇時間繼續打牙骹,你悉隨尊便啦。
回覆 81# 逃出魔幻紀
好似係貴教的基督邏輯喺reality行唔通。
您話“其中一支後代忽然間反對天主,咁佢嗰支又要衰三四代”
咁,就算Elon阿爺積落咩陰德,但佢老豆唔信耶穌,又同繼女生仔唔止一個:
https://www.indiatimes.com/enter ... aughter-574820.html

According to 您鐵口直斷,Elon Musk應該折墮過這位窮教友:https://morningstarnews.org/2023 ... -death-in-pakistan/

btw, 這位窮教友個老豆係咪又係唔信耶穌呢?我真係畀您搞到好亂

P.S. 天主始終念在佢祖先有信德,賜Elon老豆寶刀未老,係咪咁呢?
我讀書不多, 你不要騙我
點解我冇聽過佢同佢老豆信耶穌茄?
沙文 發表於 2023/2/28 20:32

或者佢對上四代都唔乞天主憎呢,或者起碼冇喺離教者之家之類嘅地方鬧天主調侃天主呢?天主用佢嘅主權做嘢我知唔得咁多㗎喎,只不過覺得你嗰啲佛教嘅邏輯喺天主嘅主權範圍內行唔通咁啫。
我讀書不多, 你不要騙我
點解我冇聽過佢同佢老豆信耶穌茄?

Don't know where God is but the Devil is in the details
回覆 78# 逃出魔幻紀

我未投胎之前, 我老豆啲衰嘢關我叉事, 唔好叫我投胎去沙通天嗰度, 而係去Rockefeller家族, 咁咪乜事都冇囉
回覆  逃出魔幻紀
嗱冇錯嘞,您一qoute有關經文就明白了。係天主特登質我去做乞佢憎祖宗的子孫,根本我做 ...
沙文 發表於 2023/2/28 15:01

梗係唔係咁啦,如果你祖先乞天主憎,你只不過係俾祖先禍延三四代嘅其中一代,但係如果你忽然間歸向天主並守其誡命,就即刻從被禍延變成蒙福,而且恩澤你嘅千代後代。當然啦,托你鴻福嘅其中一支後代忽然間反對天主,咁佢嗰支又要衰三四代。
回覆 75# 逃出魔幻紀
嗱冇錯嘞,您一qoute有關經文就明白了。係天主特登質我去做乞佢憎祖宗的子孫,根本我做乜都冇用,要過咗千代先有得講。
回覆 74# beebeechan
天主教搵著您將福音傳遍天下係咪注定蝸呵
見到迷途小羔羊您竟然叫佢去揾第个ranch.
唔怪之得pew predicted醫屍難追過頭指日可待
如果係佛教嘅theory, 我做唔到 Rockefeller個仔係因為我前世縱慾過度, OK我認命

但係如果係基督教, 每個靈 ...
沙文 發表於 2023/2/27 19:25

雖然我哋唔明白天主嘅全盤操作,但係通過聖經都知道多少嘅:「因為我上主,你的天主是忌邪的天主。對於恨我的人,我必在子孫身上追罰他們祖先的罪惡,直到第三代,第四代;對於愛我,守我誡命的人,我對他們施行仁慈,直到千代。」(申命紀5:9-10)
咁多人梗有一個啱做我老豆, 呢位就夠好啦,又夠英偉

天主冇心機幫我揀, 求其質我畀沙通天 ...
沙文 發表於 2023/2/28 10:53

你不如轉信有輪迴嗰款宗教哩...
呢個老荳唔啱心水, 馬上死咗佢, 又可以輪過....
84000次, 16萬年一個小劫,  希望有一次輪正
咁多人梗有一個啱做我老豆, 呢位就夠好啦,又夠英偉

天主冇心機幫我揀, 求其沙通天
做乜L天主唔畀我做Paul Getty個仔?
我做錯咗啲乜嘢?
沙文 發表於 2023/2/27 19:25

唔好以為俾你生在大富之家就係祝福咁膚淺。
佢:

會話做Paul Getty個孫係咀咒嚟
如果係佛教嘅theory, 我做唔到 Rockefeller個仔係因為我前世縱慾過度, OK我認命

但係如果係基督教, 每個靈魂都係brand new, 咁我條氣就唔順喇. 天主委派邊個靈魂畀邊個做仔係根據乜嘢標準呢? 做乜L天主唔畀我做Paul Getty個仔?

我做錯咗啲乜嘢?

激到你涅槃, 功德無量
俾你激死,不再評論。
除咗你噏得好明顯之外, 我唔知點樣明顯法
而且我又唔係買賣靈魂, 我係無私捐贈作為科學研究之用
靈魂法布施, 研究成功大家就可以明白靈魂的性質, 生命就更有意義
性器官更加係無畏佈施,可令身體殘缺的人重獲新生   阿彌陀佛

https://www.orientaldaily.com.my/news/funnews/2023/01/29/543073
如果佢得到我嘅神器, 一日玩幾多次都得啦
無論在家戒或出家戒,都無寫買賣靈魂的問題。但好明顯,佛教反對買賣靈魂。耶穌亦反對買賣靈魂。
高級模式 | 發新話題
換一個